Proteste față de proiectul Roșia Montană. Bucureștenii au ieșit pentru a doua seară în Piața Universității și au blocat bulevardul Regina Elisabeta
Protestele împotriva proiectului Roșia Montană au continat pentru a doua seară în Piața Universității din București. Câteva sute de tineri înarmați cu pancarte și cu sticle de plastic în mână s-au strâns marți seara la fântâna arteziană din fața Facultății de Arhitectură și scandează lozinci împotriva proiectului de la Roșia Montană.
UPDATE 0.51 Protestatarii care au rămas pe carosabilul de la Universitate fac valuri, valuri. se ridică și se apleacă în mai multe rânduri și strigă „Nu vrem cianură!”, „Fără dictură!”. Protestatarii spun că nu vor pleca acasă până dimineață și strigă „Nu plecăm!”
Mulți dintre tinerii care au stat lla protest s-au retras.
UPDATE 23.51 Jandarmii au negociat cu protestatarii să lase troleele să se retragă. Inainte de stația de la Universitate erau staționate două troleibuze. Primul a fost retras in jurul orei 0.00. Cel de-al doile în jurul orei 0.30. dar după ce doi tineri refuzau să se dea la o parte din calea lui.
UPDATE 23.40 Protestatarii au instalat primul cort.
UPDATE 23.16 Mai mulți protestatari pe biciclete strigă „Roșia Montană nu e de pomană”. ei se plimbă în cerc prin fața jandarmilor.
UPDATE 23.00 Protestatarii au reușit să îi păcălească pe jandarmi și au blocat Bulevardul Regina Elisabeta, de la Universitate înspre Kogălniceanu, în zona statuilor. Ca și seara trecută, ei s-au așezat pe jos, pe carosabil, și au blocat circulația.
UPDATE 22.47 Aproape 2.000 de oameni stau în fața Facultății de Istorie, circulația este blocată. Jandarmii intră și ei pe bulevardul blocat.
UPDATE 22.00 După mai multe tatonări între protestatari și jandarmi, care nu îi lăsau să se deplaseze, oamenii stau acum în fața Facultății de Istorie din zona Universității, înconjurați de forțele de ordine.
UPDATE 21.35 Oamenii vor să meargă pe trotuar spre Piața Romană, însă jandarmii nu le dau voie.
UPDATE 21.30 Protestatarii se pregătesc să rupă lanțul făcut de jandarmi.
UPDATE 20.46 Sunt 1.200 de protestatari în Piața Universității, spun jandarmii. Forțele de ordine au făcut două lanțuri umane înspre bulevard. Oamenii scandează „Demisia”. Ca și duminică, protestatarii nu au aprobare: „Nu ne trebuie aprobare pentru exprimare, strada e a noastră”, scandează oamenii.
Duminică seară a fost prima zi de proteste din București și din alte 20 de orașe din țară. Românii aflați în străinătate au ieșit și ei să protesteze în fața ambasadelor din Londra, Berlin sau Paris.
În București,în jur de 3.000 de manifestanți au blocat duminică seara traficul în centrul Capitalei, mergând în marș din Piața Universității până în Piața Victoriei unde au cerut demisia Guvernului, pentru ca ulterior să se întoarcă în Piața Universității.
Protestul din Capitală s-a încheiat în mod pașnic în jurul orei 3.00 dimineață, când protestarii au părăsit partea de carobasil pe care au stat mai mult de 10 ore. Manifestanții din Piața Universității au demontat cele trei corturi pe care le puseseră pe carosabil.
Protestele din Piața Universității vin după ce Guvernul a aprobat în ultima ședință de Guvern o lege prin care aprobă proiectul Roșia Montană, proiect de lege pe care îl va trimitere spre aprobare în Parlament.
Potrivit proectului, exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârșitul acestui an, iar participația statului ar crește cu încă 5,69%, la 25% din acțiuni, dar condiționat de emiterea la timp a tuturor autorizațiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Investitorul va plăti Guvernului o redevență de 6% din valoarea producției, statul având opțiunea de a solicita companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenței să se facă în natură, conform proiectului.
Conform draftului citat, participația statului va crește la 25% în două etape, ambele condiționate de îndeplinirea cumulativă de către autoritățile române a mai multor obligații.
În ceea ce privește beneficiile statului român, cele două părți estimează că proiectul Roșia Montană va genera pentru bugetul de stat și bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari și un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preț de referință de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, în condițiile menținerii parametrilor relevanți ai legislației fiscale incidente din România, a prețului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor și produselor necesare exploatării miniere, precum și a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieței de capital.