PSD pregătește cea mai dură lovitură pentru șoferii români care nu-și plătesc amenzile. Proiectul este la Senat

Publicat: 14 09. 2017, 17:13

Weber, care este și președinte al Comisiei de control SIE, a depus o propunerea legislativă pentru completarea art. 103 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Propunerea legislativă prevede că „suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere se dispune în cazul neachitării în termen de 30 de zile a amenzilor privind circulația pe drumurile publice.”

„Autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează la 30 de zile de la data săvârșirii contravenției. Suspendarea încetează la data depunerii dovezii de achitare a amenzilor restante ” constituie o altă prevedere a propunerii legislative.

În expunerea de motive se arată că statisticile relevă o situație defavorabilă din punctul de vedere al încasării la buget a amenzilor contravenționale provenind din amenzile de circulație și, întrucât acestea reprezintă sume importante la bugetul de stat, neachitarea acestor obligații afectează considerabil bugetul local.

Weber evocă necesitatea unei politici legislative adecvate prin care trebuie generate măsuri pentru creșterea gradului de încasare a amenzilor, iar cetățeanul trebuie să fie constrâns să achite amenda în termenul prevăzut de lege, prin sancționarea atitudinii sale de neconformare față de norma juridică, suspendând exercitarea dreptului de a conduce.

El apreciază că propunerea legislativă va determina un comportament responsabil al conducătorilor auto, atât din punct de vedere al conduitei în trafic, cât și din perspectiva achitării obligațiilor ce decurg din încălcarea dispozițiilor în vigoare.

„Nesancționarea adecvată a conducătorilor auto care nu își respectă obligația de a achita amenda determină perpetuarea unui comportament neadecvat în trafic, întrucât contravenientul nu resimte constrângerile impuse de măsura coercitivă, considerând faptele sale ca fiind de natură normală, asupra sa nereflectându-se cu adevărat o penalizare”, se mai arată în expunerea de motive.