Ministrul Vlad Alexandrescu a discutat joi cu angajații ONB, după ce miercuri, artiștii Operei l-au așteptat pe Ministru până seara târziu în Sala Mare de la Operă. Protestul angajaților ONB a devenit intens miercuri, după ce Ministrul Culturii, care-și anunțase prezența, n-a apărut la Operă. În Sala Mare, artiștii de la ONB au citit o scrisoare deschisă, au scandat: „Alexandrescu DEMISIA!” și au sabotat spectacolul „Falstaff”.
Joi, în Sala Mare de la Operă, s-a protestat în continuare cu ardoare. Unii dintre artiști au spus că numirea lui George Călin în funcția de director interimar la ONB a fost o soluție de compromis, pe care Ministrul Vlad Alexandrescu a acceptat-o, pentru că-i convenea lui Johan Kobborg.
Pe de altă parte, artiștii care au protestat miercuri și joi în Sala Mare de la Operă, îl susțin pe Tiberiu Soare, deoarece George Călin este coruptibil, după cum s-a dovedit atunci când Curtea de Conturi a făcut o anchetă la Operă. Tiberiu Soare a fost înlocuitorul lui George Călin, după ce o investigație a Curții de Conturi a dezvăluit neconcordanțe în documentele ONB.
„Prezenta Ministrului n-a calmat cu nimic spiritele. Vom face grevă japoneză”, a declarat pentru MEDIAFAX soprana Irina Iordăchescu, cea care a prezidat, împreună cu Tiberiu Soare, protestul de miercuri. Soprana Irina Iordăchescu a fost „pe metereze” și la protestul de joi.
Artiștii de operă, operetă și balet au spus joi la protest că așteptă ca Ministrul să rezolve situația și speră ca acest protest să nu-i determine să anuleze din nou reprezentația spectacolului „Falstaff”, programată joi, la Operă, de la ora 19:00.
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunțat joi, la protest, că a numit doi consilieri și un secretar de stat a pentru a oferi sprijin de la Ministerul Culturii pentru conducerea ONB.
Soprana Sorina Munteanu a prezentat răspicat solicitările angajaților ONB, care au venit în număr însemnat, joi, la ONB:
„Noi dorim ca domnul George Călin, care nu era nevoie să fie repus în funcție, să plece. Pentru domnul Kobborg avem toată stima în ceea ce privește cariera sa de balerin. Aici este o disensiune în corpul de balet, balerinii au lucrat în tensiune și stres. Legat de contractele baletului, aceastea au făcut obiectul unei plângeri penale. Nu este principala noastră preocupare. Principala noastră preocupare este că sub presiune d-lui Kobbord, dumeavoastră ați schimbat de două ori direcțiunea. Va solicităm să reveniți la prima din opțiunile dvs. Dacă nu va este convenabil, să acceptați măcar să alegeți dintr-o listă pe care v-o propunem noi. Noi preferăm una din primele două opțiuni ale dumneavoastră. Suntem de acord să trimiteți o echipă care să rămână aici, dar nu cu această conducere. Noi, de când s-a instaurat conducerea lui Dincă și a domnului George Călin am avut doar probleme. Nivelul artistic a scăzut dramatic. Va solicităm să luați în considerare ideea de a face în numele ministerului o solicitare penală pentru abuz în serviciu a fostei conduceri. Va solicităm să luați în considerare că sunteți de acord cu dvs. E foarte bună ideea cu Tiberiu Soare, cu cei trei consilieri, dar nu conducerea asta. Kobborg și-a dat demisia o dată.”
„Nu suntem de acord cu modul în care Alina Coocaru și Kobborg au ieșit în presa internațională și au mânjit numele țării și al ONB. Prin șantajul pe care l-au practicat v-au adus și dumneavoastră atingere. Ieri s-a discutat și demisia ministrului. Eu cred că nu. E important că cineva din mediul universitar înțelege solicitarea noastră. Noi solicităm cu tărie demisia domnului Călin.”, a adăugat soprana Sorina Munteanu.
De-a lungul situației tensionate de la ONB, s-a dezvăluit că Johan Kobborg cerea balerinilor să vorbească exclusiv engleza. Cristina Dilimaru, prim-balerină ONB, l-a întrebat joi pe ministrul Vlad Alexandrescu, la protestul pașnic de la Operă: „Atâta timp cât eu sunt româncă ce limba trebuie să vorbesc?”
Vlad Alexandrescu a replicat: „În general folosiți limba română. Pentru eleganță, puteți să folosiți și cuvinte în engleză, nu e o ineleganță într-un stil și limbaj de colaborare. Trebuie să va simțiți la dumneavoastră acasă. Documentele sunt întocmite în limba română. Dacă un artist nu cunoaște limba română, e problema lui.”
Tiberiu Soare a participat și el joi, la protest, și i s-a adresat Ministrului Culturii: „Am început să primim atenționări că se vor retrage acele piese puse de domnul Kobborg. Eu și Vlad Conta am făcut tot ce este supraomenește să se dea toate spectacolele, așa cum le-am găsit programate. Nu poți să dai lucrurile peste cap. Ceea ce a încercat dl Kobborg să facă a fost o acțiune împotriva stagiunii pe care el însuși o constuise pentru a demonstra că fără el întregul edificiu al baletului se prăbușește. Eu și cu Vlad Conta am încercat să menținem toate spectacolele din ultimele 2 săptămâni. Cel mai mare pericol este transformarea lui în altceva decât în teatru de repertoriu. Toți cei de față trăiesc pentru a da spectacole. A nu da un spectacol este un lucru extrem de grav pentru un artist. Vii dacă ai litiază renală, dacă ai o criză de bilă. Vii. Ceea ce s-a întâmplat aseară a fost ceva îngrozitor, nu o demonstrație de forță. Gestul de aseară a fost un gest de o gravitate extremă.”
Vlad Alexandrescu a subliniat necesitatea ca spectacolele să se joace pe scena ONB.
Iurie Florea, dirijor la ONB a adus o serie de critici la adresa vechii conduceri, a vechii gărzi:
„Orice teatru este câmp de bătălie. Tot ce s-a întâmplat cu domnul Kobborg…este o situație foarte gravă. Noi am scăzut drastic numărul de spectacole la Opera și la balet la fel. Investiția în oameni, în tineri interpeți, balerini va fi un lucru de lungă durată. Toți vor să ne șantajeze. Pleacă Kobborg, nu se mai dă baletul. Dincă a adus lucruri vizuale. La un teatru trebuie să ai ce asculta, să pui accent numai pe partea vizuală e o chestiune greșită”, a punctat dirijorul în aplauzele protestatarilor.
Bianca Ionescu, solistă la Teatrul de Operetă „Ion Dacian” reacționează, de asemenea: „Lucrurile sunt cu adevărat grave. Am trăit drame alături de colegi care își doresc să cânte, să danseze. De ani de zile nu se mai întâmplă acest lucru/ De ani de zile au fost situații grave, dar niciuna la fel de gravă ca aceasta.”
Vlad Alexandrescu a spus, în final: „Cred că am înțeles multe din cele pe care le-ați spus. Va mulțumesc că mi le-ați spus sincer. Vreau să aveți încredere că ceea ce gândesc v-am spus și eu sincer, nu sunt mănat de alte interese. Tot ceea ce am făcut și fac, o fac din conștiința și încercarea de a aduce un alt stil în conducerea Ministerului Culturii. Aici v-ați lovit de niște probleme pe care le aveați de mult și au ieșit acum la suprafață. Faptul că sunt aici înseamnă că am început deja să le tratăm. Mă întorc acum la minister și mă gândesc foarte serios la tot ce mi-ați spus. Sunt foarte preocupat. Va rog să credeți că asta e deschiderea mea, să mă credeți pe cuvânt. De la ministerul Culturii, acest parteneriat există.”
„Noi aici rămânem până pleacă George Călin”, a conchis tranșant soprana Sorina Munteanu.