Prima pagină » Știri » PSRM, cel mai mare număr de MANDATE în Parlamentul moldovean, dar NU deține majoritatea

PSRM, cel mai mare număr de MANDATE în Parlamentul moldovean, dar NU deține majoritatea

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), formațiunea care îl susține pe președintele prorus Igor Dodon (foto), va avea cel mai mare număr de mandate în Parlamentul moldovean în urma alegerilor legislative, dar nu are majoritatea necesară formării guvernului, informează site-ul Unimedia.

În cadrul ședinței extraordinare a Comisie Electorale Centrale au fost efectuate totalurile scrutinului din 24 februarie. Astfel, membrii CEC au stabilit numărul mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova ce revin concurenților electorali în circumscripția națională și uninominală.

Partidul Socialiștilor (centru-stânga, prorus) va avea 35 de mandate în Parlamentul de la Chișinău, care are 101 de membri. Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de Vladimir Plahotniuc, urmează să aibă 30 de mandate, în timp ce 26 de mandate revin Blocului electoral proeuropean ACUM, format din Platforma Demnitate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase, și Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu. Clasamentul este completat de Partidul ȘOR (prorus), care va avea 7 mandate.

 

 

Au mai intrat în Parlament candidați independenți foarte apropiați de cercurile Guvernării: Viorel Melnic și Alexandr Oleinic de pe circumscripțiile din Stânga Nistrului plus președintele Consiliului Raional Cahul susținut de PDM, Ion Groza, relatează Unimedia.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, au fost excluse din procesul de atribuire a mandatelor de deputat partidele și alte organizații social-politice care au întrunit mai puțin de 6 la sută din voturile valabil exprimate la alegerile parlamentare în circumscripția națională din 24 februarie 2019.

 

 

Deși s-a clasat pe locul al doilea ca număr total de voturi, Blocul electoral proeuropean ACUM a obținut mai puține mandate decât PDM și PSRM în circumscripțiile uninominale.

foto: Unimedia

foto main: Hepta

Citește și