PULS acordă asistență la domiciliu, deși are activitatea suspendată
Un apel la Serviciul de Ambulanță Puls a scos la iveală o situație aproape incredibilă. Am cerut ajutor, iar operatoarea de la dispecerat ne-a explicat cum stau lucrurile: ambulanța nu mai răspunde solicitărilor urgente. Oferă, în schimb, asistență medicală la domiciliu. Costă 199 de lei.
Am cerut lămuriri la Departamentul pentru Situații de Urgență. Am primit și răspuns. „Ambulanța Puls nu are voie să desfășoare nicio activitate medicală, nici măcar cea de a oferi consultare de specialitate la domiciliu. Dacă cei de la PULS vor fi prinși făcând așa ceva, riscă suspendarea licenței de funcționare.” – a fost reacția Departamentului pentru Situații de Urgență.
Și Direcția de Sănătate Publică a precizat pentru TVR că activitatea serviciului privat de Ambulanță Puls este suspendată integral, din 9 mai până la remedierea deficiențelor.
În aceste condiții, este greu de imaginat cum ar fi putut serviciul de ambulanță privat să intervină în caz de urgență la Liceul „Nichita Stănescu” din Capitală, acolo unde un anunț apărut și pe internet interzicea elevilor să sune la 112 și obliga personalul să apeleze la serviciile Puls. De altfel, inspectorii școlari din București au mers la unitatea de învățământ pentru a verifica dacă este adevărat și cum s-a ajuns în această situație.
Primăria sectorului 3 a precizat pentru TVR că asigură fonduri tuturor unităților de învățământ din sector pentru pază. Iar în cazul liceului „Nichita Stănescu”, aceste servicii includ și asistența medicală oferita de PULS. Însă spune că afișarea interdicției de a suna la 112 este o decizie ce aparține strict liceului.
Regulile din școli și licee impun ca, în cazul unei urgențe în rândul elevilor, să fie apelat numarul unic de urgență 112.
Activitatea serviciului de ambulanță PULS a fost suspendată recent, în urma neregulilor găsite la controlul făcut după decesul fotbalistului Patrick Ekeng.