Prima pagină » Știri » Publicația Politico despre problema exploatării ilegale a pădurilor din România: ”Politicienii din țară se învinovățeasc reciproc”

Publicația Politico despre problema exploatării ilegale a pădurilor din România: ”Politicienii din țară se învinovățeasc reciproc”

Publicația  Politico despre problema exploatării ilegale a pădurilor din România: ”Politicienii din țară  se învinovățeasc reciproc”

Publicația Politico scrie într-un articol publicat, astăzi, că Bruxellesul dorește ca Bucureștiul să abordeze problema de exploatare ilegală, dar politicienii din țară își dedică o mare parte din energie să se învinovățească reciproc.

Deși procesura de infrigement a fost declanșată împotriva României, ”nimic nu s-a schimbat”, potrivit ONG-ului Agent Green

Comisia Europeană a lansat o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva României în această vară pentru că nu a reușit să ia măsuri pentru a proteja pădurile, dar ecologiștii susțin că nu a avut niciun efect. „Nimic nu s-a schimbat în bine”, a spus Gabriel Păun, directorul ONG AgentGreen.

Este o îngrijorare pentru Bruxelles și pentru România. Avizul motivat emis de Comisie în iulie este ultimul pas înainte ca cazul să ajungă la Curtea de Justiție a UE. De atunci, România a răspuns, dar încă trebuie să convingă Bruxelles-ul că face destul, transmite Politico Europe.

Comisia dorește să vadă angajament și măsuri pe termen lung din partea autorităților române

„Ca și în alte cazuri, Comisia ar dori să vadă un angajament real al autorităților române și al unor măsuri cu efect pe termen lung pentru soluționarea acestei probleme, care este o sursă de îngrijorare serioasă și daune aduse mediului”, a declarat un oficial al Comisiei pentru POLITICO.

Deși România deține aproximativ două treimi din pădurile temperate vechi din Europa, niciun Guvern nu a reușit să le protejeze

Se estimează că 20 de milioane de metri cubi de lemn sunt înregistrați ilegal anual în România, a recunoscut ministrul Mediului, Costel Alexe, în noiembrie, o parte din acestea provenind din pădurile primare de creștere veche. România are aproximativ două treimi din pădurile temperate vechi din Europa, cele mai protejate ca situri Natura 2000. Însă niciun guvern nu a reușit să obțină o abordare asupra exploatării ilegale.

Autoritățile române au depus aproximativ o mie de proceduri penale pentru exploatarea ilegală în prima jumătate a anului 2020.

Europarlamentar PSD, Carmen Avram: „Acest fenomen s-a întâmplat, indiferent cine era la putere în România”

„Acest fenomen s-a întâmplat, indiferent cine era la putere în România”, a declarat Carmen Avram, europarlamentar român din Partidul Social Democrat (PSD) de opoziție.

Defrișarea pădurilor a scos oamenii în stradă anul trecut pentru a cere acțiuni. Șase pădurari au fost uciși în ultimii ani și alți 650 de lucrători forestieri au fost răniți în timp ce încercau să oprească tăierea ilegală, potrivit rapoartelor mass-media locale.

A arăta cu degetul

Ministerul Mediului din România insistă că lucrează din greu la modificările legale și la alte măsuri.

„Considerăm că lupta împotriva exploatării forestiere ilegale trebuie să se desfășoare pe mai multe niveluri: de la sisteme de supraveghere și supraveghere forestiere performante, la pedepse severe pentru cei care fac parte din aceste infracțiuni, până la extinderea protecției pădurilor în țara noastră„, a declarat ministerul într-o declarație pentru POLITICO.

Modificările propuse de Guvern la legea forestieră a României, aflată acum în dezbatere în Parlament, vor îngreuna în mod semnificativ regulile privind exploatarea forestieră ilegală, a spus ministerul. Orice furt de lemn, indiferent de valoare, ar deveni o infracțiune pedepsită cu închisoarea.

Autoritățile române au depus aproximativ o mie de proceduri penale pentru exploatarea ilegală în prima jumătate a anului 2020, a declarat ministrul român reporterilor în această lună. Dacă legea este actualizată, Alexe se așteaptă să vadă și mai multe cazuri penale.

Dar proiectul de lege este blocat în Parlament, ministrul blamând Opoziția. Potrivit eurodeputatului S&D, Carmen Avram, textul ar fi demontat garda forestieră locală, care se află în fruntea luptei împotriva exploatării ilegale a exploatării forestiere.

Europarlamentar  PNL: „Trei ani de guvernare a PSD ne-au adus în situația în care guvernul actual trebuie să comprime timpul și măsurile pentru a dovedi că avem soluții”

Europarlamentarul Dan-Ștefan Motreanu (PNL)  a arătat cu degetul și către guvernul PSD precedent.

„Trei ani de guvernare a PSD ne-au adus în situația în care guvernul actual trebuie să comprime timpul și măsurile pentru a dovedi atât Comisiei, cât și cetățenilor români că avem soluții pentru a demonta rețelele de operare neautorizate, exploatarea ilegală și livrările ilegale de lemn ,” el a spus.

 

„Poziția PR”

Guvernarea PNL este de asemenea acuzată că nu a făcut suficient pentru a opri exploatarea forestieră.

Parlamentul român a adoptat în iunie o lege care creează un Parchet special pentru investigarea infracțiunilor de mediu, dar guvernul a contestat-o ​​în fața Curții Constituționale a țării, argumentând că proiectul de lege are deficiențe.

Proiectul de lege a fost prezentat de Uniunea Salvați România, un partid cu care partidul PLUS al lui Cioloș intenționează să fuzioneze. „Trebuie să oferim acestei instituții mijloacele de a lucra, va dura ceva timp”, a spus Cioloș.

Noul procuror general are „o poziție de PR”, potrivit directorul executiv al ONG EuroNatur

Gabriel Schwaderer, directorul executiv al ONG EuroNatur, a spus despre noul procuror  că are „o poziție de PR” și a spus că „se îndoiește că există într-adevăr o înțelegere profundă a guvernului român cu privire la faptul că este nevoie de schimbare”.

Strategia UE pentru biodiversitate 2030

Noua strategie a UE pentru biodiversitate 2030 prevede că toate pădurile primare vechi rămase din UE ar trebui să fie sub protecție strictă.

Schwaderer dorește ca Bruxelles-ul să influenteze politicienii locali, făcând următorul pas în procedura de încălcare a dreptului comunitar și solicitând măsuri temporare pentru a forța oprirea tăierii ilegale.

România, pe urmele Poloniei

Curtea de Justiție a UE a decis în 2018 că Varșovia a încălcat regulile de mediu ale blocului comunitar prin exploatarea pădurii protejate Białowieża. Noua strategie a UE în domeniul biodiversității pentru 2030 prevede ca toate pădurile primare rămase în creștere veche din UE ar trebui să fie sub protecție strictă.

Însă europarlamentarul PSD Avram ar dori ca Comisia să fie îngăduitoare și să renunțe la trimiterea României la cea mai înaltă instanță a UE, având în vedere recesiunea economică cauzată de pandemie: „Comisia ar trebui să facă pașii încet … și poate ar putea aștepta un pic mai mult de dragul pădurarilor și de dragul țării. ”

Un oficial al Comisiei a spus că „dacă măsurile propuse nu combate în mod real și eficient fenomenul tăierii ilegale, Comisia nu va ezita să continue mai departe”.

Citește și