Protestatarii față de Roșia Montană: „Ieșim în stradă în continuare „

Publicat: 09 09. 2013, 16:43
Actualizat: 18 08. 2019, 10:12

După declarațiile primului ministru, Victor Ponta, și cele al președintelui Senatului, Crin Antonescu, protestatarii față de proiectul Roșia Montană au anunțat pe pagina de Facebook a Marșului pentru Roșia Montană că vor continua manifestațiile.

„Am câștigat o bătălie, nu și războiul!”, anunță ei, care spun că protestele în strada vor continua până în momentul în care cererile lor vor fi îndeplinite.

Aceeași sursă enumeră cerințele:

– Parlamentul, prin Senat și Camera Deputaților, va vota respingerea proiectului de lege;

– Guvernul va respinge în procedura de urgență prin hotărâre de guvern acordul de mediu;

– Roșia Montană va fi inclusă pe lista tentativa a României pentru UNESCO

– Cianura va fi interzisă prin lege în activitatile miniere din România.

– Cei patru inițiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan Șova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) și directorul ANRM (Gheorghe Duțu) vor fi demiși.

Protestele față de proiectul Roșia Montană au continuat duminică, când la în București, au manifestat 10.000 de oameni, potrivit jandarmilor prezenți la fața locului. Locul de întâlnire a fost Piața Universității, după care oamenii au pornit în marș prin tot centrul Capitalei, pe bd. Magheru spre Guvern, Piața Obor, Calea Moșilor, Piața Universității.

Proteste au fost și în marile orașe din țară, la Cluj ieșind în stradă, potrivit Mediafax, peste 6.000 de persoane. Și la Iași, peste 700 de protestatari au blocat traficul în oraș.

Toată săptămâna trecută oamenii au ieșit în centrul Capitalei, unde au blocat pentru câteva ore străzile principale. Protestele au început duminică, 1 septembrie, la fântâna de la Universitate, încheindu-se după zece ore, luni dimineață, în jurul orei 2.30. Câteva sute de manifestanți au mers în marș spre Guvern, cerând stoparea proiectului minier de la Roșia Montană.

Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că Guvernul a aprobat proiectul de lege privind exploatarea de la Roșia Montană, proiect care a primit aviz negativ de la Ministerul Justiției și care a fost totuși trimis în Parlament.