Proteste și la Alba Iulia și Câmpeni față de proiectul minier de la Roșia Montană

Publicat: 13 10. 2013, 21:21
Actualizat: 28 07. 2014, 17:15

Peste 300 de persoane au protestat, duminică seară, la Alba Iulia și Cîmpeni, cerând Parlamentului să respingă proiectul minier de la Roșia Montană, care „ar distruge Munții Apuseni”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aproximativ 250 de persoane s-au adunat în centrul orașului Cîmpeni, în apropierea statuii lui Avram Iancu, participanții fiind atât din oraș, cât și din localitățile apropiate.

Protestatarii au agitat steaguri tricolore, iar unii dintre ei au purtat afișe cu portretul lui Avram Iancu. De asemenea, unii dintre participanți au afișat bannere și pancarte cu mesaje precum „Uniți salvăm Munții Apuseni”, „Moților, să fiți uniți! Nu vă lăsați jefuiți!” sau „Asta-i țara moților, nu e tagma hoților!”.

„Ne opunem categoric acestui proiect minier care va distruge Munții Apuseni. Vrem bogății pentru câțiva ani și apoi ce vom face? Ce facem cu Apusenii noștri poluați?”, a spus unul dintre participanți, care susține că a venit din Albac pentru a participa la protestul de la Cîmpeni.

Și la Alba Iulia peste 50 de persoane au protestat față de proiectul minier de la Roșia Montană și au parcurs într-un marș mai multe străzi din municipiu, scandând „Alba Iulia, trezește-te” și „Luptăm, murim, salvăm Roșia Montană”.

„Sperăm ca până la urmă Alba Iulia și România să se trezească și să înțeleagă că acest proiect nu este în interesul românilor. Sperăm să fim auziți și cei care au decizia să îl oprească”, a spus un tânăr din Alba Iulia care afirmă că a participat la toate acțiunile de protest împotriva proiectului Roșia Montană organizate până acum în municipiu.

Protestatarii au purtat steaguri tricolore și au afișat un banner de câțiva metri lungime cu mesajul „Opriți proiectul minier de la Roșia Montană”. De asemenea, unii dintre protestatari au purtat afișe sau pancarte cu mesaje precum „Nu dăm aurul din munți pe cianuri și bani mărunți”, „Trădarea de țară în aur se măsoară” sau „Indiferența ucide. Spuneți NU proiectului de la Roșia Montană”.

Potrivit Jandarmeriei Alba, acțiunile de protest de la Alba Iulia și Câmpeni au fost autorizate.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei și în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

Manifestanții cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană și să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activitățile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgență, acordul de mediu, Roșia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO și demisia premierului Victor Ponta și a celor patru inițiatori ai proiectului de lege: miniștrii Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu și directorul ANRM Gheorghe Duțu.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul a fost analizat de Comisia parlamentară specială, la care au fost audiați, până vineri, reprezentanți ai mai multor instituții. Membrii comisiei încep săptămâna viitoare dezbaterea proiectului pe articole.