PROVOCAREA MĂMICILOR. Au alăptat în Piața Unirii pentru a încuraja hrănirea naturală a sugarilor
Peste 30 de mămici au alăptat, sâmbătă, în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, într-o acțiune de încurajare a hrănirii naturale a sugarilor și a evitării laptelui praf, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Femeile s-au adunat, sâmbătă, în Piața Unirii din Cluj-Napoca și și-au alăptat copiii, primind câte un certificat de participare la acțiunea „Marea provocare a alăptării 2012”, organizată de grupul „Mămici”, care numără peste trei sute de membre.
Mihaela Bar, organizatoarea manifestării, a declarat că alăptatul este cea mai ușoară modalitate de a hrăni un sugar, laptele de mamă fiind mai sănătos decât laptele praf.
„E un eveniment care are loc în întreaga lume și ne-am gândit să îl facem și în Cluj, pentru că în România nu este sprijinit alăptatul așa cum ar trebui să fie. Am vrut să facem alăptatul în mod vizibil, natural, firesc și simplu. Alăptatul este natural, este cea mai ușoară modalitate, nu trebuie să încălzești noaptea sticle cu lapte praf, e gratis și este cel mai sănătos, cu toți anticorpii care se transmit de la mamă la copil, pe care niciun lapte praf nu îi poate oferi. Vrem să convingem mămicile să alăpteze natural, nu să folosească lapte praf, și nu creadă în campaniile de promovare a laptelui praf. Să nu uite că cel mai bun lapte este laptele de mamă”, a spus Bar.
Cosmina Șipoș, una din mămicile prezente în Piața Unirii, a declarat că fiica sa, Medeea, are un an și o lună și este, încă, hrănită la sân.
„Pentru cea mică laptele înseamnă hrana de zi cu zi și de noapte. E cel mai bun lucru și mă bucur că încă la un an și o lună cât are Medeea mai pot să îi ofer lapte, care este cel mai steril și cel mai bun și proaspăt. Acțiunea noastră este o pledoarie pentru alăptatul natural, pentru că în ultima vreme prea se insistă pe laptele praf, iar multe mămici renunță prea repede la alăptat”, a spus Șipoș.
Potrivit acesteia, în urma unei statistici a reieșit că o familie cheltuie pe an circa 12.000 de lei doar pentru laptele praf necesar unui sugar.
„Este foarte mult, iar cu banii aceștia, alăptând, o mămică ar putea face altceva”, a spus Cosmina Șipoș.
Alăptarea în aer liber a durat 30 de minute.