Punctele sensibile ale noilor legi ale justiției. Șefa Curții Supreme le vrea întoarse la MJ. Procurorul General: Nimănui nu-i folosește o justiție care să fie suspectată de control

Punctele sensibile ale noilor legi ale justiției. Șefa Curții Supreme le vrea întoarse la MJ. Procurorul General: Nimănui nu-i folosește o justiție care să fie suspectată de control
Publicat: 26/10/2017, 11:38
Actualizat: 25/03/2019, 21:06

Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, cere președinților celor două camere ale Parlamentului retrimiterea proiectului legilor justiției la ministerul Justiției, pentru clarificarea cadrului legal în baza căruia acestea vor fi discutate. De asemenea, procurorul general, Augustin Lazăr, susținecă este necesar un „dialog sincer cu magistrații”, subliniind că nimănui nu-i folosește o justiție care să fie „suspectată de control”.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea, transmite, prin intermediul unui comunicat de presă că, parcursul propunerilor de modificare a legilor justiției demonstrează că nu au existat transparență, cooperare și dialog interinstituțional și că nu au fost respectate dispozițiile legale care reglementează mecanismul de elaborare și adoptare a actelor normative.

„Potrivit art. 74 alin. 1 din Constituția României, inițiativa legislativă aparține, după caz, Guvernului, deputaților, senatorilor sau unui număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot. Este de notorietate faptul că Ministerul Justiției și-a asumat inițiativa legislativă, urmând să propună Guvernului modificările celor trei legi. În acest scop au avut loc dezbateri publice și s-a inițiat procedura de avizare”, se arată în comunicatul de presă al președintelui instanței supreme, remis joi MEDIAFAX.

CITEȘTE ȘI:De câte ori poate refuza președintele propunerea unui nou șef la Curtea Supremă. Ultimele modificări din proiectul legilor justiției

Cristina Tarcea constată că, în loc să fi finalizat procedura pe care și-a asumat-o, Tudorel Toader a luat act că trebuie să prezinte propunerile sale Comisiei speciale comune, însă, din declarația lui de miercuri din Parlament, nu rezultă în ce calitate și în baza cărei proceduri, ministrul Justiției a înaintat propunerile sale Comisiei speciale.

Președintele instanței supreme transmite că, înaintea oricăror discuții privind conținutul modificărilor propuse, se impune clarificarea cadrului legal în baza căruia acestea vor fi discutate.

„Solicit președinților celor două camere ale Parlamentului României și comisiei speciale să permită finalizarea procedurii legale pe care și-a asumat-o ca inițiator Ministerul Justiției și să retrimită acestuia proiectul în vederea finalizării sale. Este singura soluție care ar asigura edictarea unor reglementări realiste, deoarece statutul magistratului, organizarea și funcționarea instanțelor, precum și a Consiliului Superior al Magistraturii presupun analize și studii de impact care nu au fost făcute până în prezent și care, potrivit legii, nu se pot realiza decât prin ministerele de resort”, arată Cristina Tarcea, în comunicatul de presă.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat și el joi, referitor la Legile justiției, că este necesar un „dialog sincer cu magistrații”, subliniind că nimănui nu-i folosește o justiție care să fie „suspectată de control”.

„Ori de câte ori ne gândim să schimbăm mai ales Legile Justiției este necesar să avem un dialog sincer cu profesioniștii domeniului, cu magistrații. Nimănui nu-i folosește o justiție care să fie suspectată de control și cu toții avem nevoie de o justiție independența, o justiție care să aibă încrederea oamenilor, inclusiv a celor care lucrează în domeniu”, a spus Lazăr, la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiției proiectul de modificare a legilor Justiției.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?