Prima pagină » Știri » Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca: ANMCS a suspendat procesul de acreditare al spitalului. Activitatea nu e afectată

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca: ANMCS a suspendat procesul de acreditare al spitalului. Activitatea nu e afectată

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca: ANMCS a suspendat procesul de acreditare al spitalului. Activitatea nu e afectată
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Oprița, a spus, luni, pentru MEDIAFAX, că nucleul de management al calității din Spitalul Clinic de Urgentă București analizează decizia ANMCS, precizând că este suspendat doar proecesul de acreditare al instituției,iar pacienții nu sunt afectați.

„Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a suspendat procesul de acreditare al spitalului, nu activitatea spitalului. Nucleul de management al calității din spital se va întâlni și va stabili ce avem de făcut, în urma acestei suspendări. (…) Spitalul Floreasca urma să fie acreditată anul viitor. Acum s-a suspendat acest procrs de acreditare. Vom transmite un comunicat de presă”, a spus Oprița, pentru MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca a precizat că pacienții și activitatea întregului spital nu sunt afectate.

Referitor la aceeași decizie a ANMCS, deputatul Emanuel Ungureanu consideră că șeful acestei autorități ar trebui să demisioneze, făcând referire la Vasile Cepoi.

„Din punctul meu de vedere, conducerea ANMCS ar trebui să-și dea demisia urgent în urma acestei decizii, pentru că ei sunt responsabili direct că nu au supravegheat ca în procesul de acreditare a acestei proceduri interne care ține de dezinfecția pacienților să fie construită corect. Practic, prin acestă decizie, ANMCS și-a dat cartonaș roșu și eu cer public demiterea domnului Cepoi. Cred că deocamdată avem de-a face cu fonduri care deja au fost date, iar suspendarea acreditării intră în vigoare atunci când există și un act în acest sens, pe care eu nu l-am văzut. Oricum, domnul Cepoi nu poate lua decizii de capului lui. (…) În mod normal, această situație (suspendarea acreditării) nu se poate întâmpla într-un stat civilizat peste noapte din cauza inconștienței unui individ ca Cepoi”, este de părere Ungureanu, cel care a și făcut publicat cazul de la Spitalul Floreasca.

Procesul de acreditare a Spitalului Floreasca din Capitală a fost suspendată, luni, de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), ca urmare a faptului că o pacientă de 66 de ani a ars pe masa de operație, iar unitatea medicală nu a raportat incidentul.

„Suspendarea acreditării unității sanitare se dispune până la remedierea de către aceasta a deficiențelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de șase luni de la data intrării în vigoare a ordinului de suspendare. În termen de maximum cinci zile lucrătoare de la primirea ordinului, unitatea sanitară elaborează și transmite A.N.M.C.S. spre avizare planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării”, anunță autoritatea într-un comunicat publicat pe site.

Conform sursei citate, pe parcursul perioadei de suspendare, unitatea sanitară raportează săptămanal către A.N.M.C.S. măsurile adoptate pentru remedierea neconformităților.

„Având în vedere constatarea de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a apariției la nivelul Spitalului Clinic de Urgentă București a unui eveniment advers grav asociat asistenței medicale neraportat de către unitatea sanitară în termenul prevăzut la art. 8 alin. (2) din Metodologia de monitorizare a unităților sanitare acreditate aprobată prin Ordinul Președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate nr. 639/2016, dar și referatul Unității de Evaluare și Acreditare a Spitalelor, din 30.12.2019, vă comunicăm că ANMCS a emis ordinul de suspendare a acreditării Spitalului Clinic de Urgență București”, se arată în comunicatul ANMCS.

Ministrul Costache a fost prezent, luni, la Spitalul Floreasca, pentru a avea o discuție cu managerul și directorul medical al unității sanitare. La ieșirea din spital, ministrul a fost întrebat de jurnaliști dacă există protocoale în ce privește raportarea cazurilor precum cel al pacientei de 66 de ani, care a fost arsă pe masa de operație.

„Protocoalele nu au fost respectate. Există niște protocoale standard care sunt elaborate de către ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate – n.red.). Este un eveniment deosebit de grav, un eveniment santinelă, un eveniment care nu trebuie să se întâmple niciodată și care trebuie raportat imediat. Aceste evenimente sunt, din fericire, deosebit de rare. (…) Nu sunt mușamalizate pentru că nu pot fi mușamalizate”, a spus Victor Costache.

Anterior vizitei la spital, ministrul Sănătății a anunțat tot luni, în ședința de Guvern, că există un raport preliminar realizat de Corpul de Control și l-a asigurat pe prim-ministrul Ludovic Orban că „responsabilii vor fi sancționați conform legii”.

„Din păcate, după cum știți, pacienta a decedat ieri seară, și vrem să transmitem condoleanțele noastre familiei îndurerate. Deja avem un raport preliminar al Corpului de Control care denotă o cascadă de nereguli deosebit de grave și vreau să vă asigur că vom face totul ca acest gen de eveniment revoltător să nu se mai întâmple într-u spital din România și să vă asigur că echipele noastre lucrează pentru aflarea adevărului”, a declarat Victor Costache, la începutul ședinței de luni a Guvernului.

Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei a deschis un dosar penal de ucidere din culpă după ce femeia care a ars pe masa de operații de la Spitalul Floreasca a murit duminică seară.

Citește și