Proteste la Roșia Montană, după vizita parlamentarilor. Cernea, huiduit de localnici: „Am cerut RMGC desecretizarea listei politicienilor cointeresați de firmă”. LIVE TEXT

Publicat: 25 09. 2013, 20:27
Actualizat: 06 07. 2016, 00:09

Prima zi a descinderii parlamentarilor la Roșia Montană, pe lângă discuții, a înregistrat și primul incident. Deputatul Remus Cernea a fost împins și huiduit de localnici, fiind necesară intervenția polițiștilor și jandarmilor pentru scoaterea lui din mulțime. „Eu îmi doresc dialog. Invitației mele la dialog i s-a răspuns într-un astfel de mod. Am anunțat că sunt interesat de subiect. Am participat la acest dialog”, a spus Cernea. În plus, circa 1.000 de persoane au protestat pentru că parlamentarii nu au stat de vorbă cu ei.

UPDATE 20:05 Peste 1.000 de persoane s-au strâns, miercuri seară, la restaurantul din Câmpeni unde membrii Comisiei parlamentare au o întâlnire cu opozanții proiectului de la Roșia Montană și au blocat ieșirea parlamentarilor, strigând „Hoții” și „Uniți, salvăm Munții Apuseni”, în zonă fiind mobilizați jandarmi. Protestatarii sunt nemulțumiți că membrii comisiei parlamentare nu au stat de vorbă cu ei.

UPDATE 17:17 Deputatul Remus Cernea a propus înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să investigheze implicarea autorităților în cazul Roșia Montană, de la avize până la participarea sponsorizată la anumite evenimente. „Am cerut RMGC să desecretizeze lista tuturor politicienilor și autorităților publice care au fost cointeresate de firmă”, a declarat Remus Cernea, pentru gândul.

UPDATE 17:02 Președintele Comisiei Roșia Montană, Darius Vâlcov, a declarat că parlamentarii „nu pot da decizia în fața minei”. „Am venit să încercăm să-i unim pe români”, a spus el.

UPDATE 16.29 Remus Cernea a declarat că este un om al dialogului și consideră că toate părerile trebuie ascultate.

UPDATE 16.20 În timp ce la Căminul cultural parlamentarii din Comisie îi ascultau pe mineri și pe liderul lor sindical, Cristian Albu, aceștia cerându-le parlamentarilor să nu-i ucidă prin înfometare și să se gândească bine înainte să ia o decizie, afară Remus Cernea era fluierat și lovit de mineri și localnici, care, în momentul în care acesta a ajuns în fața Căminului cultural și încerca să intre, l-au oprit, l-au fluierat, acesta fiind scos cu greu din mâinile lor de către jandarmi. 

UPDATE 15.26 După plecarea de la Carpeni, parlamentarii au fost conduși în zona carierei de la Roșia Montană, unde li s-a explicat care vor fi beneficiile exploatării, care este procesul tehnologic, dar și faptul că totul va fi foarte bine pus la punct, astfel încât să nu existe niciun pericol de deversare.

Inginerii au mai explicat că noua tehnologie despre care se vorbește acum este experimentată doar în laborator, ceea ce presupune că nu pot fi cunoscute consecințele aplicării ei. Câțiva dintre parlamentari au cerut la rândul lor explicații inginerilor, în legătură cu „zecile sau sutele de kilograme de aur care au plecat din țară numai în perioada explorării”, aceștia răspunzând că, în cazul celor 150 de tone de material plecat afară pentru a fi cercetat au existat aproximativ 150 de grame de aur. Transportul a ajuns în Canada, acesta costând 40.000 de dolari. De la carieră, parlamentarii au fost apoi conduși la galeria Cătălina-Monulești, care este o zonă protejată în cadrul proiectului minier, aceasta însumând 350 m de galerie romană în curs de cercetare arheologică în perspectiva amenajării ei turistice. Aici au fost întâmpinați de aproximativ 50 de localnici și aproximativ 50 de mineri care au declarat că fac parte din departamentul care se ocupă cu reamenajarea galeriei romane. Aceștia au mai spus că nu știu exact câți oameni lucrează nici în departamentul lor și nici în general în acest moment la Gold Corporation. Parlamentarii au intrat în mină, presa neavând acces, „din motive de securitate” . Între timp, în fața intrării în galerie s-au adunat peste 350-400 de oameni care scandează „Vrem minerit”, „România, nu uita, mineritu-i șansa ta”, „Vrem să muncim, nu să cerșim”, „Mai bine mineri în țară decât cerșetori afară” și „Noi suntem Roșia Montană și nu cerem de pomană”. În ultima jumătate de oră, au fost aduși în zonă cu microbuzele câteva zeci de persoane, una dintre acestea declarând că au fost aduși de la Criscior de primar. „Ne-au dat de băut câte 2 litri jumate de bere, dar de mâncat nu ne-au dat, poate ne dau când ne întoarcem”, a spus unul dintre ei.

În altă ordine de idei, unii dintre minerii autentici, în salopete, aflați în curte în fața intrării, au devenit nervoși și s-au întors la obiceiurile lor mai vechi, acelea de a brusca și a încerca să controleze și să legitimeze presa. „De ce fotografiați aici? Sunteți la mine în curte? Arătați-mi o legitimație!”, a spus unul dintre ei. Ceilalți au reacționat, devenind și ei la fel de revoltați împotriva unor ziariști.

UPDATE 11.57 După situl arheologic roman, membrii Comisiei au fost conduși într-un alt sit arheologic, unde le-a fost prezentată zona protejată Carpeni, care va deveni cel mai mare parc arheologic din zonă, locul unde ar putea veni în practică studenți la arheologie din toate instituțiile importante din țară. Particularitatea acestui sit, care a presupus o construcție romană administrativă, este aceea că încălzirea se făcea prin pardoseală.

UPDATE 11.04 În timp ce membrii Comisiei se află într-o întâlnire cu primarul și consilierii, în sediul primăriei, în curte și-au făcut apariția Remus Cernea și Adrian Gurzău, care au anunțat că vor să fie prezenți la aceste discuții chiar dacă nu fac parte din Comisie și, mai mult, au cerut înființarea unei comisii care să verifice ce s-a întâmplat la Roșia Montană. Pentru înființarea acestei comisii este nevoie de semnăturile a 50 de parlamentari. De la sediul primăriei, parlamentarii s-au urcat în SUV-uri și au plecat către exploatarea minieră de la Roșia Montană. Pe drum, delegația s-a oprit pentru a-i fi prezentată cea mai importantă descoperire arheologică din zonă, două morminte de incinerație romane, datând din sec. III e.n. Arheologii le-au explicat deputaților că zona a fost refăcută și urmează să fie pusă la punct în detaliu pentru a deveni unul dintre cele mai vizitate locuri din această zonă.

UPDATE 10.37 Parlamentarii au ajuns și au intrat în sediul primăriei. Ei spun că, între timp, s-au întâlnit cu reprezentanții minerilor mutați din Roșia Montană în cartierul Recea din Alba Iulia și li s-au prezentat câteva obiective din Roșia Montană.

UPDATE 10.20 La aproape două ore de la ora stabilită pentru întâlnire, membrii Comisiei parlamentare nu a ajuns încă la primăria din Roșia Montană. Jandarmii spun că s-ar fi oprit în zona stației de decantare. Jandarmii sunt oarecum îngrijorați de prezența unui grup de tineri protestatari care a fost oprit la nici un kilometru de la intrarea în comună. La această oră, în fața primăriei se află poliția, jandarmeria, presa și o colecție impresionantă de SUV-uri cu numere de Alba.

UPDATE 09.44 După ce președintele Camerei Deputaților s-a întâlnit cu minerii din Roșia Montană, miercuri a venit rândul Comisiei comune speciale pentru Roșia Montană să ia pulsul comunității locale. Întâlnirea urma să aibă loc la ora 8.30, în fața primăriei din Roșia Montană, însă parlamentarii au început vizita cu stângul, aproape de ora 10 neajungând încă la locul stabilit chiar de ei.

Vom reveni cu amănunte.

Președintele Comisiei comune speciale pentru Roșia Montană, Darius Vâlcov, a anunțat, luni, că doar 12 membri ai Comisiei se vor desplasa, marți, în zonă, el arătând că ceilalți fie nu doresc să meargă, fie au fost anterior în vizită.

„Trebuie să vă spun că 12 parlamentari vor face deplasarea la Roșia Montană. Ceilați nu doresc să meargă, iar o parte au fost. Vor merge de la toate grupurile parlamentare, am lista celor 12, aceasta va fi postată pe site în două ore. Sunt și foarte mulți liberali. Nu e un grup care a decis în totalitate să nu meargă”, a spus Vâlcov.

El a precizat că cei 12 parlamentari vor merge până la Alba Iulia cu mașinile proprii, existând și posibilitatea, pentru cei care doresc, de a folosi un microbuz pus la dispoziție de Camera Deputaților. Vâlcov a spus că de la Alba Iulia de vizit parlamentarilor se va ocupa Prefectura Alba.

Comisia este compusă din 21 de membri, doi dintre aceștia, cei ai PDL, neluând parte deloc la lucrări.

Președintele Comisiei a sublinuat că parlamentarii nu vor folosi mașini sau îmbrăcăminte pusă la dispoziție de RMGC, existând o solictare expresă a sa în acest sens.

Potrivit programului aprobat luni de către Comisie, parlamentarii membri vor pleca spre Alba Iulia marți după-amiază.
Ei vor ajunge în Roșia Montană miercuri dimineață, în jurul orei 9.00, unde se vor întâlni cu primarul localității.

Ulterior, parlamentarii se vor deplasa în teren și vor vizita perimetrul minier Roșia Montană, care va include: stația pilot de tratare a apelor acide; zona protejată Tău Găuri – amenajare pentru vizitare turistică; zona protejată Cârpeni – amenajare pentru vizitare turistică; cariera Cetate; cariera Cârnic, cariera Orlea; cariera Jig; prezentare iaz de decantare și amplasamentul uzinei; zona protejată Biserica Greco-Catolică, primăria actuală și Orlea; Cârnic, Piatra Corbului (zonă protejată), Piatra Despicată-imagine generală asupra sitului; tăurile protejate din centrul istoric; zona protejată Centrul istoric – 317 case incluse în planul de reabilitare; vizită în subteran la complexul de galerii Cătălina-monulești; vizită casă restaurată – depozit arheologic și șantier restaurare casa 392; vizită la muzeul Mineritului – punct central al viitorului Complex Muzeistic.

Totodată, parlamentarii vor avea și o serie de întâlniri care cor dura câte o oră fiecare cu Sindicatul Viitorul minerirului și ONG-urile locale pro-minerit și locuri de muncă (la Căminul cultural, cu autoritățile locale și regionale (la primăria veche), cu Alburnus Maior (Căminul cultural) și cu Fundația Pro Munții Apuseni și alte asociații și funcații din orașul Câmpeni.

La revenirea în București, membrii Comisiei au programate pentru joi, începând cu ora 18.00, discuții și consultări la Parlament cu reprezentanții ONG-urilor și ai asociațiilor cu activitate reprezentativă în domeniu și cu organizatorii protestelor din Piața Universității.

Pe de altă parte, președintele Comisiei, Darius Vâlcov, a anunțat, luni, că membrii Comisiei au decis să prelungească până pe 15 octombrie audierile.

„Dezbaterea pe lege, amendamentele propriu-zise și articolele urmează să fie dezbătute începând cu 15 octombrie. Până atunci încercâm să audiem toate persoanele, instituțiile și ONG-uriele care vor dori să participe le aceste dezbateri”, a spus Vâlcov, el arătând că celelalte termene nu se prelungesc, data de 20 octombrie, fixată pentru prezentarea raportului, fiind menținută.