Â
Fostul cosmonaut român Dumitru Prunariu susține necesitatea elaborării unei rezoluții a ONU în ceea ce privește luarea măsurilor de evitare a ciocnirii unui asteroid cu Terra. Prunariu, membru al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, a declarat, astăzi, la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) că un astfel de document ar putea fi prezentat în fața Adunării Generale a ONU în anul 2009.
Potrivit acestuia, responsabilitatea luării unur măsuri de deviere a unor astfel de asteroizi sau alte măsuri care ar viza îndepărtarea sau distrugerea asteroizilor, trebuie luate de un for internațional cu responsabilitate maximă.
Prunariu a spus că probabilitatea ciocnirii cu un asteroid de dimensiuni mici, dar care să provoace daune locale semnificative, este odată la 1000 de ani. "Probabilitatea ciocnirii cu un asteroid de dimensiuni mari, peste o jumătate de kilometru în diametru, care poate să ducă la modificări majore ale climei la nivelul Terrei, la modificări majore în rândul faunei, florei și supraviețuirii oamenilor se produce odată la un milion de ani. Aceasta este probabilitatea dar nu este perioada în care cu adevărat se poate întâmpla", a spus Dumitru Prunariu.
El a subliniat că în momentul de față se fac studii extinse a asteroizilor care pot prezenta un pericol pentru Terra. Un asteroid descoperit deja este Apophis, care, în 2029, va trece pe lângă Pâmânt la 36.000 de kilometri, iar dacă atracția gravitațională îl va devia suficient, în anul 2035 ar putea chiar lovi Terra.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro