Prima pagină » Știri » PSD îl exclude pe Grindeanu și depune moțiune de cenzură. Dragnea: Un grup ilegitim a ocupat Palatul Victoria. UPDATE

PSD îl exclude pe Grindeanu și depune moțiune de cenzură. Dragnea: Un grup ilegitim a ocupat Palatul Victoria. UPDATE

PSD îl exclude pe Grindeanu și depune moțiune de cenzură. Dragnea: Un grup ilegitim a ocupat Palatul Victoria. UPDATE
Excluderea din PSD a premierului Sorin Grindeanu a fost adoptată cu unanimitate de voturi, iar coaliția de guvernare va depune luni moțiune de cenzură pentru a-l „scoate" pe Grindeanu din Palatul Victoria, ocupat în acest moment de „un grup ilegitim", a declarat Liviu Dragnea la finalul ședinței CEx. Liderul PSD a adăugat că nu și-a dorit să se ajungă într-o asemenea situație și că atât el, cât și colegii de partid sperau ca, după decizia de ieri, Grindeanu va înțelege că „astea sunt regulile democratice" și că trebuie să plece. „După viteza cu care se organizează aceste acțiuni, devine clar că nu este un plan făcut pe genunchi ieri sau azi noapte. Nici eu nici colegii mei nu ne-am gândit că acțiunea de evaluare va stârni un asemenea scandal și că vom descoperi, fără să vrem, un plan care n-are nicio legătură cu PSD-ul. Încă o dată PSD este sub asediu (...), nu-mi dau seama cine stă în spatele acestor acțiuni", a mai spus Dragnea, care susține că Sorin Grindeanu „nu mai este el, e transformat total". Referitor la posibilitatea ca premierul să-și formeze un nou Executiv, șeful PSD vede această variantă drept una „haiducească, o aventură prin care ar vrea să facă un puci", pentru că ar fi vorba, astfel, despre un „cabinet-fantomă". Ideea că primul ministru are intenții ascunse a fost susținută și de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care este de părere că „atitudinea lui Sorin Grindeanu denotă o agendă politică nu doar paralelă, ci total divergentă cu cea a coaliției".
Sorin Grindeanu a fost exclus joi din PSD, iar partidul va depune o moțiune de cenzură împotriva sa, o decizie luată cu unanimitate de voturi, după ce premierul a refuzat să-și depună mandatul în urma retragerii sprijinului politic din partea coaliției de guvernare. Documentul va fi depus luni la Parlament, iar miercuri urmează să fie dezbătut și apoi votat, o situație la care Dragnea nu și-ar fi dorit să se ajungă, spune acesta, pentru că a sperat că primul ministru va înțelege că trebuie să plece.
 
„PSD  a luat această decizie pe care eu o regret, dar aici s-a ajuns. Dacă ar fi dorit să nu intervină această criză politică, în seara asta poate eram la Cotroceni la consultări și declanșam procedurile pentru instalarea unui nou guvern. Una din problemele care au generat această întârziere în activitatea guvernamentală o reprezintă și lipsa de coordonare din partea primului ministru. (…) Am discutat astăzi cu colegii mei și despre demisiile miniștrilor care au fost prezentate ieri. La CEx au fost prezenți și miniștrii PSD. Le-am spus colegilor mei un lucru pe care nu l-am spus ieri, pentru că nu am vrut să influențez decizia. Din păcate, în ultimele două luni de zile, majoritatea miniștrilor veneau și la mine și la partid plângându-se de faptul că nu pot avea o comunicare corectă cu primul ministru și că sunt blocaje administrative pe care ar fi trebuit să le rezolve primul ministru. Grindeanu m-a asigurat că se vor regla, se pare că nu a fost așa”, a declarat Dragnea după ședința CEx. 
 
În fapt, liderul PSD susține că mai mulți membri ai Cabinetului voiau să-și dea demisia din cauza lui Grindeanu, pentru că n-ar fi vrut să fie arătați cu degetul fiindcă partea lor din programul de guvernare nu a fost pusă în practică și că sunt peste 200 de măsuri care nu au fost îndeplinite până la această dată, deși erau trecute în programul de guvernare. Mai mult, Dragnea a punctat că era responsabilitatea lui Grindeanu să facă acest tip de evaluare și că liderii coaliției au avut o întâlnire cu acesta cu raportul pe masă, document de care „nu a fost prea interesat”. 
 
Șeful PSD i-a luat apărarea lui Darius Vâlcov, criticat fățiș de primul ministru, și a ținut să-i aducă aminte lui Grindeanu că înainte de a fi învestit în funcție la Palatul Victoria și chiar și după, vorbea destul de des cu acesta: „înțeleg că atunci nu mai era un fost PDL-ist”, l-a ironizat Dragnea pe premier.
 
„După viteza cu care se organizează aceste acțiuni, devine clar că nu este un plan făcut pe genunchi ieri sau azi noapte. Nici eu nici colegii mei nu ne-am gândit că acțiunea de evaluare va stârni un asemenea scandal și că vom descoperi, fără să vrem, un plan care n-are nicio legătură cu PSD-ul. Încă o dată PSD este sub asediu (…), nu-mi dau seama cine stă în spatele acestor acțiuni (…) Discutăm despre un grup ilegitim care a ocupat Palatul Victoria”, a mai spus Dragnea, care s-a declarat principalul vinovat pentru crearea acestei crize, din moment ce el i-a rugat pe colegii de partid să voteze propunerea. 
 
Sorin Grindeanu e „transformat total”
 
Președintele PSD nu a uitat să amintească faptul că a ținut foarte mult la Sorin Grindeanu, pe care acum nu-l mai recunoaște nimeni, iar acum nu-și dă seama cine îl împinge să recurgă la astfel de acțiuni. 
 
„Este un om la care eu am ținut foarte mult, pe care l-am ajutat. (…) Este clar că el nu mai e el. În opinia noastră, o spun cu regret și cu părere de rău. În opinia noastră, Sorin Grindeanu este o unealtă. A cui, e greu să ne dăm seama. Toți au spus că parcă avea în spate ceva care îl obliga să spună acele lucruri. E transformat total”, a mai spus Dragnea, adăugând că nu înțelege ce resorturi i s-au activat premierului, în așa fel încât „nu mai e el”. 
 
Întrebat dacă acum mai crede că Grindeanu a făcut parte întâmplător din Comisia SRI, șeful social-democraților a replicat că acum nu mai e sigur de nimic, ci doar de faptul că vede clar că un om politic este în spatele lui, făcând aluzie la pozițiile publice ale lui Victor Ponta. Referitor la o numire a celui din urmă la Secretariatul General al Guvernului, Liviu Dragnea consideră că, dacă această decizie ar deveni oficială, „discuția despre un guvern-fantomă, pentru prima dată la Palatul Victoria”. 
 
În legătură cu poziția transmisă de la Cotroceni, Dragnea a fost clar, arătând că președintele nu avea ce să facă mai mult de atât într-o astfel de situați și că declarațiile purtătorului de cuvânt sunt foarte clare: consultările pentru numirea unui nou premier pot fi demarate dacă actualul prim ministru își prezintă oficial demisia sau dacă Parlamentul pică Guvernul prin vot. 
 
„Eu nici nu i-am cerut demisia lui Grindeanu în ultimele zile, nici nu i-am propus vreo funcție, ci i-am zis să iasă puțin din această stare în care nu-l mai recunoșteam niciunul, și să continuăm analiza care se putea termina în orice fel. Eu am spus de la început un lucru foarte clar: această analiză nu trebuia să se termine cu plecarea lui Grindeanu”, a ținut să lămurească Dragnea. 
 
În perspectiva moțiunii de cenzură, PSD trebuie să se asigure că va avea suficiente voturi pentru o decizie favorabilă care să ducă la demiterea lui Grindeanu, iar Liviu Dragnea spune că nu a discutat cu PMP și nici cu UDMR despre o eventuală cooptare la guvernare, dar că, în ceea ce privește Uniunea, nu respinge ideea. 
 
„Ruptura între mine și Sorin Grindeanu, categoric nu din cauza OUG 13. (…) După evoluția din ultimele zile, e posibil orice, dar vorbim despre un cabinet-fantomă, dacă ar forma un nou Guvern, un cabinet haiducesc, o aventură prin care ar vrea să facă un puci, cabinetele nu se fac așa. Orice prim ministru nu-și ia funcția prin concurs. Suntem într-o situație atipică. (…) Poate alții au procedat așa în trecut, poate unii au ținut din motive politicianiste guverne mai mult decât era cazul. Noi nu facem asta.  Această evaluare este, practic, o fotografie, o radiografie a situației de astăzi”, a încheiat Dragnea. 
 
Tăriceanu: „Sorin Grindeanu denotă o agendă politică nu doar paralelă, ci total divergentă cu cea a coaliției”
 
„După cum vedeți, asistăm la niște elemente de circ reprobabil din partea unui om care a ajuns prim ministru acolo nu prin propriile merite, ci pentru că a fost desemnat de coaliția majoritară. Acum, din moment ce PSD-ALDE au retras sprijinul politic, ar trebui să-și depună mandatul. Nu există o altă soluție decât moțiunea de cenzură, am hotărât împreună cu colegii mei măsura validării unei moțiuni de cenzură luni în Parlament”, a declarat liderul ALDE.
 
Tăriceanu a ținut să explice încă o dată motivele pentru care se dorește plecarea lui Grindeanu de la șefia Guvernului, primul dintre ele fiind acela că premierul s-a dovedit incapabil să coordoneze echipa guvernamentală. „Al doilea motiv este acela că atitudinea lui Sorin Grindeanu denotă o agendă politică nu doar paralelă, ci total divergentă cu cea a coaliției”, a adăugat acesta. 
 
Astfel, coaliția PSD-ALDE a decis depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva primului ministru, iar luni va avea loc ședința Birourilor Permanente reunite în care va fi anunțată depunerea documentului, urmând ca aceasta să fie dezbătută și supusă la vot în termen de trei zile, așa cum prevede Constituția. 

CExN al PSD  s-a întâlnit azi pentru a decide calea de urmat în condițiile în care premierul Sorin Grindeanu nu a demisionat ca urmare a retragerii sprijinului politic, iar președintele Klaus Iohannis a anunțat că va convoca consultări pe tema desemnării unui nou premier doar dacă șeful actual al Executivului aflat în funcție demisionează sau este demis constituțional, prin moțiune de cenzură.

Grindeanu: Există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea

 Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, înainte ca ședința CEx al PSD să înceapă, că există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea, cerându-le liderilor social-democrați să cântărească bine ce decid.

„Există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea, iar în acest moment îi transferăm practic președintelui Iohannis toată puterea în România. Nu putem accepta această situație! Vă propun o largă consultare în partid, cu toți cei care muncesc și cred în mod real în PSD! Vreau să cântăriți bine ce decideți astăzi. Avem o datorie față de România”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.

El a mai spus că nu se „agăță” în niciun fel de funcția de prim-ministru.

„Vreau să mă asigur că președintele României va nominaliza un premier tot din partea PSD, iar atunci sunt gata să îmi prezint demisia. Partidul nostru a fost mereu un reper de stabilitate, pe noi nu ne definesc crizele interne. PSD trebuie să rămână un pilon de competență și responsabilitate. Vă mulțumesc”, a mai scris Grindeanu.

Sorin Grindeanu a postat mesajul la ora la care, la sediul central al PSD, începea ședința Comitetului Executiv Național în care urmează ca liderii partidului afirmă că vor desemna un nou premier, în locul său, fiind discutate și variante precum excluderea sa din partid, dar și depunerea unei moțiuni de cenzură.

Citește și