Proteste la Divizia Petrochimică Bradu. Liderii sindicali au fost BRUSCAȚI de către muncitori

Publicat: 14 11. 2012, 11:57
Actualizat: 01 04. 2019, 02:34

Peste 100 de angajați ai Diviziei Petrochimice Bradu a combinaului Oltchim protestează, miercuri, în fața unității, nemulțumiți de decizia liderilor sindicali, care au anulat un miting ce urma să se desfășoară în Capitală, în timpul protestului liderii de sindicat fiind bruscați de către muncitori.

Oamenii s-au adunat în fața unității, miercuri dimineață, protestând față de decizia liderilor sindicali de a anula un miting care ar fi urmat să se desfășoare joi în fața Ministerului Economiei.

În timpul protestelor, liderii de sindicat au fost bruscați de mai mulți muncitori, care i-au huiduit, reproșându-le că au anulat plecarea spre București fără a se consulta cu ei. La un moment dat, o parte dintre muncitori au vrut să îi ia la bătaie pe liderii sindicali Marin Dragnea și Marian Radu.

Oamenii scandează „Trădătorii” și „Demisia” și cer liderilor sindicali să revină asupra deciziei și să le asigure transportul spre București.

Potrivit lui Marin Dragnea, unul dintre liderii sindicatului „Unirea”, decizia de anulare a mitingului a fost luată după ce conducerea Oltchim a anunțat că până în 15 noiembrie va plăti o parte din salariile restante.

„Ieri (marți-n.r.) liderul sindical Marian Dumitru a participat, împreună cu 60 de salariați, la mitingul de la Oltchim,, iar conducerea combinatului ne-a asigurat că va da o parte din bani până mâine, inclusiv, astfel că în aceste condiții s-a considerat că nu mai este necesar mitingul care ar fi urmat să aibă loc la Ministerul Economiei. Marian Dumitru este și acum la negocieri cu conducerea Oltchim”, a declarat Marin Dragnea.

La rândul său, președintele Sindicatului „Unirea” de la Divizia Petrochimică Bradu, Marian Dumitru, a declarat, miercuri, că decizia a fost luată după ce conducerea Oltchim a anunțat că avansul pentru luna septembrie va fi achitat până în 15 noiembrie, iar lichidarea până în 27 noiembrie. El a spus că dacă aceste promisiuni nu vor fi respectate se va reveni asupra deciziei de a protesta în Capitală.

Marian Dumitru anunța, marți, că 200 de salariati ai unității vor merge joi să protesteze în fața Ministerului Economiei, nemultumiți de neplata salariilor.

Miercuri, au loc proteste, pentru a treia zi consecutiv, și la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, angajații cerând ca premierul Victor Ponta să vină să le explice de ce Guvernul nu și-a onorat promisiunile.

Producția la combinatul Oltchim a fost reluată, la începutul lunii octombrie, la instalația de electroliză cu membrană, reprezentanții companiei spunând atunci că urmează să fie repusă în funcțiune și electroliza cu catoni de mercur.

În 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, afirma că deocamdată funcționează 25-30 la sută din combinatul Oltchim, adică lucrează aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60 la sută.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eșuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câștigat licitația pentru pachetul de acțiuni deținut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.