Prima pagină » Știri » Protestele din penitenciare continuă. Prună: „Problema este cum împărțim plăcinta la câți suntem”

Protestele din penitenciare continuă. Prună: „Problema este cum împărțim plăcinta la câți suntem”

Protestele din penitenciare continuă. Prună:
Negocierile dintre sindicaliștii din penitenciare și ministrul Justiției, Raluca Prună, care au avut loc, luni, la Penitenciarul Gherla, au eșuat. Președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Florin Șchiopu, a anunțat că mișcările de protest vor continua până când se va intra în normalitate. Protestelor din țară li s-au alăturat și aproximativ 50 de angajați de la Penitenciarul Codlea, județul Brașov, care au ieșit, luni dimineață, în fața instituției, declarând că vor refuza să mai facă ore suplimentare începând cu luna octombrie. Totodată, liderul de sindicat de la Penitenciarul Jilava, Florin Stoica, a declarat că cere în continuare demisia Ralucăi Prună. De cealaltă parte, ministrul Justiției a afirmat că în România se adoptă legi înainte de stabilirea resurselor financiare și umane. "Într-o țară care are resurse financiare limitate, avem o plăcintă atâta și problema este cum împărțim plăcinta la câți suntem", a spus Prună.

O delegație a sindicatelor din penitenciare s-a întâlnit, luni, la Penitenciarul Gherla, cu ministrul Justiției, Raluca Prună, căreia i-au adus la cunoștință nemulțumirile legate de plata orelor suplimentare, inechitățile salariale din sistem, lipsa de personal.

Președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Florin Șchiopu, a declarat, la finalul discuțiilor, că acest fel de negocieri a mai avut loc de două ori, „cu același rezultat, din păcate”.

„Avem trei luni de când nu avem nicio rezolvare, vom continua cu mișcările de protest până când vom intra în normalitate. Nu a fost nicio rezolvare, negocierile au fost un eșec”, a spus Șchiopu.

Protestatarii, care sunt în continuare adunați în fața Penitenciarului Gherla, scandează „Cioloș și cu Prună sunt picați din lună”, „Demisia”, „Rușine să vă fie” și „Jos, jos, Guvernul mincinos”.

În schimb, Raluca Prună a declarat, la Penitenciarul Gherla, că este regretabil că în România se adoptă legi înainte să se vadă dacă există asigurată resursa financiară și resursa umană.

„Pot cita 20 de legi care sunt minunate, dar într-o lume ideală, pentru care nu există bani. Și probațiunea este un exemplu foarte bun (…) Într-o țară care are resurse financiare limitate, avem o plăcintă atâta și problema este cum împărțim plăcinta la câți suntem”, a adăugat Prună.

Ministrul a afirmat, referitor la aplicabilitatea OUG nr. 20/ 2016, că va discuta cu ministrul Muncii și cel al Finanțelor, pentru ca și angajații din sistemul penitenciar să beneficieze de majorări salariale la fel ca alte instituții, precum Armata sau SRI.

În ceea ce privește suplimentările de personal, ministrul a spus că va cere mai multe posturi la sistemul de probațiune, unde sunt 355 de persoane care se ocupă de 58.000 de persoane, față de 15.000 de persoane din schema de personal a Administrației Naționale a Penitenciarelor care se ocupă de 28.000 de persoane aflate în condamnare.

„Sunt 15.000 de posturi, s-au pensionat 1.000, dar vor fi angajați 1.800. În ceea ce privește orele suplimentare, voi discuta cu colegii din sistemul de apărare, pentru că nu sunt plătite peste tot aceste ore”, a spus ministrul Justiției.

Aceasta le-a mai transmis sindicaliștilor că o pot jigni cum vor pe site-urile sindicatelor legat de modul în care se îmbracă și cum vorbește, însă ea va continua să își facă treaba.

Lider de sindicat de la Penitenciarul Jilava: „Deci îi cerem, în continuare, demisia ministerului Justiției”

Florin Stoica, lider de sindicat de la Penitenciarul Jilava, s-a plâns de faptul că ministrul Raluca Prună a avut „nesimțirea” să susțină că liderii de sindicat induc în eroare angajații din penitenciare.

„Cum am intrat așa am ieșit. Am avut răbdare, am avut înțelegere, am lăsat-o să lucreze cu ministrul Muncii, dar nu s-a îmtâmplat nimic, ci doar poartă o corespondență și noi nu știm dacă se va concretiza. Ne-a mai dat un termen, jumătatea lunii octombrie, și cam atât. Deci îi cerem, în continuare, demisia ministerului Justiției. Vom protesta până când ori va pleca ministrul, ori vom primi banii ca în celelalte instituții din sistemul de apărare”, a spus Stoica.

Lider de sindicat de la Penitenciarul Codlea: „Facem apel către Guvernul Cioloș să respecte OUG 20/2016 privind compensațiile salariale”

Totodată, aproximativ 50 de angajați de la Penitenciarul Codlea, județul Brașov, au ieșit, luni, în fața instituției, alăturându-se protestelor din țară, și au declarat că vor refuza să mai facă ore suplimentare începând cu luna octombrie. Potrivit președintelui Sindicatului Magura Codlea, Alexandru Gherghina, cei aproximativ 50 de angajați au întrerupt lucrul și au ieșit în fața instituției, nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă.

Oamenii strigă lozinci împotriva guvernanților și cer eliminarea inechităților salariale.

„Acțiuna de astăzi (luni – n.r.) face parte din seria de proteste care se va desfășura în următoarele trei săptămîni în toate penitenciarele din țară. Facem apel către Guvernul Cioloș să respecte OUG 20/2016 privind compensațiile salariale și în ceea ce privește angjații din penitenciare, pentru că și noi facem parte din sistemul de apărare, la fel ca și celelalte structuri ale MAI. La Penitenciarul Codlea sunt acumulate peste 20.000 de ore suplimentare neplătite și avem probleme și cu acordarea concediilor de odihnă, care au fost acoperite până acum în proporție de 30% din cauza faptului că avem deficit de personal”, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, liderul sindicaliștilor.

La Penitenciarul Codlea sunt 230 de angajați la un număr de aproximativ 600 de deținuți, iar necesarul de angajați este de 320 de persoane, potrivit sursei citate.

„Din 1 octombrie vom refuza să mai facem ore suplimentare, ceea ce este perfect legal, deoarece aceste ore suplimentare se pot efectua doar cu acordul salariatului”, a adăugat Alexandru Gherghina.

Citește și