„De ce nu este România pregătită pentru votul electronic? În primul rând, pentru că țări precum Germania, Olanda sau Irlanda, au renunțat la acest sistem după ce s-au confruntat cu suspiciuni privind rezultatele. Deci nici statele cu o lungă tradiție democratica nu au găsit o formulă sigură pentru acest sistem. În al doilea rând, cele mai multe tipuri de vot electronic presupun deplasarea la secția de votare, deci nu ar rezolva problema din diaspora. În prezent, Estonia este singura țară din lume care folosește, la nivel național, sistemul de vot electronic online. Oare de ce nu e folosit și de alte state?”, a scris Mihai Fifor.
Acesta a adăugat că votul prin corespondență și suplimentarea secțiiloe sunt soluții pragmatice și se așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să le ceară ambasadorilor locuri pentru înființarea de noi secții de votare.
Cred că votul prin corespondență, votarea prelungită și suplimentarea secțiilor de votare sunt soluțiile pragmatice pentru diaspora. Așteptam încă să vedem dacă domnul presedinte Iohannis, ca șef al diplomației, ii va pune pe ambasadori la treabă, ca să găsească locuri pentru înființarea de noi secții. Să facă și președintele ceva concret… Altfel, românii s-au cam săturat de vorbărie și de arătatul cu degetul spre alții…”, a conchis Mihai Fifor.
Președintele Klaus Iohannis a cerut săptămâna trecută Guvernului să elaboreze un proiect de lege, care să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni parlamentare, și care să vizeze modificarea legislației electorale. În acest sens, președintele a spus că, dacă este nevoie, va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului.
Foto: Hepta