Psihologul Daniel David de la Facultatea de Psihologie a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a comentat, duminică, pentru MEDIAFAX, cazul tânărului de 28 de ani care a intrat cu mașina pe contrasens, provocând un accident în care și-au pierdut viața atât el, cât și alte cinci persoane.
Daniel David spune că este vorba despre „un caz atipic”, pe care nu l-a mai întâlnit până acum în cariera sa.
„Nu am mai întâlnit în cariera mea un caz în care un sinucigaș să mai ia și viața altora. De obicei, cei care se sinucid nu îi afectează și pe alții. Trebuie să se vadă dacă a fost cu intenție faptul de a mai lua și viețile altora sau a vrut pur și simplu să se izbească de ceva cu mașina”, a afirmat Daniel David.
Psihologul spune că, dacă suicidul se reduce la o emoție negativă, atunci acesta poate fi determinat de o tulburare psihologică de tip depresiv, stres puternic sau de o stare de nemulțumire existențială.
„Orice comportament pe care îl facem, îl facem deoarece ne aduce un beneficiu. Când spun beneficiu nu trebuie să ne gândim doar la un beneficiu material. Acesta poate să fie și unul psihologic/emoțional, de exemplu fac un comportament pentru a evita o stare emoțională neplăcută și/sau pentru a ajunge într-o stare emoțională plăcută. Acest principiu general se aplică, așadar, și comportamentelor suicidare. În principiu, dacă suicidul se reduce la o emoție negativă, atunci acesta poate fi determinat de o tulburare psihologică de tip depresiv, stres puternic sau, pur și simplu, de o stare de nemulțumire existențială, caz în care trebuie excluse, prin analiza psihologică, probleme psihologice mai ascunse”, a spus David.
Potrivit acestuia, în cazul în care suicidul este făcut pentru a obține o emoție pozivă, atunci acesta poate fi determinat de o tulburar psihologică/emoțională, de exemplu o interpretare delirantă de tip psihotic, de genul „cred că am puteri miraculoase care mă protejează de orice, inclusiv de căderea liberă de la etajul 10, cădere pe care o încerc pentru plăcerea experienței de a zbura”, sau, mai rar, de o anumită opțiune valorică atipică.
„În toate cazurile, dacă starea psihologică la momentul comiterii actului suicidar este dublată de furie, comportamentul suicidar poate viza în mod voluntar și distrugerea altora în acest proces. Distrugerea altora nu implică însă automat voluntaritatea, uneori, victimele fiind colaterale”, a subliniat psihologul clujean.
Acesta consideră, însă, că pentru un răspuns specific clar ar trebui analizat psihologic fiecare caz individual în parte.
Daniel David a avertizat asupra modului de prezentare a cazurilor de sinucidere în presă „deoarece ele pot servi ca modele și/sau amorse pentru alți oameni care au tendințe de acest tip”.
„O astfel de știre ar trebui să fie una scurtă, simplă și descriptivă, fără elemente senzaționale și fără elemente pozitive, ci să pună accent pe consecințele negative. De asemenea, nu trebuie insistat în detalii asupra metodei utilizate în suicid”, a afirmat David.
Acesta a adăugat că diagnosticarea în faza incipientă a tulburărilor psihice, a tulburărilor depresive, care pot susține un astfel de comportament, „este fundamentală pentru prevenție”.
Sâmbătă seară, tânărul de 28 de ani, George Dumitru, din București, a provocat un accident rutier pe Drumul Național 1, la ieșirea din Ploiești spre Brașov, unde a intrat cu mașina pe contrasens. Autoturismul condus de tânăr a lovit violent un BMW X3 în care se aflau cinci persoane.
În urma impactului, și-au pierdut viața atât tânărul, cât și cele cinci persoane din celălalt autoturism BMW – un bărbat din Câmpina, în vârstă de 44 de ani, fiul acestuia în vârstă de 12 ani, care locuiau în comuna Bănești, lângă Câmpina, un prieten al șoferului, în vârstă de 40 de ani și două femei în vârstă de 38 și 19 ani. Cunoscuți ai acestora spun că cei cinci se întorceau de la pescuit și mai aveau câțiva kilometri până acasă.
Principala ipoteză luată în calcul de anchetatori este că tânărul ar fi încercat să se sinucidă, intrând cu mașina pe contrasens, însă cercetările în acest caz continuă. Ipoteza a fost conturată după ce George Dumitru a lăsat pe contul său de Facebook un mesaj prin care își ia adio de la cunoscuți.
„Aveți grijă de voi prieteni, amici, cunoștințe! Eu plec într-o lume mai bună și aveți grijă pe cine iubiți să nu pățiți la fel ca mine! Vă iubesc pe toți! Iartă-ma, Doamne, pentru ceea ce fac, dar așa nu mai rezist să trăiesc”, este mesajul postat de bărbat pe contul său de Facebook, mesaj care însoțește trei fotografii ce reprezintă un colaj de imagini în care apare alături de o tânără. Una dintre fotografiile postate pe rețeaua de socializare se găsea în mașina bărbatului în momentul în care a avut loc accidentul.
Mesajul a fost postat sâmbătă după-amiază, din județul Prahova, dintr-o localitate apropiată locului accidentului. Membri ai familiei acestuia spun că după ce au văzut mesajul au intrat în alertă și au încercat să îl contacteze pe bărbat, însă acesta își închisese telefonul. Potrivit acestora, se pare că, după ce a postat acest mesaj, George Dumitru a plecat către munte, iar când a provocat accidentul se întorcea dinspre Brașov.
Gestul lui George Dumitru a provocat numeroase reacții pe internet, mulți dintre cei care au comentat gestul acestuia declarându-se revoltați. „Doar Dumnezeu ne poate judeca. Dar ceea ce a făcut acest inconștient este revoltător. A curmat cinci vieți nevinovate. Ce vină aveau ei? Dumnezeu să-i ierte!” este unul dintre comentarii.
O femeie care susține că la scurt timp de la producerea accidentului a trecut pe DN 1 arată că la locul accidentului a fost „un adevărat carnagiu”, ea spunând că imaginile „șocante” pe care le-a văzut o vor urmări mult timp.
„Din nefericire, am ajuns în acel loc la câteva minute de la producerea accidentului. Un adevărat carnagiu, imagini șocante care mă vor marca mult timp de acum înainte. Multe vieți curmate din cauza unui inconștient îndrăgostit care putea să-și curme viața în cu totul alt mod. De ce să plătească atâția oameni pentru decepția lui în dragoste? Cu ce au greșit acești oameni? Am petrecut ieri o zi frumoasă alături de familia mea, în Sinaia, dar din păcate această zi s-a terminat în momentul când am ajuns la fața locului. Îmi pun neîncetat întrebarea: dacă era mașina noastră în locul celei accidentate? Dacă eram acolo cu câteva momente mai devreme? Dacă…dacă… Nu pot decât să-i mulțumesc bunului Dumnezeu că a avut grijă de noi, dar în același timp nu pot să nu mă gândesc la familiile celor în cauză. Dumnezeu să le dea putere să treacă peste această tragedie și să lumineze, în fiecare zi, mințile celor care se urcă la volan. Dumnezeu să-I odihnească în pace!!!!”, a scris femeia.
De asemenea, sunt și oameni care atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă depresia.