Prună, invitată de angajații din penitenciarul Arad să petreacă o zi în locul lor

Prună, invitată de angajații din penitenciarul Arad să petreacă o zi în locul lor
Publicat: 13/10/2016, 11:29
Actualizat: 02/10/2018, 15:09

Angajații Penitenciarului de Maximă Siguranță Arad protestează la momentul transmiterii acestei știri pichetând instituția, nemulțumiți de condițiile de muncă, de lipsa de personal și de orele suplimentare care nu sunt plătite sau compensate.

„I-am reproșat domnului director Marius Vulpe că nu a avut curajul să solicite deschiderea de credite bugetare pentru primirea salariului. Cei de la Minsiterul Justiției ne-au spus că dacă directorul general de la noi le solicită deschiderea de credit nu au ce face și trebuie să aprobe, numai că domnul Vulpe nu vrea să își asume. Când a venit în sistem, prima dată, ca director general, a zis că își asumă, am crezut că avem un director, dar nu avem un director, sincer vă spun nu este un director pentru sistemul penitenciar, așa că i-am solicitat demisia și așa o să solicităm de acum încolo în continuare”, le-a spus celor prezenți secretarul general al Federației Sindicatelor din Adminsitrația Națională a Penitenciarelor din România, Radu Schiopu.

Acesta a anunțat că pe data de 19 octombrie va avea loc un miting de amploare în fața Ministerului Justiției, iar dacă problemele nu vor fi rezolvate, protestele vor continua săptămână de săptămână în fața ministerului.

Arădenilor li s-au alăturat și reprezentanți ai Penitenciarului Oradea, a precizat liderul de sindicat, Călin Ardelean. .

Oamenii sunt nemulțumiți că sunt puși să lucreze ore suplimentare fără să fie plătiți corespunzător și nu primesc nici salarii majorate.

„Principalele revendicări sunt legate de condițiile de muncă, subdimensionarea schemei de personal și nerespectarea ordonanței de urgență 20 din 2016, care prevede echilibrarea salariilor. Echilibrarea salariilor din sistemul de ordine publică și apărare național. Efectiv toți, armată, jandarmi, poliție, au primit salarii majorate. Noi, penitenciarele, am rămas pe dinafară, nu am primit salarii majorate”, a declarat corespondentului MEDIAFAX președintele sindicatului PROLEX din cadrul Penitenciarului Arad, Adrian Salade.

Sindicaliștii reclamă că au efectuat 30.000 de ore suplimenare doar în Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad, fără să fie compensate cu zile libere și fără ca orele muncite să fie plătite.

„Suntem nevoiți să facem multe ore suplimentare. Noi funcționăm cu un număr, statele noastre pe care funcționăm acum ar trebui să fim 529 angajați, iar noi în momentul de față avem 454, din care mai avem și în concendii medicale, concendii paternale și altele. În aceste condiții, în momentul de față, Penitenciarul Arad avem undeva la 30.000 de ore suplimentare efectuate și neacordate, nici neacordate și nici plătite, ceea e foarte mult. Pe lângă asta, au fost foarte multe pensionări și prea puține angajări, deci nici nu avem șanse, speranțe, în viitor, ca să ne putem recupera orele, doar va crește numărul orele suplimentare efectuate”, a mai spus Adrian Salade.

Drept urmare, sindicaliștii din toată țara refuză să mai muncească ore suplimentare începând cu data de 1 octombrie, ceea ce ar putea crea probleme în asigurarea pazei pe secții în momentul în care se termină orele de muncă din contract.

Angajații din penitenciare spun că au o muncă grea, fiind amenințați de deținuți, care uneori devin violenți.

„Astea se întâmplă tot timpul, numai noi știm cum rezolvăm situațiile, cazurile, dar de asta suntem noi acolo, ca să facem față. Dar de asta suntem căliți pentru situații de genul asta, ar trebui și doamna Raluca Prună să vină pe o secție de deținere să stea o zi măcar acolo ca să vadă ce înseamnă munca de agent de penitenciare”, a mai declarat corespondentului MEDIAFAX președintele sindicatului PROLEX din cadrul Penitenciarului Arad, Adrian Salade.

Potrivit sindicaliștilor, la nivel național există, în acest moment, un deficit de aproximativ 8.000 de cadre.

Preteste au fost și în județul Alba. 100 de angajați ai Penitenciarului Aiud, în care sunt închiși peste 800 de deținuți, protestează în fața instituției, nemulțumiți de inechitățile salariale, condițiile de muncă, lipsa personalului sau neplata orelor suplimentare și cer și ei demisia Ralucăi Prună.

„Ministrul Justiției refuză să aplice legea, în sensul că suntem discriminați prin neaplicarea ordonanței 20/2016, care stabilește clar că toți salariații din familia ocupațională: apărare, ordine publică, siguranță națională, inclusiv noi cei din penitenciare, trebuia să avem incluse în salarii sumele compensatorii reprezentând salariul de merit. Deci la data de 10 septembrie 2016 în toate instituțiile din sistemul de pază și apărare au fost incluse aceste drepturi salariale, în sistemul penitenciar nu. Practic e o inechitate salarială”, a spus Daniel Pasc.

Președintele Sindicatului Liber din Penitenciarul Aiud a adăugat că nemulțumirile sunt cauzate și de condițiile de muncă, de lipsa personalului și de acumularea orelor suplimentare.

„Angajații Penitenciarului Aiud au acumulat 17.500 de ore suplimentare într-un an”, a spus acesta.

Potrivit lui Daniel Pasc, la protest participă și sindicaliști de la Penitenciarele Gherla, Bârcea Mare și Drobeta Turnu-Severin.

„Protestăm pentru că ministrul Justiției ne-a mințit de atâtea ori, ne-a făcut promisiuni pe care nu le-a respectat. Îi cerem demisia”, a mai spus Daniel Pasc.

Protestul nu afectează programul deținuților din Penitenciarul Aiud, iar activitatea se desfășoară normal.

Penitenciarul Aiud are 365 de angajați, iar aici sunt închiși peste 800 de deținuți.

Din 26 septembrie, sindicaliștii au declanșat proteste în toate penitenciarele din țară. Reprezentanții sindicatelor din țară au anunțat un miting de amploare în 19 octombrie în fața Ministerului Justiției.

„Angajații din penitenciare lucreză în aceleași condiții pe care ministrul Raluca Prună le deplânge în ceea ce-i privește pe deținuți. Și, chiar dacă la acest moment planul Guvernului de a cheltui cele aproximativ 740 milioane de USD pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție în următorii 10 ani ca urmare a presiunilor CEDO nu mai este credibil, ramâne notabil faptul că nu s-au prevăzut fonduri și pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru. La nivel național sistemul penitenciar are un deficit de 8.000 de posturi raportat la standardele în materie emise de către ANP și se înregistrează 1,5 milioane de ore suplimentare, iar perspectiva este ca acești indicatori să se înrăutățească în condițiile în care dinamica de personal înregistrează un trend negativ pe fondul inechităților salariale promovate de către ministrul Raluca Prună prin refuzul de a aplica OUG 20/2016 și angajaților din penitenciare”, a spus pentru MEDIAFAX Ștefan Teoroc, presedinte Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?