Prima pagină » Știri » Proteste în tribunalele din țară. Magistrații din mai multe județe și-au suspendat activitatea

Proteste în tribunalele din țară. Magistrații din mai multe județe și-au suspendat activitatea

Proteste în tribunalele din țară. Magistrații din mai multe județe și-au suspendat activitatea
Magistrații de la mai multe judecătorii din țară au suspendat ședințele de judecată până la ora 10.00, ca urmare a "pasivității" manifestate de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la solicitările de revocare din funcția de membru al CSM a judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica, informează MEDIAFAX.

Magistrații de la mai multe judecătorii din țară au suspendat ședințele de judecată până la ora 10.00, ca urmare a „pasivității” manifestate de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la solicitările de revocare din funcția de membru al CSM a judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica, informează MEDIAFAX.

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a fost prima care și-a anunțat decizia de a suspenda marți, până la ora 10.00, ședințele de judecată.

„S-a considerat că pasivitatea manifestată de plenul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la solicitările de revocare din funcția de membru al Consiliului a domnului judecător Cristi Vasilică Danileț și a doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica nu poate fi justificată rezonabil în condițiile în care lege prevede un termen de 15 zile în care Plenul trebuie să ia act de voința eprimată de judecători”, se arată într-un comunicat de presă al Judecătoriei Râmnicu Vâlcea remisă marți agenției MEDIAFAX.

Totodată, instanța a apreciat că o astfel de atitudine nu corespunde „unei oneste îndepliniri a misiunii încredințate fiecărui membru prin alegerea sa în Consiliu”, existând riscul unei noi amânări, „impunându-se astfel o atitudine legală de protest public față de impresia lăsată unui observator obiectiv în sensul minimalizării inacceptabile a actului ferm de voință exprimat de judecători într-o procedură expres prevăzută de lege”.

De asemenea, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a dispus ca, după finalizarea ședinței Plenului CSM care are loc marți, să fie făcută o nouă analiză a situației existente și o nouă evaluare a atitudinii care „se impune a fi asumată”.

Protest de solidaritate în mai multe județe

După Râmnicul Vâlcea, și Judecătoria Buzău a suspendat ședințele de judecată, marți dimineață, pentru aproximativ o oră, tot în semn de protest față de menținerea în funcțiile de membri ai CSM a judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica.

Potrivit judecătorului Leontin Drăgulescu, magistrații de la Judecătoria Buzău vor intra cu întâziere în sălile de judecată, în semn de protest față de decizia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la solicitările de revocare din funcțiile de membri CSM a judecătorilor Dănileț și Ghica.

„Ne alăturăm astfel colegilor din țară pentru a avertiza CSM că e dator să și îndeplinească atribuțiile, conform legii. În această dimineață, vom intra în ședințe cu o întîrziere de o jumătate de oră, o oră, și ne alăturăm astfel colegilor din țară. Sunt două ședințe de judecată, una penală și una civilă, astfel că nu va fi multă lume afectată de protestul nostru”, a declarat Drăgulescu.

Și magistrații Judecătoriilor Constanța, Slatina, de la Tribunalul Olt, precum și din Sibiu și-au suspendat pentru scurt timp activitatea.

Magistrații, supărați pe „atitudinea de neacceptat” a CSM

Marți, Plenul CSM ia în discuție alegerea vicepreședintelui forului și deciziile de revocare a judecătorilor Alina Ghica și Cristi Danileț din funcțiile de membru al Consiliului.

Asociația Magistraților din România a cerut, vineri, judecătorilor să-și suspende ședințele marți, de la ora ora 8.30, când Plenul CSM discută revocarea judecătorilor Alina Ghica și Cristi Danileț din Consiliu, dată fiind „atitudinea de neacceptat” a Consiliului de tergiversare a revocării celor doi.

Totodată, AMR a atras atenția că în situația în care nu se va da eficiență voinței exprimate de judecătorii ce au înțeles să retragă mandatul de încredere pentru cei doi membri aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, își rezervă dreptul de a formula de îndată plângere penală împotriva tuturor membrilor CSM, pentru abuz în serviciu.

Într-o scrisoare deschisă către judecători și procurori, Asociația Magistraților din România arăta că „ia act cu îngrijorare de tergiversarea procedurii de revocare din funcție a membrilor aleși în Consiliul Superior al Magistraturii – Alina Ghica și Cristi Vasilică Danileț, ca urmare a sesizărilor adunărilor generale ale judecătorilor curților de apel și judecătoriilor”.

„Nu înțelegem să fim părtași la prelungirea, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a aplicării dispozițiilor art. 55 alin. 9 din Legea nr. 317/2004, prin diverse tertipuri, printre care și sesizarea Comisiei nr. 2, sens în care am hotărât să ne exprimăm poziția fermă în cadrul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, neparticipând la activitatea în comisiile ce au doar un rol consultativ”, preciza AMR.

Asociația a atras atenția membrilor Consiliului Superior al Magistraturii că interpretarea legii în funcție de interesele de moment ale unuia sau altuia produce
reverberații negative în percepția publicului asupra sistemului judiciar.

„Constatăm cu regret că Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, format din 19 membri, se află în imposibilitatea voită de a lua act, în termen de 15 zile și, de a dispune revocarea celor doi judecători, ignorând dispozițiile legale și voința exprimată de peste 1.600 judecători, care au hotărât într-un termen mai scurt revocarea judecătorilor Alina Ghica și Cristi Vasilică Danileț. Dată fiind atitudinea de neacceptat a Consiliului Superior al Magistraturii față de colegii judecători, care au hotărât revocarea, și având în vedere dispozițiile art. 1 alin. 2 din Legea nr. 317/2004, potrivit cărora membrii CSM răspund în fața judecătorilor și procurorilor pentru activitatea desfășurată în exercitarea mandatului, solicităm tuturor magistraților solidaritate, prin suspendarea ședințelor de judecată pe perioada desfășurării ședinței de plen, în data de 26 februarie 2013, ora 8.30 când figurează înscrisă pe ordinea de zi revocarea celor doi membri, pentru a avea posibilitatea de a urmări modul în care este respectată voința judecătorilor”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

În 15 februarie, Asociația Magistraților din România a dat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii, căruia îi cere pronunțarea de îndată a unei hotărâri de revocare din CSM a judecătorilor Alina Ghica și Cristi Danileț, în condițiile în care adunările generale ale judecătorilor au votat pentru îndepărtarea lor.

Asociația Magistraților din România a cerut, imediat, Consiliul Superior al Magistraturii să pună capăt încercărilor de tergiversare a finalizării procedurii de revocare a membrilor aleși Alina Nicoleta Ghica și Cristi Vasilică Danileț, întrucât nu este în puterea acestei instituții să cenzureze votul exprimat de judecători, dispozițiile art. 55 alin. 9 din Legea 317/2004 fiind imperative.

„Având în vedere sfidarea dispozițiilor legale și nesocotirea votului exprimat de peste 1600 de judecători de către Consiliul Superior al Magistraturii, care, în ședința de Plen din data de 13 februarie 2013, a luat decizia de a trimite Comisiei nr. 2 solicitările Curții de Apel Cluj și a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea formulate în vederea dispunerii revocării din funcție a membrilor săi aleși Alina Nicoleta Ghica și Cristi Vasilică Danileț, împreună cu punctul de vedere întocmit de Direcția legislație, documentare și contencios, Asociația Magistraților din România a înregistrat astăzi, 15 februarie 2013, pe rolul Curții de Apel București, sub nr. 1309/2/2013, o acțiune prin care solicită obligarea Consiliul Superior al Magistraturii să pronunțe de îndată o hotărâre de revocare din funcție a celor doi membri”, se arată într-un comunicat al AMR.

Cererea a fost înregistrată după ce, separat, s-a formulat o altă solicitare, în temeiul dispozițiilor art. 7 din Legea nr. 554/2004, adresată Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentând procedura prealabilă.

Asociația Magistraților din România a afirmat că este alături de toate adunările generale de la nivelul instanțelor care au declanșat și continuat procedura de revocare a celor doi membri CSM, spunând că acționează, în numele membrilor săi, pentru reintrarea în legalitate și respectarea legii de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Și Uniunea Națională a Judecătorilor (UNJR) din România a acuzat Consiliul Superior al Magistraturii de încălcarea gravă a legii prin amânarea luării unei decizii privind revocarea din CSM a judecătorilor Alina Ghica și Cristi Danileț, precizând că termenul de 15 zile prevăzut de lege este „imperativ” și atrăgând, totodată, atenția asupra votului membrilor Consiliului referitor la decizia de amânare.

În urma deliberărilor din ședința din 13 februarie pe punctul referitor la luarea unei decizii pe revocarea celor doi judecători, președintele CSM, procuroarea Oana Schmidt Hăineală, a anunțat că se amână discutarea deciziilor adunărilor generale privindu-i pe Alina Ghica și Cristi Danileț, voturile membrilor în acest sens fiind de 11 „pentru” și șase „împotrivă”.

Numărul voturilor anunțate relevă faptul că judecătorii Ghica și Danileț au votat într-o cauză favorabilă lor, ei fiind în conflict de interese, afirmă juriști, punct de vedere susținut și de UNJR, care a cerut CSM „să facă publică structura votului”.

La ședința din urmă cu două săptămâni s-a pus în discuție ca centralizatoarele voturilor să fie verificate de o comisie a CSM. Trei membri ai CSM, unul dintre ei fiind Horațius Dumbravă, fost președinte al Consiliului, s-au opus public acestui demers, susținând că o comisie nu poate analiza legalitatea procedurii adunărilor generale ale judecătorilor din Judecătorii și Curți de Apel, care au votat în majoritate revocarea judecătorilor Danileț și Ghica.
Voturile împotrivă au fost cele ale lui Horațius Dumbravă (vot pe care și l-a anunțat înainte de a intra Plenul CSM în deliberare-n.r.), Adrian Neacșu, Alexandru Șerban, Mircea Aron, Mona-Lisa Neagoe și Elena Hach.

Alina Ghica și Cristi Danileț își depuseseră candidaturile la funcția de vicepreședinte al CSM în 4 ianuarie 2013, după alegerea Oanei Schmidt Hăineală ca președinte al Consiliului, ulterior împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la curțile de apel și Judecătorii declanșând proceduri de revocare din CSM, nemulțumiți de prestațiile lor în CSM, dar și pentru că, prin voturile lor, „au ajutat” ca un procuror să devină șef al justiției.

Acțiunea privind revocarea constituie cea mai amplă formă de protest a magistraților față de membri ai Consiliului.

Citește și