Prima pagină » Știri » Protest masiv al angajaților de la Finanțe față de legea salarizării. Ce le transmite șeful ANAF. UPDATE

Protest masiv al angajaților de la Finanțe față de legea salarizării. Ce le transmite șeful ANAF. UPDATE

Protest masiv al angajaților de la Finanțe față de legea salarizării. Ce le transmite șeful ANAF. UPDATE
Aproximativ 22.000 de salariați ai sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor Publice protestează la nivelul întregii țări cu privire la proiectul legii salarizării și cer Ministerului Finanțelor Publice și Guvernului „revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea și importanța activității Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate (ANAF, direcții generale regionale ale finanțelor publice etc.)", conform unui comunicat al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe (FNSF). Reacția președintelui ANAF, Bogdan Stan, a venit la scurt timp, acesta declarând că a depus la Guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminării discrepanțelor și al menținerii sporului de 15%. Totodată, Ministerul Muncii a transmis că vor fi afectate doar salariile personalului din conducere, menționând, însă, că "Parlamentul României este cel care are ultimul cuvânt de spus în privința Legii salarizării unitare".

UPDATE: Ca răspuns la greva spontană a angajaților din Finanțe, Ministerul Muncii a transmis că vor fi afectate doar salariile personalului din conducere, care „sunt în prezent foarte mari” și că, în ceea ce privește personalul de execuție, salariile nu scad.

„Ministerul Muncii a precizat, de la bun început, că vor crește foarte mult salariile mici, mai puțin cele mari și deloc cele deja foarte mari. Astfel, în contextul grevei angajaților din Finanțe, precizăm că salariile personalului de conducere din această zonă sunt, în prezent, foarte mari, raportat la cele similare din alte ministere. Spre exemplu, un director din Ministerul de Finanțe are în prezent 14.129 lei, dublă față de un director din alte ministere. Conform noi legi, va avea 12.459 de lei. Salariile nu scad, însă, în ceea ce privește personalul de execuție, în condițiile în care în agențiile județene ale ANAF există deja salarii mari, între 4.300 și 6.300 de lei. În agenții județene ale altor ministere există, în prezent, și salarii mult mai mici, chiar și de 1.100 de lei. Ori principiul legii salarizării unitare este tocmai acela de a-i aduce la nivel similar pe angajații care prestează aceeași muncă în instituții diferite ale statului. Dar, Parlamentul României este cel care are ultimul cuvânt de spus în privința Legii salarizării unitare”, se arată în comunicatul transmis de biroul de presă al Ministerului Muncii.

UPDATE: Salariații Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București au plecat în marș către Ministerul Finanțelor Publice. Aproximativ 1.000 de salariați vor să protesteze în fața Ministerului Finanțelor Publice pentru a atrage atenția că noul proiect al legii salarizării duce la tăieri de salarii, fără a ține cont de complexitatea și importanța activității angajaților Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate în implementarea politicii fiscale din România, informează Alianța Sedlex.

„Nemulțumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizării. Am avut deja discuții cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicările. Am depus la Guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminării discrepanțelor și al menținerii sporului de 15%. În mod onest și deschis suntem în dialog permanent cu aceștia. Le solicit și pe această cale, să își reia lucru și îi asigur că în calitatea mea de președinte voi face demersurile necesare pentru ca nemulțumirile lor să fie auzite și să gasim soluții în vederea bunei funcționări a activității instituției”, a declarat președintele ANAF, Bogdan Stan, pentru Mediafax.

Aproape 22.000 de salariați din finanțe protestează, luni, din cauza proiectului legii salarizării. Angajații sunt nemulțumiți deoarece, prin proiectul legii salarizării, le scad salariile cu un procent între 10 și 35%, a declarat, pentru Mediafax, Vasile Marica, liderul SED LEX.

„Oamenii sunt nemulțumiți de proiectul legii salarizării și au declanșat un protest spontan în toată țara. Sunt persoane cu pregătire economică, care și-au făcut calculul și au constatat că li se diminuează veniturile. Salariile scad, în medie, cu 10-35%. Celor care au funcții de conducere și au salarii mai mari, le scad mai mult. Sunt și unii cărora nu le scad salariile. Am avut o întâlnire cu cei din conducerea ANAF și le-am trimis propunerile noastre. Dar, nu s-a întâmplat nimic și oamenii au senzația că sunt păcăliți”, a declarat Vasile Marica, liderul Alianței Nationale a Sindicatelor Bugetarilor „SED LEX”.

Conform acestuia, salariul mediu net în cadrul instituțiilor sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor Publice este 2.200 de lei.

Concret, salariații din toate județele țării care protestează susțin că proiectul legii salarizării duce la tăieri de salarii și cer Ministerului Finanțelor Publice și Guvernului „revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea și importanța activității Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate (ANAF, direcții generale regionale ale finanțelor publice etc.)”, se arată în comunicatul transmis de Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe (FNSF).

FNSF avertizează că acțiunile de protest generate de tăierea salariilor au fost declanșate de salariați și se pot întinde pe o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activității de colectare și a activităților de relații cu publicul.

„În loc ca Guvernul României să plătească 35.000 de consultanți fiscali nou angajați, cu salarii de 10.000 lei, dublu față de un salariat al sistemului Ministerului Finanțelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariați responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiție mai realistă, corectă și cu efecte în timp, care ar duce la atragerea și păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face față noilor cerințe în implementarea politicii fiscale”, se mai arată în comunicat.

„Sindicatele au făcut toate eforturile ca acest conflict să nu escaladeze, însă pasivitatea autorităților în a găsi soluții i-a determinat pe salariați să reacționeze necontrolat. O prelungire a acestui conflict ar pune în pericol însăși punerea în practică a prevederilor actualului proiect al legii salarizării”, mai precizează FNSF.

FNSF precizează că salariații din Ministerul Finanțelor Publice și unitățile subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcție care poate aduce venituri suplimentare.

Care este situația în țară

La Cluj, peste 100 de angajați ai Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj protestează în curtea instituției față de diferențele salariale din noua Lege a Salarizării dintre angajații de la centru și cei din teritoriu, care sunt cuprinse între 27% și 50%. Liderul sindicatului din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj, Ilie Rostogol, a declarat, luni, că în mare parte s-a întrerupt activitatea în instituție.

„Peste 100 de angajați protestează în curtea instituției, este un protest spontan, în mare parte s-a întrerupt activitatea, s-ar putea să închidem porțile, încă nu am închis, nu vrem să intrăm în divergențe cu contribuabilii. Suntem nemulțumiți de diferențele salariale din noua Lege a salarizării dintre angajații de la centru și cei din teritoriu care sunt cuprinse între 27% și 50%. De ce se dorește angajarea a 35.000 de consultanți fiscali plătiți cu 10.000 de lei pe lună în loc să majoreze salariile celor din Finanțe care colectează pentru bugetul statului?”, a spus Rostogol.

Totodată, aproximativ 500 de lucrători din cadrul Direcției Generale Regională a Finanțelor Publice Ploiești au întrerupt, luni, lucrul cu publicul. Angajații din Finanțe au declanșat o grevă spontantă fiind nemulțumiți de nivelul de salarizare. Dumitru Bejenariu, purtătorul de cuvânt al DGFP Ploiești, a declarat că cei aproximativ 500 de angajați au blocat total activitatea cu publicul, de la ora 9 la 11.

Cei care aveau nevoie de serviciile acestei direcții așteaptă ca protestul să înceteze. Alții au plecat acasă.

Și la Argeș sunt proteste față de Legea Salarizării, dar nu este perturbată activitatea.

„E vorba de un protest care vizează legea salarizării. Vrem o grilă de salarizare unică. La Pitești, acțiunea nu perturbă activitatea instituției, iar oamenii care vin primesc informațiiile dorite, ca și până acum. În holul instituției, însă, sunt strânși aproximativ 100 de angajați care vor protesta până o să fim chemați la negocieri. Sperăm noi ca acest lucru să se întâmple cât mai curând, ca acțiunea noastră de azi să aibă roade”, a declarat Valentin Pârvu, lider sindical.

Nu în ultimul rând, la Arad, 450 de anjajați ai Adminsitrației Județene a Finanețelor Publice din Arad și a Serviciilor Fiscale din județul Arad au intrat, de luni dimineața în grevă spontană, oprind lucrul cu publicul. Angajații protestează pe coridoarele instituției, iar unii au ieșit și în fața clădirii Administrației Județene a Finanțelor Publice Arad. Proteste sunt și la Serviciile Fiscale din localițățile Lipova, Chișineu-Criș, Sebiș, Ineu și Săvârșin.

În grevă sunt și angajații Inspecției Fiscale, așa că verificările care urmau să aibă loc luni dimineața au fost reprogramate. Pe poartea instiției a fost a amplasat un afiș cu mesajul „Grevă spontană”, iar sindicaliștii amenință că dacă doleanțele nu le vor fi rezolvate, protestele vor continua.

Aceeași situație este și la Iași, unde aproximativ 150 de angajati ai Directiei Generale Regionale de Finante Iași au întrerupt lucrul luni dimineața. Angajații Fiscului din Iași spun că sunt nemulțumiti de faptul că prin noua grilă a salarizării remunerația lor va scădea. Este vorba mai ales despre salariile persoanelor din funcții de conducere, dar și o parte dintre salariile celor din funcții de execuție.

Desi ghiseele de încasări trebuiau să se deschidă la 8 si jumătate, nici până la această ora ieșenii nu putut să facă nici plată.

Și la Sibiu sunt peste 70 de persoane care protestează față de inechitățile salariale. Angajații Fiscului au oprit lucrul luni de dimineață și spun că activitatea va reveni la normal în jurul orei 11.

Aproximativ 270 de salariați de la finanțe protestează, luni, în județul Alba, ca reacție la proiectul salarizării, liderul de sindicat, Florin Oană, declarând că în 2018 vor avea venituri mai mici, iar banii primiți nu reflectează complexitatea muncii pe care o desfășoară.

Florin Oană a declarat că la protestul de luni participă circa 90% dintre angajații Administrației Județene a Finanțelor Publice Alba, dar și ai Administraților Finanțelor Sebeș, Blaj, Aiud, Câmpeni și Cugir.

„Angajații au ieșit în holuri și nu se lucrează cu publicul. Probabil toată ziua va dura protestul. Noi, din 2018, suntem pe scădere în loc de creștere și nu suntem puși în grila în care avem importanța și complexitatea muncii pe care o desfășurăm. Nu avem spor, nu putem desfășura alte activități, practic suntem îngrădiți, iar cu aceste grile care sunt mai mici colegii sunt foarte nemulțumiți, nemotivați și de aceea a ieșit acest protest spontan”, a spus Florin Oană.

Vameșii, solidari cu angajații din direcțiile regionale ale finanțelor publice

Salariații sistemului vamal au anunțat că, începând cu orele 10,00, vor declanșa o acțiune de protest sub forma „excesului de zel” prin care controlul efectuat la frontieră nu se va mai face selectiv, potrivit analizei de risc.

„Vor fi controlate toate mijloacele de transport, fapt ce va duce la îngreunarea traficului și chiar la blocarea frontierei României”, informează sindicatul național al vămilor Unirea.

Acțiunea se datorează tăierii salariilor începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Mai mult, salariații direcțiilor de taxe și impozite din cadrul primăriilor (în București, sectoarele 2,3, 4,6 și Primăria Ploiești) au oprit lucrul, în solidaritate cu salariații din cadrul ANAF și ca protest față de propunerile din proiectul noii legi a salarizarii personalului plătit din fonduri publice.

Citește și