PSD solicită instituțiilor statului să investigheze informațiile cu privire la FINANȚAREA EXTERNĂ a protestelor din 10 august

Publicat: 11/09/2018, 17:02

PSD solicită instituțiilor statului să investigheze de urgență informațiile „de o gravitate excepțională” care au apărut în spațiul public cu privire la FINANȚAREA EXTERNĂ a protestelor de stradă și premeditarea acțiunilor violente de la Mitingul Diasporei din 10 august. In Ministerul Afacerilor Interne nu există deocamdată indicii care să confirme aceste acuzații, declară secreterul de stat Gheorghe Nucu Marin.

„PSD cere instituțiilor statului să investigheze de urgență informațiile de o gravitate excepțională care au apărut în spațiul public cu privire lafinanțarea externă a protestelor de stradășipremeditarea acțiunilor violente de la mitingul din 10 august. Cetățenii României, mai ales participanții de bună credință la aceste manifestații, au dreptul să știe întreg adevărul din spatele acestor mișcări de stradă, cine sunt autorii manipulărilor și intoxicărilor publice, cine a plătit și cu scop real s-a urmărit provocarea unei reacții emoționale împotriva instituțiilor statului român și a ordinii constituționale”, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

PSD consideră că informațiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august „conțin indicii temeinice cu privire la acțiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranța națională și autoritatea statului român”.

„Astfel de chestiuni nu pot rămâne neinvestigate de organele de anchetă. Nu este o dispută de ordin politic, ci un risc major care vizează România. În egală măsură, PSD apreciază că se impune realizarea unui cadru legal care să asigure transparența totală a surselor de finanțare și a intereselor celor care inițiază, întrețin și amplifică proteste de stradă în România”, se mai arată în comunicatul social-democraților.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat duminică, într-o emisiune TV, că în zilele următoare vor fi făcute publice informații care demonstrează că protestele din 10 august au fostfinanțate și din străinătate, iar protestatarii au fost bine organizați, încercându-se o lovitură de stat.

„Au fost proteste finanțate și din extern. Eu am auzit că vor ieși săptămâna viitoare. Eu nu m-am folosit niciodată de zvonuri. E mai puțin important de unde (am auzit – n.r.). Vor ieși informații despre faptul că s-au finanțat aceste proteste, că au fost organizați paramilitar, că au provocat întotdeauna jandarmii, au încercat să intre prin forță în Guvern. Asta a fost o lovitură de stat”, a mai spus Dragnea.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Gheorghe Nucu Marin, a declarat, marți, după audierea de la Parchetul General în dosarul violențelor de la Mitingul Diasporei din 10 august, că nu are informații că manifestația ar fi fost finanțată din străinătate: „Nu, absolut nu. Din punctul meu de vedere, nu s-a hotărât în alt mod sau ceva deosebit”.

Secretarul de stat a precizat că ministrul de Interne nu i-a cerut opinia referitor la intervenția în Piața Victoriei, deși anterior evenimentului au existat ședințe pentru pregătirea forțelor de ordine.

„Am observat ce se întâmplă, dar nu pot să spun că au venit informații pe baza cărora la minister s-au luat niște deczii. În piață au fost oameni care răspundeau de misiune. Nu aș putea să vă spun (dacă prefectul a fost în piață -n.r.) (…) Nu e vorba de clasificarea unor probe, sunt niște informații care ele provin din documente clasificate și atunci se va lua măsura declasificării la solicitarea Parchetului cu acordul celor care au furnizat documente. Cele mai bune informații se pot da de la Jandarmerie, nu de la nivelul ministerului, cele mai corecte și precise. (…) Ministerul nu are rol activ, noi putem să le punem la dispoziție, în funcție de nevoile din teren, ce anune au nevoie. Dacă degenera situația și lua o altă amploare, ar fi fost nevoie de alt tip de măsuri. Decizia în principiu o lua conducerea ministerului, doamna ministru, împreună cu mine și ceilalți secretari de stat, în funcție de gravitate. La momentul respectiv nu s-a luat nicio decizie. Acolo este doar comandantul acțiunii împreună cu cei îndrituiți de lege”, a completat Gheorghe Nucu Marin.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne s-a prezentat, marți, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), pentru a fi audiat în dosarul violențelor de la mitingul din 10 august din Piața Victoriei. La Parchetul General a fost audiat și subprefectul Capitalei, Corneliu Cîrstea. Tot în dosarul privind violențele din 10 august, au mai fost audiați până acum prefectul Speranța Cliseru, primarul general al Capitalei, Gabrirela Firea, dar și viceprimarul Aurelian Bădulescu.

Procurorii militari de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au înregistrat 770 de plângeri depuse împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august.

Nici președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu are informații concrete despre finanțarea externă a protestului din 10 august, dar consideră că există prea multe semne de întrebare în legătură cu organizarea mișcărilor de stradă.

„N-am informații concrete în acest sens (referitor la finanțarea din exterior a protestului din 10 august -n.r.). Am văzut că s-a vehiculat în spațiul public. De foarte multe ori îmi pun întrebarea cum se reușește o mobilizare surprinzătoare a unui număr important de manifestanți, care au fost în Piață fără să fi avut vreo temă de revendicare. Și atunci, sigur că îmi pun întrebarea dacă nu există ceva în spate, ce se dorește. Sigur că aceste întrebări nu mi le pun numai eu și am văzut că foarte mulți analiști își pun exact aceleași întrebări, dar un element concret pe care să vi-l dau acum nu am”, comentează Tăriceanu.

„Dacă ați observat, cei care participau la această manifestare, cred că cei mai mulți dintre ei, nu aveau o revendicare comună, ca să nu spun că nu aveau niciun fel de revendicare, ci veniseră așa… ca la un fel de spectacol, acțiune mondenă”, a adăugat Tăriceanu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral