Prima pagină » Știri » Putin ar fi luat decizia de a invada Ucraina împreună cu Şoigu, Gerasimov şi Patrushev

Putin ar fi luat decizia de a invada Ucraina împreună cu Şoigu, Gerasimov şi Patrushev

Putin ar fi luat decizia de a invada Ucraina împreună cu Şoigu, Gerasimov şi Patrushev

Decizia de a invada Ucraina a fost luată de președintele rus Vladimir Putin într-un cerc restrâns, din care făceau parte ministrul Apărării Serghei Șoigu, șeful Statului Major General, Valery Gerasimov și secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev.

Informația a fost dezvăluită pentru Bloomberg de două surse. În săptămânile premergătoare invaziei, au spus ei, cercul de contacte al lui Putin s-a restrâns și mai mult, dar el a fost în contact strâns cu Șoigu, Gerasimov și Patrushev.

Un număr tot mai mare de înalți oficiali ai Kremlinului devin convinși că războiul continuu va duce la o izolare prelungită a Rusiei, care va afecta economia acesteia, va pune în pericol securitatea țării și îi va slăbi influența globală.

Ei consideră invadarea Ucrainei o greșeală catastrofală care va da țara cu ani în urmă, citează Bloomberg opinia unor astfel de oficiali. În total, a reușit să intervieveze zece astfel de interlocutori.

În același timp, oficialii nu cred că Putin va schimba cursul politic. Aceștia spun că președintele este izolat într-un cerc restrâns de consilieri și respinge orice încercare de a-l avertiza asupra consecințelor agresiunii în desfășurare în Ucraina.

Oficialii ruși au încercat să-i explice lui Putin viitoarea catastrofă economică

Înalți oficiali au încercat să-i explice președintelui că impactul economic al sancțiunilor ar fi devastator, au spus sursele, deoarece ar anula ambele realizări ale domniei lui Putin: două decenii de creștere economică și un nivel de trai ridicat. Cu toate acestea, Putin a răspuns spunând că Occidentul nu i-a lăsat de ales decât să poarte război.

Președintele Federației Ruse, într-o întâlnire din 19 aprilie, și-a exprimat încrederea că economia țării se adaptează deja la sancțiuni și „blitzkrieg-ul economic” al Occidentului a eșuat.

„Calculul a fost să submineze rapid situația financiară și economică din țara noastră, să provoace o panică pe piețe, prăbușirea sistemului bancar, o penurie mare de mărfuri în magazine”, a spus Putin.

Potrivit interlocutorilor Bloomberg, Putin rămâne încrezător că rușii îl susțin și sunt pregătiți pentru ani de greutăți de dragul măreției naționale, așa cum îl vede președintele.

Unele surse ale agenției împărtășesc temerile serviciilor de informații americane că Putin, confruntat cu un eșec în ceea ce el consideră misiunea sa istorică, ar putea recurge la arme nucleare.

În general, sprijinul pentru războiul dintre elitele ruse este încă mare, potrivit Bloomberg. Mulți oficiali împărtășesc public și privat poziția Kremlinului că războiul cu Occidentul este inevitabil. Ei cred că Rusia se adaptează la sancțiuni ample.

Oligarhilor le este frică de Putin

Câțiva mari oameni de afaceri au vorbit cu prudență împotriva războiului, preferând limbajul general criticii la adresa autorităților. Mulți dintre ei sunt speriați de intensificarea represiunii și, prin urmare, le este frică să rupă legăturile cu Kremlinul.

Potrivit srusei citate, doar un oficial de rang înalt a decis să facă acest lucru – Anatoly Chubais. La sfârșitul lunii martie, a părăsit postul de Reprezentant Special al Președintelui Federației Ruse pentru Dezvoltare Durabilă și a părăsit țara.

Și după aceea s-a știut că Parchetul General al Federației Ruse a primit o contestație cu o cerere de verificare a activității companiei de stat Rosnano pentru încălcări financiare în perioada în care aceasta a fost condusă de Chubais.

Potrivit Bloomberg, oficialii ruși de rang înalt sunt șocați de viteza și amploarea cu care sunt impuse sancțiunile Federației Ruse. Nu se așteptau ca jumătate din rezervele Băncii Centrale să fie blocate, iar companiile străine să abandoneze aproape peste noapte piața rusă, în care au investit de zeci de ani.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și