Proteste în București. Peste 2.500 de oameni au cerut la Guvern demisia ministrului Justiției
This browser does not support the video element.
Oamenii s-au strâns inițial în Piața Universității din Capitală la ora 18.00 pentru a protesta față de ordonanțele de urgență privind grațierea și modificarea codurilor, acțiunea fiind inițiată pe Facebook. După aproximativ o oră și jumătate au plecat către sediul Guvernului.
„Clasa politică va trebui să nu mai mintă și să nu mai fure. Chiar și astăzi (n.r miercuri), în timpul ședinței guvernului, am ascultat o mie de minciuni. Voiau să pună ordonanța, nu voiau să o pună, după aia s-a dovedit că avea pe ea data de 18.(…) Lucrurile nu trebuie făcute așa, mișel, pe sub mână. Pot fi discutate, comentate, lumea poate să își spună opinia într-un mod organizat dar nu așa lovituri, cuțit în spate”, a spus un protestatar.
„Luăm act și atitudine față de ceea ce vrea să facă guvernul. Consider că societatea civilă trebuie să iasă mai des în stradă și să ia atitudine legat de ceea ce încearcă să facă guvernul legat de grațiere. Nu e normal ca peste noapte, printr-o hotărâre de guvern să schimbi legea, Codul Penal. Clasa politică, din păcate, nu este cea care ar trebui să fie. Permierul ar trebui să fie atent la ce hotărâri de guvern, ordonanțe de urgență adoptă. Din moment ce vor să scoată abuzul în serviciu e posibil să fie preferențială legea”, a susținut un alt tânăr participant la protest.
Protestul vine după ce, miercuri, Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică două ordonanțe de urgență, una privind grațierea, cealaltă privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.
Proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracțiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. De asemenea, denunțul se poate face la cel mult șase luni de la comiterea faptelor iar neglijența în serviciu a fost abrogată.
Ordonanța privind grațierea prevede grațierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani și înjumătățirea pedepsei pentru deținuții care au 60 de ani, femei însărcinate și a celor care au copii de până în 5 ani în întreținere.
UPDATE 20:55 Protestatarii au început să plece din Piața Victoriei și scandează „După servici, mâine tot aici!”, „DNA, să vină să vă ia!”, „Urmăriți penal, hai la tribunal!” și „România, trezește-te!”.
UPDATE 20:17 Protestatarii din București au ajuns în Piața Victoriei și scandează „Demisia!”, „DNA, să vină să vă ia!”, „Jos, Ciorbea!”, „România, trezește-te!”, „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!, „PSD, ciuma roșie!”.
UPDATE 20:00 Peste 2.000 de protestatari au ajuns în Piața Romană din Capitală. Aceștia scandează: „PSD, nu uita, România nu-i a ta!”.
„Prima bandă vă rugăm”, a strigat un reprezentant al Jandarmeriei.
UPDATE 19:34 Oamenii au ieșit să protesteze și la Cluj față de ordonanțele ministrului Justiției, Florin Iordache. Potrivit Mediafax, peste 250 de persoane s-au adunat în Piața Unirii din Cluj Napoca. Participanții flutură pancarte cu următoarele mesaje: „Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare!”, „Fără grațiere, fără amnistie, Clujul nu are amnezie!”, „Vrem democrație fără amnistie, în democrație hoții stau la pușcărie!” sau „Hoți și politicieni, stop de la cetățeni!”.
„Suntem în punctul în care ne putem întoarce în timp, evoluția democratică a României nefiind garantată. Evoluția poate fi întoarsă printr-o simplă ordonanță de urgență, semnată de câteva marionete ale unui partid și grupuri de interese ajunse la putere. Sunt ordonanțe date cu dedicație, probabil pentru politicienii penali”, a declarat unul dintre clujenii participanți.
Imagini de la protest:
Totodată, la Iași protestează în jur de 50 de persoane.
La Craiova nu se scandează, iar câțiva participanți din cei 50 au coli scoase la imprimantă cu mesaje precum „Vă vedem, ticaloșilor” sau „Nu amnistiei”, potrivit Mediafax.
UPDATE 19:30 Aproximativ 1.000 de oameni s-au strâns în Piața Universității și au blocat un sens de circulație, pornind în marș către Guvern. Scandează „Ieșiți din casă, dacă vă pasă!”,”Demisia”, „DNA, să vină să vă ia”, „Dragnea, nu uita, România nu e a ta!” și „PSD, ciuma roșie!”
UPDATE 19:18 În jur de 500 de persoane se află în Piața Universității.
UPDATE 19:00 Aproximativ 400 de persoane protestează în Piața Universității.
UPDATE 18:20 La această oră, în Piața Universității s-au adunat aproximativ 200 de protestatari și scandează „Ciuma roșie, jos PSD”, „Demisia!”, „Colectiv”, „Rușine!”, „Vrem democrație, hoții stau la pușcărie!”, „Jos penalii”, „DNA, să vă ia!”, „Guvernare, nu eliberare” și țin în mâini cartoane mici roșii.
LIVE, transmis de privesc.eu
„Ne strângem la Universitate începând cu ora 18:00. Dacă suntem destui mergem într-un marș spre Guvern. Pornim în marș la ora 20:00. Acesta este un event făcut în urma declarațiilor repetate și semnalelor privind posibila grațiere a unor fapte grave de corupție. Va fi anulat dacă Guvernul respectă principiile și valorile democrației. Data este relativă și va fi schimbată pentru prima zi în care Guvernul ar pune în aplicare intențiile respective„, se precizează pe pagina de Facebook a Comunității „Corupția Ucide”.
Liderul USR, Nicușor Dan, a anunțat că va participa la protestul împotriva legii grațierii anunțat pentru ora 18.00 în Piața Universității din București.
„Voi fi azi la ora 18 la protesul din Piața Universității. Am reflectat mult dacă să particip sau nu, riscul fiind să fim acuzați de confiscare politică a protestelor. Am decis să particip, fără să dau declarații presei de la protest, pentru a transmite un mesaj asupra gravității a ce se întâmplă sutelor de mii de oameni care ne-au votat”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.
Protestele vin în contextul în care Guvernul nu renunță la ordonanța grațierii și cea de modificare a codurilor penale. Actele normative nu au figurat, însă, pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, presedintele Klaus Iohannis venind intempestiv la Palatul Victoria, unde a avut o discuție cu premierul Grindeanu și Ministrul Justiției.
La începutul ședinței pe care a prezidat-o, Iohannis a anunțat că șeful guvernului i-a promis că cele două ordonanțe nu vor apărea „peste noapte” pe ordinea de zi a niciunei ședințe de Guvern.
La finalul acesteia, premierul Grindeanu a precizat că nu este împotriva modificării legii privind grațierea.
„Eu cred că tot așa de constituțional cum a venit președintele Klaus Iohannis să prezideze ședința de Guvern, tot așa de constituțional este să dăm o ordonanță să modificăm legea”, a spus premierul.
La rândul său, ministrul Justiției, Florin Iordache a anunțat că a elaborat două acte normative. „Ministerul Justiției a elaborat două acte normative care sunt în dezbatere publică. Vizează grațierea, nu amnistia. Al doilea vizează hotărârile Curții Constituționale. Ministerul Justiției și le-a asumat sub semnătura mea”, a spus Iordache, precizând că documentele au fost transmise spre consultare organizațiilor profesionale.
„Ministerul Justiției a adoptat două acte normative care sunt în dezbatere publică. Aceste două acte normative au fost finalizate ieri. Au fost trimise CSM, Înaltă Curte, Parchet General spre consultare publică. Și vizează grațierea, nu amnistia, care nu vizează fapte grave, ci recuperarea prejudiciului și cel de-al doilea vizează punerea în concordanță cu hotărârile CCR. Au fost transmise tuturor celor interesați. Când vom avea avizele de susținere sau nu, vom relua discuția și va intra în Guvern. Ministerul Justiției și-a asumat cele două acte normative”, a declarat Florin Iordache după finalizarea ședinței de Guvern, în cadrul unei conferințe de presă.
Ministerul Justiției, condus de Florin Iordache (PSD), propune în proiectul de ordonanță de urgență schimbarea definiției infracțiunii de abuz în serviciu, în acord cu decizia judecătorilor Curții Constituționale, însă introduce noi prevederi care ar avea ca efect anularea celor mai multe anchete ale procurorilor privind această infracțiune: proiectul introduce un plafon minim al prejudiciului de 200.000 de lei și condiția ca procurorii să deschidă ancheta doar la sesizarea prealabilă a părții vătămate.
Potrivit unor surse judiciare, prevederile afectează atât anchetele în curs, procesele, dar și dosarele în care deja au fost date condamnări. Printre cei anchetați pentru această infracțiune de DNA, care nu s-ar mai încadra în aceste noi condiții ale legii, ar fi fostul ministru de Interne Gabriel Oprea pentru folosirea abuzivă a coloanelor oficiale, președintele PSD Liviu Dragnea (în dosarul Bombonica), fostul președinte CJ Constanța Nicușor Constantinescu, foștii miniștrii implicați în dosarul Microsoft, precum și primari sau șefi de consilii județene de la toate partidele. Ei fie nu se încadrează la limita prejudiciului, fie fapta nu a fost sesizată de instituțiile sau persoanele vătămate, condițiile fiind cumulative, astfel că ar scăpa de aceste dosare.