Protestele angajaților din sistemul sanitar continuă luni

Protestele angajaților din sistemul sanitar continuă luni
Publicat: 22/09/2013, 16:21
Actualizat: 20/05/2015, 01:17

Coaliția pentru Sănătate a anunțat, duminică, după discuția cu ministrul Eugen Nicolăescu, reluarea protestelor, luni, la Ministerul Sănătății și la Ministerul de Finanțe, până la rezolvarea problemelor ridicate de ei, după ce nu s-a ajuns la un acord privind dublarea salariilor rezidenților.

Ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu și secretarii de stat din minister s-au întâlnit cu reprezentanții Coaliției Profesioniștilor din Sănătate, după ce cadrele medicale au protestat, de miercuri până vineri, la sediul Ministerului Sănătății (MS).

Într-o conferință de presă susținută la finalul întrevederii, ministrul a anunțat că au fost identificate multe soluții și că există termene și modalități de rezolvare a unor probleme, însă a rămas un punct în divergență care nu depinde numai de MS – dublarea salariilor rezidenților, așa cum au cerut membrii coaliției.

„Solicitarea cea mai importantă a vizat alocarea a 6 la sută din PIB pentru Sănătate, și aici am convenit că acest obiectiv trebuie să-l atingem, conform programului de guvernare, până în 2016, dar până atunci nu cred că trebuie să se aștepte, și cred că trebuie să se facă o prioritizare a modului în care se vor aloca procente în fiecare an, ca să se ajungă la acest stadiu. (…) Am convenit că putem crește finanțarea sistemului sanitar ca să se ajungă la 6 la sută și din alte surse”, a spus Nicolăescu.

Ministrul a vorbit apoi despre independența profesională a cadrelor medicale, despre prevederea clară prin care personalul medical nu poate face parte din categoria funcționarilor publici, confidențialitatea convorbirilor dintre pacienți și medic, care va trebui consfințită de lege, dar pentru care este nevoie de avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), MS angajându-se să facă acest demers. De asemenea, s-a discutat despre modificarea Codului penal astfel încât interceptarea convorbirilor dintre medici și pacienți să nu fie făcută publică.

În legătură cu legea privind salarizarea personalului medical, Nicolăescu a spus că va fi reluată în discuție Legea 284/2010, care va fi analziată în grupuri de lucru. „Legea 284 privind salarizarea personalului din sistemul sanitar, care nu a fost pusă în funcțiune, va intra în analiza grupurilor de lucru pentru a fi rediscutată. Vom vedea care sunt prioritățile pentru anvelopa salarială din 2014. Dacă sunt indexări salariale pentru anul viitor acestea trebuie să vizeze, cu prioritate, personalul din sistemul sanitar”, a mai spus ministrul.

În legătură cu modificările legislative care ar viza o posibilă schimbare a statutului spitalelor, ministrul Sănătății a spus că acestea, indiferent de structura lor, vor rămâne să funcționeze pentru cetățeni, în subordinea Guvernului. „Trebuie să le ferim cât mai mult de politizare, să rămână în subordinea Guvernului”, a spus Eugen Nicolăescu.

„Am avut divergergențe la dublarea salariilor rezidenților. Am spus că, prin economiile făcute din reorganizare și restructurare, procentele obținute ar putea fi utilizate pentru creșterea veniturilor medicilor rezidenți. Mai discutăm la Ministerul de Finanțe și la Guvern să vedem dacă putem eșalona creșterile salariilor rezidenților”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Întrebat de unde va lua bani pentru creșterea salariilor și dacă vor fi majorate taxele, Nicolăescu a spus că nu vor fi crescute cheltuielile pentru sănătate și nu vor fi luați bani de la cetățeni pentru creșterea salariilor.

„Nu luăm bani de la cetățeni, discutăm despre rearanjarea salariilor din sistemul de sănătate pornind de la o lege existentă, 284, dar neaplicată, coroborată cu proiectul privind salarizarea profesioniștilor”, a conchis Eugen Nicolăescu.

La rândul lui președintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astrărăstoae, a subliniat faptul că, într-adevăr, problema salarizării medicilor rezidenți a fost subiectul asupra căruia nu s-a căzut de acord la discuțiile de duminică.

„Domnul ministru vrea să ia din interiorul sistemului între 2 și 20 la sută, noi nu suntem de acord, solicitarea noastră este către Guvern. Ministerul de Finanțe nu este stat în stat, trebuie să respecte o decizie a Guvernului. Coaliția solicită dublarea veniturilor medicilor rezidenți. Pichetele vor continua mâine, când o delegație de la Iași și București vor merge sub fereastra Ministerului Finanțelor, începând cu ora 11.00”, a mai spus Astărăstoae.

El a mai spus că spitalele trebuie să aibă autonomie, și nu trebuie tratate ca instituții bugetare, pentru că ele sunt plătite pe bază de contract.

De asemenea, este nevoie de o lege care să permită o conducere managerială apolitică, a mai spus Astărăstoae.

Prim-vicepreșdintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a anunțat că, luni, vor fi organizate două pichete unul la Ministerul Sănătății și altul la Ministerul Finanțelor. El a precizat că programul acțiunilor de protest anunțat pentru luna septembrie va fi dus la îndeplinire așa cuma fost stabilit.

Sepi a mai anunțat că Federația Ambulanța a solicitat să fie inclusă și ea în Coaliția Profesioniștilor din Sănătate.

Peste 150 de cadre medicale au început, miercuri, protestele în fața Ministerului Sănătății, care au continuat joi și vineri.

Protestatarii au reprezentat organizații precum Coaliția Profesioniștilor din Sănătate, Federația Sanitas, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentiști, Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR), unii fiind veniți din Timiș, Caraș-Severin, Sibiu, Mehedinți, Argeș și Dâmbovița.

Manifestanții – medici, stomatologi, asistente medicale și infirmiere – au cerut minimum șase la sută din PIB pentru Sănătate, o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnității și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.

Joi, Nicolăescu a discutat câteva minute cu protestatarii în stradă, apoi i-a invitat pe reprezentanții acestora să înregistreze oficial documentul cu revendicările Coaliției Profesioniștilor din Sănătate. Ministrul a stabilit cu aceștia să aibă o primă rundă de discuții duminică, de la ora 11.00.

Întrebat dacă în acest context se va renunța la proteste, președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat că vor participa la discuții, însă calendarul acțiunilor de protest va fi respectat până când revendicările lor vor fi soluționate.

Potrivit calendarului de proteste anunțat de Coaliția Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate, pichetele vor fi organizate până în 27 septembrie, la Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor, urmând ca în octombrie să aibă loc un protest la Guvern, iar în noiembrie să fie declanșată greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanții nu răspund solicitărilor medicilor.

Potrivit președintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, dacă solicitările generale ce vor fi prezentate Executivului pot fi negociate, astfel încât alocarea a 6% din PIB sau dublarea salariilor să se facă eșalonat, solicitările privind dublarea salariilor rezidenților nu se negociază.

Totodată, Bărăscu le-a transmis pacienților că trebuie să țină cont de faptul că ieșirea în stradă a medicilor este în proporție de 90 la sută pentru ei, pentru că mai mulți bani la salariile personalului medical înseamnă servicii mai bune pentru ei și pentru spitale.

Un proiect de lege privind modificarea statutului spitalelor, lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății în luna august, prevede, printre altele, posibilitatea organizării unor spitale în asociații și fundații. Noile prevederi ar putea fi implementate în 12 unități-pilot din 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform