Protestele minerilor din Valea Jiului. A fost anunțată prima demisie după discuțiile cu Virgil Popescu, ministrul Energiei
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut vineri, 19 februarie, o întâlnire cu un reprezentant al Complexului Energetic Hunedoara (CEH). În urma acesteia, administratorul special al complexului, Cristian Roșu, și-a dat demisia și s-a declarat „vinova”t de faptul că minerii nu și-au primit salariile și alte plăți restante.
Administratorul special al CEH, Cristian Roșu, a demisionat din funcția pe care o deține, în urma discuției avute cu ministrul Energiei. Însă demisia acestuia crează un vid de conducere în cadrul complexului întrucât doar acesta putea, prin funcția pe care o deținea, să semneze actele necesare funcţionării societăţii, relatează presa locală din Hunedoara.
Se pare că fostul administrator special i-ar fi transmis lui Virgil Popescu că swe consideră „vinovat” de neplata salariilor şi a unor plăţi restante, dar şi de tot ceea ce se întâmplă la Complexul Energetic Hunedoara.
Cristian Roșu și-a dat demisia din funcția de administrator special al CEH
Angajații minelor Livezeni şi Lupeni (Valea Jiului) au continuat să protesteze și joi, 18 februarie, fiind nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile.
Minerii de la exploatările de cărbune Livezeni şi Lupeni s-au adunat joi dimineaţă în curtea Termocentralei Mintia, în timp ce peste 100 de mineri din Lupeni refuză să iasă din subteran.
Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit plătite în 15 a lunii, însă conducerea CEH a anunţat că acestea vor fi plătite până în data de 26 februarie.
„Toate solicitările şi problemele minerilor, discutate în aceste ore în Valea Jiului, vor fi transmise chiar în această după-amiază guvernului României. Executivul va lua, într-un timp foarte scurt, cele mai bune soluţii pentru rezolvarea situaţiei”, declara, miercuri, prefectul Călin Petru Marian.
Minerii de la Luni au solicitat mai mlte demisii de la conducerea CEH, respectiv pe cea a lui Cristian Roșu, care a fost numit administrator special după intrarea companiei în insolvenţă, cât şi a directorului general Samuel Dioane.
De asemenea, o altă solicitare a minerilor este achitarea salariilor în două tranşe în zilele de 15 şi 30 ale lunii, achitarea tichetelor de masă restante de 10 luni şi a transportului la şi de la locul de muncă restant de 11 luni.
Totodată, aceștia vor ca ministrul Energiei să meargă în Valea jiului, în subteranul Minei Lupeni.
„Pentru Guvernul României problemele minerilor sunt de maximă importanță, rezolvarea lor este prioritară și s-au găsit soluții concrete pentru a putea fi plătite salariile în cadrul C.E.H. Hunedoara. Astfel, în ședința de Guvern din data de 18.02.2021 a fost adoptată «ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale», un pas extrem de important pentru rezolvarea problemelor salariale. Este regretabilă situația în care s-a ajuns din cauza lipsei fondurilor financiare pentru plata angajaților Complexului Energetic Hunedoara. Este nevoie acum de liniște și calm. Așa cum s-a stabilit cu reprezentanții minerilor din Valea Jiului, până la sfârșitul săptămânii viitoare vor fi plătite salariile restante. Consider că nu este momentul pentru ca unii politicieni din PSD să profite de necazurile minerilor și ale familiilor lor. Așteptam soluții, nu declarații populiste.
Domnule senator Cristian Resmeriță, nu vă aflați în campanie electorală!
Nu e momentul să instigați la răzmeriță. Este nevoie de soluții concrete pentru rezolvarea solicitărilor minerilor, exact ce face acum Guvernul României. Complexul Energetic Hunedoara nu ar fi fost în această situație financiară dacă, atunci când partidul din care faceți parte se afla la guvernare și dumneavoastră ați fost membru al Comisiei pentru energie din Senatul României, ați fi încercat măcar să rezolvați problemele din Valea Jiului. Mai mult, liderii județeni ai PSD acuză guvernul, fără să spună nicio vorbă despre faptul că în timpul guvernării social – democrate, lipsa totală de măsuri economice sau de sprijin social pentru Valea Jiului precum și politicile falimentare aplicate, au fost cauzele care au dus la situația economică gravă în care se află astăzi mineritul și implicit minerii Văii Jiului. Îi asigur pe mineri de tot sprijinul meu și al guvernului pe care îl reprezint. Sunt convins că, în liniște, fără convulsii sociale, solicitările îndreptățite ale angajaților CEH vor fi rezolvate”, transmite vineri, 19 februarie, Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.