Mii de oameni au ieșit în stradă în Valencia sâmbătă seară pentru a protesta împotriva autorităților care s-au ocupat de gestionarea inundațiilor devastatoare de la sfârșitul lunii octombrie, în urma cărora 220 de persoane au decedat, relatează AFP.
Locuitorii din Valencia, dar și din alte orașe spaniole, au ieșit pe străzi pentru a-și manifesta revolta față de autorități și clasa politică, pe care le acuză ca au gestionat într-o manieră deficitară inundațiile de proporții devastatoare.
Organizatorii protestului de la Valencia cer demisia președintelui regiunii Valencia, Carlos Mazón, care, duminică, la Paiporta, a fost, alături de şeful guvernului şi de rege, ţinta insultelor şi împroşcării cu noroi, imagini inedite care au ilustrat exasperarea din zonele devastate.
„Ne-ați ucis!” și „Mazón demisia!” au strigat oamenii care protestează pe străzile din Valencia, furioși că primii care au intervenit în zonele afectate au fost voluntarii, în timp ce autoritățile au avut nevoie de mai multe zile pentru a mobiliza forțele de poliție și armată necesare.
Mazon, membru al Partidului Popular (PP), de dreapta, de profesie avocat, este acuzat că a reacţionat cu întârziere, în ciuda faptului că agenţia meteorologică spaniolă (AEMET) a emis un cod roşu în dimineaţa zilei de 29 octombrie.
Populația acuză că faptul că nu a fost emisă alertă prin intermediul telefoanelor mobile decât seara, după apele cuprinseseră deja mai multe zone.
Principalul responsabil pentru situaţii de urgenţă din regiune, Salomé Pradas, a recunoscut joi că nu ştia de existenţa acestui sistem de alertă, însă apoi de și-a retractat declaraţia.
Președintele regional al Valenciei, Carlos Mazon, este acuzat că a lipsit mai multe ore în timp ce începuse deja să plouă, iar comitetul de urgenţă se reunise. Carlos Mazón a explicat absența spunând că lua parte la „un prânz de lucru” într-un restaurant din Valencia împreună cu un jurnalist, potrivit presei spaniole.
În Spania, gestionarea catastrofelor este, de fapt, responsabilitatea administraţiilor regionale, dar guvernul central, care este responsabil pentru emiterea alertelor prin intermediul AEMET, poate interveni și prelua controlul în cazuri extreme.
FOTO: Profimedia