Prima pagină » Știri » PS2: Retrocedarea a 3,7 hectare din Parcul Plumbuita, respinsă de Curtea de Apel București

PS2: Retrocedarea a 3,7 hectare din Parcul Plumbuita, respinsă de Curtea de Apel București

PS2: Retrocedarea a 3,7 hectare din Parcul Plumbuita, respinsă de Curtea de Apel București
Retrocedarea unui teren în suprafață de 3,7 hectare aflat în Parcul Plumbuita a fost respinsă printr-o decizie a Curții de Apel București, vineri, după ce, în anul 2007, instanța a dispus restituirea în natură a acestui teren, anunță Primăria Sectorului 2.

Retrocedarea unui teren în suprafață de 3,7 hectare aflat în Parcul Plumbuita a fost respinsă printr-o decizie a Curții de Apel București, vineri, după ce, în anul 2007, instanța a dispus restituirea în natură a acestui teren, anunță Primăria Sectorului 2.

Potrivit sursei citate,decizia Curții de Apel București de vineri este definitivă, dar nu irevocabilă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Reprezentanții administrației publice a Sectorului 2 au mai arătat că, începând cu anul 1999, a fost promovată pe rolul instanțelor de judecată acțiunea formulată de Bărbulescu Constantin și continuată de succesorii acestuia – Teodora Bărbulescu, Anca Maria Hanganu și Rodica Eugenia Coroi -, vizând restituirea unei suprafețe de șase hectare de teren, situată în incinta Parcului Plumbuita, în contradictoriu cu Consiliul General al Municipiului București.

Ulterior, au fost introduse în cauză și alte instituții, respectiv Administrația Domeniului Public Sector 2 și statul român prin Ministerul Finanțelor, iar acțiunea a fost restrânsă la suprafața de 37.282,16 de metri pătrați, precizează sursa citată.

Potrivit reprezentanților Primăriei Sectorului 2, în 2007, prin Decizia civilă nr. 339 din 15 mai 2007 pronunțată de Curtea de Apel București, în dosarul nr. 39012/2/2005 s-a dispus restituirea în natură către moștenitorii lui Bărbulescu Constantin, a unei suprafețe de teren de 3,728 de hectare în Parcul Plumbuita.

„Analizând actele transmise, inclusiv expertiza de identificare efectuată în dosar, precum și documentele existente în evidența Serviciului Cadastru Fond Funciar al Primăriei Sectorului 2 București, am constatat că terenul restituit a fost (parțial) greșit identificat, o parte din terenul restituit aparținând altor persoane. De asemenea, au fost identificate o serie de documente ce atestau că întreaga suprafață de teren a făcut obiectul unei exproprieri pentru cauză de utilitate publică încă din anul 1943”, arată reprezentanții PS2.

În acest context, Primăria Sectorului 2 a formulat cerere de intervenție în interesul Consiliului General al Municipiului București și Administrației Domeniului Public, fiind comunicate și actele ce demonstrează amplasamentul greșit al terenului restituit de către instanța de apel, precum și documente ce atestau existența titlului legal al statului asupra terenului restituit.

Primăria Sectorului 2 a depus la dosar o copie de pe Monitorul Oficial în care a fost publicată Legea 708/27 octombrie 1943, privind declararea de utilitatea publică a terenului în discuție, fiind inserată mențiunea că terenul din jurul Mănăstirii Plumbuita, perimetru ce include proprietatea reclamanților, se va transforma într-un parc natural, plătindu-se și costul exproprierilor, mai precizează sursa citată.

Totadată, din compararea actelor de proprietate și analiza planurilor vechi de delimitare a amplasamentelor, reprezentanții administrației publice de sector au constatat că amplasamentul real al proprietății reclamanților – moștenitorii lui C. Bărbulescu, se află parțial sub apele Lacului Plumbuita și în zona de protecție a lacului și parțial în zona afectată de investiții pentru cauză de utilitate publică – Parcul Plumbuita.

Autor

Citește și