Protest și marș la Iași, față de proiectul minier de la Roșia Montană

Protest și marș la Iași, față de proiectul minier de la Roșia Montană
Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, duminică după-amiază, în Piața Unirii din Iași, pentru a protesta față de proiectul minier de la Roșia Montană, participanții pornind apoi într-un marș pe străzile orașului, numărul acestora ajungând la 600, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Publicat: 22/09/2013, 19:16
Actualizat: 01/02/2019, 08:20

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, duminică după-amiază, în Piața Unirii din Iași, pentru a protesta față de proiectul minier de la Roșia Montană, participanții pornind apoi într-un marș pe străzile orașului, numărul acestora ajungând la 600, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii s-au adunat, în jurul orei 17.00, în Piața Unirii din Iași, unde au scandat „Uniți salvăm Roșia Montană”, „Roșia Montană nu e de vânzare” și „Nu corporația face legislația”.

De asemenea, oamenii aveau pancarte pe care scria „Consultare, nu sfidare”, „Iașiul nu înghite cianura”, „Ieșeni, orașul vă aparține” și „Opriți asediul Roșiei Montane”.

Mitingul a durat câteva zeci de minute, după care protestatarii au plecat în marș pe traseul Piața Unirii-strada Arcu-Canta.

Circulația rutieră pe traseul marșului se desfășoară cu dificultate, zeci de polițiști și jandarmi fiind mobilizați pentru asigurarea ordinii.

Dacă la începutul protestului, în centrul orașului, erau 200 de persoane, pe parcurs numărul manifestanților a ajuns la 600.

Duminica trecută, câteva sute de persoane au participat la Iași, la un protest similar, manifestanții blocând circulația mai întâi în rondul Podu Roș, apoi în fața Prefecturii.

Proteste similare au loc, duminică după-amiază, la Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și București.

În urmă cu aproximativ zece zile, 33 de mineri de la Roșia Montană s-au blocat în subteran, cerând deplasarea în zonă a lui Crin Antonescu. Ei au ieșit la suprafață în urmă cu o săptămână, după ce premierul Victor Ponta le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară.

Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roșia Montană au decis, miercuri, să meargă peste o săptămână la fața locului, vizita urmând să dureze două zile.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor și deputaților, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, duminică, la Roșia Montană, la ieșirea din galeria minieră Cătălina-Monulești, că cei care sunt împotriva proiectului trebuie să propună soluții pentru locuri de muncă, el adăugând: „Nu poți să fi numai așa, Gică Contra”.

Președintele Camerei a precizat că a coborât în galeria minieră pentru a da un mesaj de normalitate colegilor săi din Parlament, un mesaj prin care vrea să arate că „dacă vrei să iei o decizie, trebuie să te documentezi în prealabil și să asculți atât argumente pro cât și argumente contra”.

Sâmbătă seară, la București, mii de oameni au format un lanț în jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o oră, în semn de protest față de proiectul minier de la Roșia Montană.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei și în mai multe orașe din țară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...