Protestul transportatorilor continuă. Pompierii din Capitală nu au putut ajunge la un incendiu din cauza blocajului
UPDATE
Un incendiu a izbucnit luni la REMAT București Sud, la ieșirea din Capitală, la fața locului fiind trimise mai autospeciale de stingere care au rămas blocate în trafic din cauza protestului transportatorilor; un dispozitiv local al ISU intervine, nefiind înregistrate victime.
Un utilaj pentru compactare deșeuri a luat foc la Remat Sud, incendiul desfășurând-se într-un spațiu deschis, la ora transmiterii știrii arzând fără flacără după intervenția pompierilor. Aceștia au solicitat în sprijin și alți colegi care nu au putut ajunge la intervenție din cauză că traficul este blocat în zonă ca urmare a protestului transportatorilor.
Câteva sute de transportatori protestează, luni dimineața, pe Șoseaua de Centură a Capitalei, aceștia mergând cu viteză redusă, circulația fiind îngreunată; transportatorii sunt nemulțumiți de scumpirea tarifelor la asigurările obligatorii.
„Protestul a început deja pe toată Centura Capitalei, se circulă cu viteză redusă. În momentul de față avem 800 de colegi și văd că solidarizează și vin în continuare și alții. Motivele noastre sunt legate de scumpirea excesivă și în mod repetat a tarifelor la asigurarile obligatorii pentru toate categoriile de vehicule comerciale și transport pasageri și taxi, absolut tot, inclusiv pentru persoane fizice, care sperăm să solidarizeze astăzi cu noi și să ne fie alături. Dorim scăderea tarifului, apariția unui act normativ, ordonanță, hotărâre de guvern, prin care tarifele să ajungă la normalitate, la nivelul european, la nivelul raportat situației economice și sociale din România și să nu mai iasă banii din țară pe cârca transportatorilor și a economiei din România. Am purtat discuții cu ministerul de zece luni și nu se întâmplă absolut nimic. Începând de astăzi nu mai facem absolut nicio activitate în afară de a ne manifesta, până în momentul în care nu avem o certitudine printr-un document asumat la nivelul Guvernului cu privire la scăderea tarifelor și la atingerea pragului de normalitate la tarifele RCA”, a declarat pentru MEDIAFAX Augustin Hagiu, președinte de onoare al Federației Operatorilor Români de Transport.
La protest participă câteva sute de mașini (tiruri, taxiuri și microbuze). Tirurile care participă la protest au plecat din orașul Popești către DN1, întâlnindu-se cu ceilalți protestatari pe Șoseaua de Centură a Capitalei.
Centrul Infotrafic anunță că traficul rutier pe Șoseaua de Centură a Capitalei este îngreunat la intersecția cu căile de acces spre Popești-Leordeni, Tunari-Otopeni și Mogoșoaia-Otopeni.
Transportatorii protestează și la Arad
Circulația pe șoseaua de centură a municipiului Arad se desfășoară cu dificultate, din cauza unui protest al trasportatorilor care sunt nemulțumiți de prețurile la RCA. Aceștia amenință că în data de 15 septembrie vor organiza o manifestație și mai mare care poate duce la închiderea frontierei.
Aproape 300 de mașini, de la camioane, bascultate, microbuze sau mașini mici participă la protestul, de luni, de pe șoseaua de centură a Aradului. Mașinile protestatarilor au lipite pe parbrize afișe cu mesajul „Protest RCA”, claxonează și circulă cu 10-20 kilometrii la oră, de la un capăt la altul al șoselei de centură, iar cozile se întind pe mai mulți kilometri.
„Se circulă cu viteza la care se gândesc guvernanții la noi, cu 10-20 km la oră, nu mai repede. Noi suntem în discuții cu Guvernul de opt luni de zile, la care Guvernul nu a făcut nici cea mai mică mișcare. Este un ultim avertisment înainte de data de 15 septembrie. Dacă Guvernul nu conștientizează că dărmână o activitate care face 5,5 la sută din PIB, o să vadă în data de 15 septembrie ce se poate întâmpla: o manifestare cum nu a mai existat în România, se pot bloca șosele, se pot închide frontiere, cea mai mare manifestație care a existat vreodată în România o să fie pe data de 15 septembrie. Depinde și de transportatori, nu numai de organizații. Toată lumea plătește un RCA abuziv a mafiei lui Mișu Negruțoiu, această echipă de mafioți, care nu încetează să fure banii românilor”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, președintele Asociației Profesionale a Transportatorilor Europa 2002, Adrian Pop.
Conform transportatorilor, în vestul țării, proteste mai au loc, luni, și în Timișioara, Oradea, Baia Mare și Satu Mare. Transportatorii se plâng că tarifele RCA îi bagă în faliment, iar firmele mai mici au deja zilele numărate. Dacă probleme nu vor fi rezolvate, transportatorii spun că pe data de 15 septembrie vor bloca industria transporturilor complet.
Cinci patronate din transporturi – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM – solicită Guvernului emiterea de urgență a unei hotărâri prin care să înghețe tarifele RCA la valori fixe conform tarifelor medii calculate de Autoritatea de Supravghere Financiară în luna iunie 2016, tarife care, potrivit conducerii ASF, oferă stabilitate financiară pe piața RCA.
Transportatorii spun că legea permite Guvernului să intervină și cer ca taxele RCA să fie cuprinse între 1.117 lei și 4.366 lei pe an. Conform transportatorilor, situația critică din piața RCA pentru segmentul transporturilor rutiere impune aplicarea prevederilor din Legea Concurenței, după ce în ultimul an tarifelor RCA pentru transportatorii rutieri au crescut cu 300%, la valori de peste 20.000 de lei pe an/camion.