Protest la Iași după ce Primăria a introdus o nouă condiție pentru înscrierea copiilor în creșe. Părinte: „Nu mă las până când copilul meu nu este admis. Nu este corect” – FOTO
La cele 11 creșe din Iași sunt 325 de locuri libere și au fost depuse 913 dosare.
„Vrem locuri la creșe”, „Construiți creșe în fiecare cartier și apoi introduceți criteriul de proximitate!” sau „Vrem egalitate, nu proximitate” au fost mesajele pe care le-au afișat pe pancarte câteva zeci de părinți nemulțumiți, după ce sute de părinți nu au prins loc la creșele din Iași după ce a fost introdus criteriul proximității în punctajul pentru înscrierea copiilor la creșele din Iași.
Criteriul proximității prevede că părinții îi pot înscrie pe copii în creșe aflate la mai puțin de 400 de metri distanță de locuințele lor, dar pentru că locurile sunt puține, foarte mulți părinți și-au depus dosarele și nu au prins un loc.
„Nu am reușit să îmi înscriu copilul, avem 22 de puncte fără criteriul de proximitate. Locuim la 800 de metri de creșa la care am înscris copilul. Mai am doi copii care învață gard în gard la grădiniță și gard în gard la școală și cu toate acestea nu mi-au admis copilul la respectiva creșă. Voi căuta soluții, nu mă las până când copilul meu nu este admis. Nu este corect”, a spus una dintre mămici.
Înscrierile la creșele din Iași au fost între 15 și 17 mai. Potrivit directorului Direcției Creșe, au fost depuse 913 dosare pe 325 de locuri.
„Suntem pe lista de așteptare, pe locul 75. Am înscris copilul la creșa din Alexandru (cartier al Iașului – n.r.), acolo locuim, acolo am fi avut mai multe șanse fiindcă erau mai multe locuri față de alte creșe și oricum criteriul nu știu dacă funcționează în momentul în care doar cine e pe raza a 400 de metri în jurul creșei putea să primească punctajul. Ar fi trebuit să locuim în curtea creșei probabil, ca să prindem loc”, a declarat o altă mamă nemulțumită.
„S-a introdus după (criteriul de proximitate – n.r.) tot la presiunea unor părinți care au venit și au depus dosarul și erau nemulțumiți că stau în apropierea creșei și nu există totuși acest criteriu, să aibă caracter prioritar cumva. Întotdeauna se ajungea și la acest criteriu, în situația în care existau mai multe dosare cu același punctaj automat se studiau dosarele”, a declarat directorul Direcției Creșe, Irina Ghioca.
Chiar și așa, au fost situații în care părinți care locuiesc în apropierea unei creșe nu au obținut punctajul pentru acest criteriu.
„Criteriul a fost dat pentru că foarte mulți dintre locuitorii din comunele Iașului vor să vină la creșele noastre. Ok, înțelegem lucrul ăsta. Dar noi toți ceilalți care locuim în Dacia, CUG, Frumoasa, Nicolina 2 (cartiere ale Iașului – n.r.) suntem în comune, nu avem dreptul la creșe, copiii noștri locuiesc în afara orașului? Nu este corect. Mă gândesc să mă las de serviciu și să stau cu copilul acasă”, a declarat o altă mamă prezentă la protest.
Primarul Mihai Chirica a mers să discute cu părinții nemulțumiți și a spus că în termen de trei zile reprezentanții Direcției Creșe, aflată în subordinea Primăriei, trebuie să reanalizeze dosarele depuse.
„Am remarcat cel puțin două chestii. Una, că sunt nemulțumiți de criteriul de proximitate, pe de o parte că, în fine, nu a fost foarte bine înțeles. Și al doilea motiv ar fi că face o discrepanță foarte mare între restul de criterii și criteriul de proximitate. Logica acestui criteriu este legată de faptul că, așa cum am mai spus, nu este normal să nu îți duci copilul la creșa aproape de casă și să îl transporți tot orașul căutând altă variantă. Se practică peste tot în țară și pe alte nivele de educație. A doua chestiune este legată de faptul că unii chiar au o problemă în ceea ce privește găsirea unui loc pentru copil. Aceste situații deosebite le vom inventaria și vom găsi soluții”, a declarat Mihai Chirica.
De la an la an, în orașul Iași crește numărul dosarelor depuse pentru înscrierea copiilor la creșe.