PSD-știi fac zid în jurul lui Victor Ponta: „Nu are de ce să demisioneze”. Ce spune Laura Codruța Kovesi despre urmărirea penală a premierului
Prima care a ieșit să-i ia apărarea lui Victor Ponta a fost Gabriela Firea, purtătorul de cuvânt al PSD, care a comentat că este mai mult decât suspect că DNA l-a chemat pe Victor Ponta în ziua depunerii moțiunii de cenzură de către PNL.
„Sincer, mi se pare foarte suspect faptul că domnul Victor Ponta este chemat la DNA tocmai în ziua în care este depusă moțiunea de cenzură a celor din PNL. Este cel puțin ciudat acest întreg caz. Instituțiile, în repetate rânduri, au precizat că nu există nicio problemă”, susține Gabriela Firea într-un comunicat. În același document, Firea susține că Victor Ponta nu are motive să-și dea demisia.
„Am auzit voci în spațiul public care cereau deja demisia domnului Victor Ponta. Cred că este absurd! Domnul Victor Ponta nu are niciun motiv să își dea demisia, ci trebuie să își încheie mandatul dat de cetățeni. Până la urmă, nu DNA face guvernare! Victor Ponta nu a avut niciodată, ca avocat sau în altă calitate, o relație juridică de niciun fel cu complexurile Energetice Turceni și Rovinari”, afirmă Firea, subliniind că adrese oficiale ale DNA și ANI reprezintă dovezi în acest sens.
Purtătorul de cuvânt al PSD susține că Victor Ponta nu a fost niciodată asociat la societatea „Șova și asociații”, ci și-a desfășurat activitatea în calitate persoană fizică autorizată.
„În această calitate, a acordat asistență juridică în cauze penale pentru diverse persoane fizice sau juridice, în mod direct sau pe baza unor contracte de colaborare cu alți avocați care desfășurau doar activități de drept civil și comercial. Dovada în acest sens este adresa de la Baroul București”, afirmă Firea.
Plumb: Premierul Ponta trebuie să își continue mandatul
Rovana Plumb, Președinta Consiliului Național al PSD, a trimis și ea un comunicat de presă în care susține și ea că „este suspectă apariția acestui caz în ziua moțiunii de cenzură a PNL”.
„Victor Ponta nu are de ce să demisioneze. Premierul Ponta trebuie să își continue mandatul. Politica se face în Parlament. Mi se pare suspect că acest dosar apare în ziua în care PNL depune moțiune de cenzură. Poate este o coincidență. Guvernul trebuie să își ducă mai departe activitatea, cu Victor Ponta premier. Ponta este premier în baza unui mandat clar primit de la cetățeni la alegerile din 2012, mandat pe care trebuie să îl ducă până la capăt. Avem teme importante – Legea salarizării, Codul Fiscal – pe care trebuie să le finalizăm”, spune Rovana Plumb.
Tot vineri, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că premierul Victor Ponta nu trebuie să plece din fruntea Guvernului, deoarece mandatul său este dat de voturile cetățenilor români și are o datorie față de ei. „Victor Ponta nu trebuie să plece din fruntea Guvernului, deoarece mandatul său este dat de voturile cetățenilor României și are o datorie față de fiecare cetățean al țării”, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
El a mai spus că, din punctul lui de vedere, Guvernul trebuie să ducă activitatea începută mai departe și să finalizeze proiectele începute.
„Din punctul meu de vedere, Guvernul trebuie să-și ducă activitatea mai departe și să finalizeze toate acele proiecte importante așa cum ar fi cele aflate în derulare la Ministerul Sănătății, privind ieftinirea prețului la medicamente, noile terapii pentru bolnavii cu hepatită C, legea salarizării personalului medical, dar și cele din alte domenii de activitate”, a mai spus Bănicioiu.
Partenerul lui Victor Ponta de coaliție, președintele PC Daniel Constantin, a declarat că Victor Ponta se bucură în continuare de susținerea partidelor din coaliție și, personal, nu crede că se impune demisia premierului. „Victor Ponta se bucură în continuare de susținerea noastră, a partidelor din coaliție, pentru funcția de premier. Personal, nu cred că se impune demisia premierului”, a spus Constantin.
„Pe de altă parte, nu pot să nu observ o coincidență între audierea de dimineața a domnului Ponta exact în ziua în care PNL urma să depună moțiune de cenzură”, a adăugat el.
Senatorul PSD, Daniel Savu, spune că acest caz „este o poveste reîncălzită. Victor Ponta trebuie să rămână șeful Guvernului”: „În ceea ce privește audierea de astăzi a premierului Victor Ponta, nu avem de-a face cu altceva decât cu o poveste reîncălzită, reapărută în mod suspect chiar în ziua depunerii moțiunii de cenzura în Parlament. Este o temă veche, în care instituțiile implicate au transmis deja că Victor Ponta nu are nicio legătură cu problema Turceni – Rovinari. Dovezile au fost prezentate deja public de premierul Victor Ponta, iar astăzi au fost din nou publicate, pentru cine nu a vrut să le vadă prima oară. Însă dincolo de aceste dovezi, mai este un lucru clar: politica trebuie să se facă în Parlament, nu la DNA sau prin intermediul speculațiilor!”, a spus Daniel Savu.
Replica lui Kosevi la acuzațiile PSD-iștii
Procurorul-șef al DNA îi contrazice pe PSD-iștii care cred că nu există coincidențe și sare în apărarea procurorului care se ocupă de dosarul în care Victor Ponta este urmărit penal.
Laura Codruța Kovesi spune că e o simplă coincidență faptul că premierul a aflat de acuzații în ziua în care opoziția a depus o moțiune de cenzură.
„Citarea s-a făcut în mod legal, cu mai multe zile în urmă. Nu are niciun fel de legatură cu depunerea sau nu a unei moțiuni. S-a început urmărirea penală în rem în luna mai, deci este o perioadă foarte scurtă de la momentul la care s-au obținut anumite informații și până la emiterea ordonanței pentru efectuare, în continuare, a urmăririi penale”, a declarat Laura Codruța Kovesi.