Prima pagină » Știri » Protestele de la Oltchim s-au încheiat. Sindicatul cere încetarea războiului psihologic

Protestele de la Oltchim s-au încheiat. Sindicatul cere încetarea războiului psihologic

Protestele de la Oltchim s-au încheiat. Sindicatul cere încetarea războiului psihologic
Protestele declanșate, marți, de salariații Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au încheiat, liderii sindicali spunând că au trimis un memoriu administratorului judiciar, în care cer acordarea salariilor restante, dar și încetarea războiului psihologic în rândul angajaților, amenințați cu concedierea.

Protestele declanșate, marți, de salariații Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au încheiat, liderii sindicali spunând că au trimis un memoriu administratorului judiciar, în care cer acordarea salariilor restante, dar și încetarea războiului psihologic în rândul angajaților, amenințați cu concedierea.

Mitingul s-a încheiat după aproximativ două ore, la acțiunea de protest participând aproximativ 500 de angajați ai combinatului, care spun că vor protesta zilnic, până când vor primi răspunsuri la solicitările adresate administratorului judiciar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Cerem acordarea salariilor restante, lichidarea pe decembrie 2012 și avansul pe ianuarie 2013, ambele fiind inclus în masa credală. Solicităm și lichidarea pe februarie și avansul pe martie, care trebuia luat ieri, tichetele de masă pe lunile ianuarie și februarie, dar și prima de 50 de lei care se cuvenea salariatelor de 8 martie. Sindicatul Liber Oltchim revendică încălcarea unilaterală de către administratorul judiciar al Oltchim a clauzelor salariale prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă”, a declarat, marți, liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.

Diculoiu a precizat că aceste solicitări au fost incluse într-un memoriu transmis administratorului judiciar, în care angajații cer și un răspuns în ceea ce privește repornirea combinatului și demersurile pentru primirea celor 45 de milioane de euro necesare repornirii unității la capacitatea de 65 la sută, bani fără de care Oltchim „riscă să intre în faliment”.

„Am cerut administratorului judiciar să prezinte până pe 31 martie 2013 programul de repunere eșalonată în funcțiune a instalațiilor, de repornire a acestora, prin care să ajungem de la o capacitate de producție de 5-6 la sută cât avem în prezent la 65 la sută. Am cerut administratorului judiciar și celui special ca până pe 30 aprilie să repună în funcțiune petrochimia de la Pitești, ea fiind singura variantă de funcționare a Oltchim, în sistem integrat, profitabil. Am cerut ca până în iunie 2013 Oltchim să fie privatizată împreună cu Rafinăria Arpechim, poziție îmbrățișată și exprimată și de ministrul Varujan Vosganian”, a mai spus Diculoiu.

Sindicatul a mai cerut administratorului judiciar „să înceteze războiul psihologic declanșat în rândul angajaților Oltchim, amenințați cu concedierea”, solicitând și ca orice investitor care este dispus să investească 45 de milioane de euro la combinat „să fie acceptat la negocieri”.

„Facem apel către Președinția României, Guvern, Ministerul Economiei să prezinte strategia de funcționare a Oltchim pe termen scurt, mediu și lung. Vrem reluarea producției la 65 la sută în sistem integrat cu Rafinăria Arpechim, situație în care, pe lângă 3.300 de salariați, pot fi salvați alți 15.000 de angajați din județele Vâlcea și Argeș care lucrează în firme care depind de Oltchim. Altfel, din 3.300 rămânem 700 și ulterior ne paște falimentul. Am convenit cu oamenii că până nu primim răspunsuri să protestăm în fiecare zi de lucru, începând cu ora 9.00”, a mai spus președintele Sindicatului Liber Oltchim.

Angajații Oltchim au protestat și săptămâna trecută, solicitând plata salariilor restante, garanția locurilor de muncă și repornirea unității la parametri normali de funcționare.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvență, cererea de declanșare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, și BDO Business Restructuring, parte a rețelei grupului internațional BDO.

Licitația pentru cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni la Oltchim a fost câștigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eșec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Cele mai importante știri online, în fiecare zi pe gandul.info

Citește și