O fabrică de aeroplane militare din nordul Italiei a fost locul mai multor proteste ale muncitorilor nemulțumiți de angajarea străinilor și, în special, a românilor care nu ar fi suficient de pregătiți, suțin ei, pentru a lucra într-un domeniu strategic ca acela al aparatelor de zbor.
Conflictele dintre muncitorii italieni și cei români au fost accentuate în ultima perooadă pe fondul creșterii ratei șomajului, arată presa italiană.
Sindicaliștii din Varese reclamă că românii ar avea de multe ori nevoie de un traducător pentru a se achita de sarcinile pe care le primesc și că foarte mulți „nici nu știu să țină în mână o bormașină”. La fabrica de aeroplane militare sunt angajați în jur de 2000 de oameni, 80 dintre ei fiind români, remunerați cu aproximativ 1200 de euro pe lună.
„De muncă este, dar întreprinderea nu ne răspunde și noi vrem să știm de ce trebuie să se ia lucrători externi chiar din România, când avem optime competențe în teritoriu. Dacă se dorește creșterea numărului de profesioniști, este necesar să se privească în interiorul întreprinderii și nu să se ia lucrători externi pentru o lucrare atât de delicată și de strategică pentru țară”, susțin reprezentanții protestatarilor citați de presa locală și de publicația pentru diasporă Gazeta Românească.