Proteste în spitalele din țară din cauza scăderii veniturilor. Noi negocieri cu miniștrii Sănătății și Finanțelor

Publicat: 16 04. 2018, 10:12

Infirmiere, brancardieri și asistente de la Spitalului de Urgența „Bagdasar Arseni” din București au ieșit, luni dimineața, în curtea unității sanitare, pentru a protesta. Oamenii sunt nemulțumiți de noua modalitate de calcul al sporurilor, susținând că va duce la scăderea veniturilor cu sute de lei.

De asemenea, la Craiova, aproximativ 450 de medici și asistente de la Spitalul Clinic de Urgență Craiova protestează din același motiv.

Unul dintre liderii sindicatului angajaților din Spitalul Craiova, medicul Eleodor Cârstoiu a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că veniturile tuturor angajaților au fost diminuate, începând cu luna februarie.

„Brancardierii și infirmierele nu au avut mărire de salariu, la 1 martie, iar valoarea procentuală a sporului care se aplică la salariul nemărit a scăzut, deci venitul lor scade. Asistentele sunt afectate la sporul de tură, adică cel pentru că lucrează și noaptea. Nu au orele de noapte plătite, ca în Codul Muncii, cu 25% spor, ci se dă un spor mai mic de 15% pentru faptul că o treime din timpul lucrat este noaptea. Mai este afectată plata orelor de sâmbătă și duminică, adică toate sunt la jumătate. La biologi, farmaciști, chimiști, la fel, nu s-a acordat mărirea de salariu, însă sporul a scăzut. Automat le-a scăzut și venitul”, a declarat Cârstoiu.

În cursul zilei de luni, ministrul Sănătățiii, Sorina Pintea, va avea o întâlnire cu ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, pentru a discuta regulamentul de sporuri care se aplică angajaților din sistemul medical.

„Am ales să discut cu fiecare, să vedem care sunt problemele. Discut cu fiecare manager în parte, îi rog să-mi prezinte situația, modul în care s-au repartizat sporurile. Nu este obligatoriu ca toată lumea să ia sporul maxim. Cred că weekendul ăsta am vorbit cu o sută de manageri. Până acum s-au dat sporuri maxime”, a spus Sorina Pintea la Digi24.