Prima pagină » Știri » PROTEST LA OLTCHIM. Peste 300 de angajați participă. Constantin Roibu a demisionat din funcția de director general. Ponta cere angajaților Oltchim să nu sperie investitorii

PROTEST LA OLTCHIM. Peste 300 de angajați participă. Constantin Roibu a demisionat din funcția de director general. Ponta cere angajaților Oltchim să nu sperie investitorii

PROTEST LA OLTCHIM. Peste 300 de angajați participă. Constantin Roibu a demisionat din funcția de director general. Ponta cere angajaților Oltchim să nu sperie investitorii
Peste 300 de angajați ai Oltchim Râmnicu Vâlcea protestează, miercuri, față de întârzierea luării unei decizii în privința situației combinatului, solicitând de urgență vizita premierului Victor Ponta, și față de faptul că nu și-au primit banii și bonurile de masă de două luni.

UPDATE 3 Aproximativ 100 de angajați ai Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au năpustit, miercuri după-amiază, în sediul combinatului după ce conducerea unității a solicitat la negocieri o delegație de șase oameni, la ora transmiterii acestei știri discuțiile fiind în desfășurare, fără a fi înregistrate incidente.

Inițial, protestatarii au cerut ca directorul general al combinatului Oltchim, Constantin Roibu, să vină să discute cu ei, însă acesta nu a ieșit în mijlocul oamenilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ulterior, conducerea unității a cerut ca șase salariați să intre la discuții cu reprezentanții combinatului, solicitatrea fiind însă ignorată, aproximativ o sută de angajați năpustindu-se în sediul Oltchim, fără să fie înregistrate incidente și fără să fie necesară intervenția agenților de pază aflați la fața locului.

„Am cerut demisia conducerii combinatului și a liderului sindical Mihai Diculoiu, deoarece suntem nemulțumiți și de activitatea lui și cerem premierului Victor Ponta să rezolve problema combinatului Oltchim și a locurilor noastre de muncă, întrucât în caz de privatizare nu este fixat un număr anume de salariați prevăzuți să rămână”, a spus unul dintre protestatari.

UPDATE 2 Ponta cere angajaților Oltchim să nu sperie investitorii; ministrul Pop va discuta cu protestatarii

Premierul Victor Ponta a dat asigurări că Guvernul caută un investitor pentru Oltchim și a făcut apel la angajații companiei să nu sperie investitorii, arătând că ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, se va deplasa la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu protestatarii.

Ponta a afirmat că Guvernul „muncește de ceva timp” pentru găsirea unui investitor care să preia Oltchim și să asigure locurile de muncă și buna funcționare a Oltchim, Arpechim și altor societăți care depind de combinat.

„Vreau să cred că oamenii înțeleg că nu trebuie să speriem investitorii acum. Ar fi un lucru foarte rău ca ambii investitori care și-au declarat interseul să vadă în mișcările de protest un semn negativ și să plece de acolo”, a spus Ponta.

Peste 300 de angajați ai Oltchim protestează, miercuri, față de întârzierea luării unei decizii în privința situației combinatului, solicitând de urgență vizita premierului, și față de faptul că nu și-au primit banii și bonurile de masă de două luni.

Liderul sindical Mihai Diculoiu a declarat că este vorba despre un protest spontan față de situația în care se află combinatul, susținând că se urmărește „lichidarea societății”.

UPDATE Roibu a demisionat din funcția de director general al Oltchim; alți 15 directori l-au urmat

Constantin Roibu a demisionat, miercuri, din funcțiile de director general, poziție ocupată timp de 21 de ani, și membru al Consiliului de Administrație al Oltchim (OLT), ca urmare a propunerii șefului OPSPI, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului combinatului chimic.

Roibu s-a aflat la conducerea Oltchim din 1991, ocupând, de atunci, funcții de director general, manager, administrator unic și președinte al Consiliului de Administrație.

El a fost înlocuit din funcția de președinte CA al Oltchim în luna septembrie a anului trecut.

Împreună cu Roibu au solicitat eliberarea din funcții un număr de 15 directori și contabilul-șef, printre care directorul general adjunct producție și investiții, Nicolae Radu Olaru, și directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Aceștia vor rămâne la dispoziția companiei.

„Decizia de a demisiona din funcțiile de administrator și director general a fost motivată pe următoarele elemente: a) propunerea domnului Remus Vulpescu, șeful Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie din cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri de înlocuire a managementului de la Oltchim, ca o condiție a asigurării capitalului de lucru pentru funcționarea instalațiilor societății și acordarea salariilor curente către salariații societății; b) lipsa de dialog și colaborare între șeful Oficiului Perticipațiilor Statului și Privatizării în Inustrie și managementul Oltchim, ceea ce a dus la blocarea oricărei inițiative de finanțare a activității, având ca efect oprirea funcționării instalațiilor din cadrul societății”, se arată într-un comunicat transmis de Oltchim Bursei de Valori București (BVB).

Compania menționează că demisia din CA și funcția de director general operează de la momentul depunerii cererii și reintră în vigoare contractul individual de muncă, suspendat la încheierea contractului de mandat.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, răspunde cu „capul, viața și tot” pentru privatizarea Oltchim și că există două mari companii, din „zone geografice total diferite”, interesate să preia combinatul chimic.

Peste 300 de angajați ai Oltchim protestează miercuri față de întârzierea luării unei decizii în privința situației combinatului, solicitând de urgență vizita premierului Victor Ponta, și față de faptul că nu și-au primit banii și bonurile de masă de două luni.

Ponta a dat asigurări că Guvernul caută un investitor pentru Oltchim și a făcut apel la angajații companiei să nu sperie investitorii, arătând că ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, se va deplasa la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu protestatarii.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acțiuni deținut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, și a creanțelor Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) și Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, o opțiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitației pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deține, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acționariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) și fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deține prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condițiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a șasea evaluări a acordului cu România.


Peste 300 de angajați ai Oltchim Râmnicu Vâlcea protestează, miercuri, față de întârzierea luării unei decizii în privința situației combinatului, solicitând de urgență vizita premierului Victor Ponta, și față de faptul că nu și-au primit banii și bonurile de masă de două luni.

Liderul sindical Mihai Diculoiu a declarat că este vorba despre un protest spontan față de situația în care se află combinatul, susținând că se urmărește „lichidarea societății”.

De asemenea, el a spus că angajații combinatului nu și-au mai primit salariile și bonurile de mașă de două luni.

„Este un protest spontan, protestul disperării. Suntem în dezastru, combinatul moare. Directorul general, domnul Constantin Roibu și-a înaintat demisia pentru că așa se pare că i s-a cerut. Nicio promisiune de la București nu s-a concretizat. Privatizarea nu credem că va avea vreun succes, toate semnele sunt că se grăbește lichidare societății. Nu mai avem curent, nu avem salarii și bonurile de masă de două luni luate”, a declarat liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.

Salariații cer ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea pentru a vedea situația cu care se confruntă combinatul.

„Cerem domnului Ponta să vină aici la Râmnicu Vâlcea. Așteptăm ca primul-ministru, ministrul Economiei și cel al Finanțelor să vină la Râmnicu Vâlcea să rezolve problema Oltchimului ca acesta să poată funcționa la 65% din capacitate, iar privatizarea să fie una reală, în sistem integrat, cu Arpechim Pitești. Fiecare secție a ieșit spontan să protesteze, urmând ca în cursul zilei de azi să vedem ce o să facem, le-a ajuns cuțitul la os și angajații combinatului să iasă în stradă”, a mai spus Diculoiu.

La un moment dat, pe parcursul protestului, salariații au intrat în pavilionul unde se află conducerea pentru a vorbi cu managerul general Constantin Roibu.

„Autoritățile locale au transmis Guvernului că măsurile acceptate de Guvern pentru redresarea situației de pe Platforma Chimică nu au fost aplicate până la capăt. Este vorba, pe de o parte, de acordarea de către stat a unei garanții de performanță pe baza căreia Oltchim să poată contracta cei 40 de milioane de euro necesari pentru asigurarea capitalului de lucru. Pe de altă parte, altă măsură aprobată, dar nefinalizată, constă în majorarea capitalului social al Oltchim prin conversia în acțiuni a creanței AVAS deținută la societate, măsură la care, de altfel, s-a renunțat în ultimul moment prin schimbarea bruscă a procedurilor de privatizare”, a declarat liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.

Diculoiu a precizat că din aceste motive Oltchim a ajuns în situația de a-și opri activitatea, deoarece nu-și poate achita obligațiile minimale bănești, precum biletele la ordin ajunse la scadență, drepturile salariale restante sau dobânzile bancare, spre a evita blocarea integrală a conturilor societății.

Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Câlea, a intervenit pe lângă conducerea CET Govora pentru ca termocentrala vâlceană să furnizeze energie electrică combinatului Oltchim până la privatizare, deoarece „combinatul trece prin cea mai nefastă perioadă din existența sa ca agent economic de top al județului.”

„Oprirea furnizării de energie electrică acum înainte de privatizare ar distruge combinatul și nu ar face decât să fie vândut ca fier vechi. Sunt instalații care odată răcite s-a terminat. Este mai mult decât necesar ca Oltchim să poată produce până la data privatizării, care odată făcută cu un investitor strategic, să schimbe complet datele problemei”, a declarat Ion Câlea.

La ora transmiterii acestei știri, protestul continuă, iar o parte a angajaților a intrat în pavilionul central al combinatului Oltchim pentru a vorbi cu conducerea.

La sfârșitul lunii august, aproximativ 300 de angajați ai Diviziei Petrochimice Bradu din cadrul Combinatului Oltchim au protestat față de decizia de trimitere în șomaj a peste 500 angajați. Ulterior, conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea a renunțat la planul de a trimite în șomaj tehnic 506 angajați, în perioada 27 august – 30 septembrie.

Combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea informa că va trimite în șomaj tehnic 506 de angajați, în perioada 27 august-30 septembrie,din cauza lipsei capitalului de lucru necesar repornirii activității de petrochimie de la Pitești.

Compania Oltchim va fi privatizată în luna septembrie, la cererea Fondului Monetar Internațional.

Statul deține, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acționariatul Oltchim se mai regăsesc compania PCC SE, înregistrată în Germania (cu 18,3% din titluri) și fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie (14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services).

Citește și