RA-APPS ignoră în continuare avertizările și își fixează aceeași țintă de încasări, ratată doi ani

RA-APPS ignoră în continuare avertizările și își fixează aceeași țintă de încasări, ratată doi ani
Publicat: 15/02/2014, 09:19
Actualizat: 27/09/2018, 22:58

Regia Patrimoniului de Stat, care a ignorat avertizările repetate ale consultanților imobiliari privind procedura de vânzare a imobilelor și a intrat astfel pe deficit anul trecut, speră și în acest an să încaseze 190 milioane lei din licitații, aproape aceeași sumă calculată și ratată în 2013.

Conform bugetului de venituri și cheltuieli pe 2014 al Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), sumele care ar urma să fie, ipotetic, încasate din vânzarea de imobile este estimată la 190,1 milioane lei, aproape identică cu suma pe care miza anul trecut și pe care a ratat-o, din nou, la mare distanță.

La finele anului trecut, regia, care a început în acest an procedura de vânzare a imobilelor din portofoliu prin negociere directă la un preț cu 30% mai mic, în pofida avertizărilor repetate ale consultanților imobiliari privind înființarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private, a fost obligată să își revizuiască din nou, în scădere drastică, estimarea de încasări,

Aceasta a fost a doua revizuire în scădere a încasărilor RA-APPS, după cea operată anul trecut, din nou pe fondul licitațiilor eșuate.

Astfel, pentru anul trecut, regia estima venituri din vânzarea de imobile de 193,5 milioane lei, dar bugetul rectificat, aprobat de Guvern, a indicat încasări de doar 42 milioane lei, de aproape cinci ori mai puțin față de prognoza inițială.

Ultimele date, transmise MEDIAFAX de către RA-APPS la începutul acestui an, arată că „valoarea totală” a imobilelor vândute anul trecut a fost de doar 15,3 milioane euro (sub 70 milioane lei).

Aceasta în condițiile în care RA-APPS a început procedura de vânzare a imobilelor prin negociere directă, deși consultanți imobiliari au atenționat în repetate rânduri că vânzarea activelor în condițiile actua­le ale pieței nu este cea mai bună soluție și că înființarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăților, care ar asigura o trans­parență sporită și un câștig mai bun pen­tru stat.

Mai mult, RA-APPS a intrat și în deficit, cu venituri totale de 277,6 milioane lei (față de 449,1 milioane lei anticipat inițial) și cheltuieli totale de 349,6 milioane lei, ajungând astfel la o pierdere de aproape 72 milioane lei (peste 16 milioane euro), deși miza pe profit.

În 2012, Guvernul a revizuit, de asemenea, în scădere drastică estimarea de venituri obținute din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei, prevăzută în bugetul de stat, la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitațiilor eșuate, cele mai multe din lipsă de oferte.

Un document oficial prezentat însă de MEDIAFAX în primăvara anului trecut a indicat că și această nouă țintă a fost ratată la mare distanță și că vânzarea nu a decurs conform așteptărilor, RA-APPS reușind să vândă doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vânzare. În aceste condiții, veniturile încasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, din care 7,98 milioane lei au fost cheltuieli aferente, inclusiv valoarea rămasă neamortizată.

În luna iulie, premierul Victor Ponta afirma că eșecul repetat al licitațiilor RA-APPS se explică prin faptul că evaluările au fost făcute la nivelul pieței imobiliare din urmă cu câțiva ani, dar acum piața „a revenit la un nivel de normalitate”.

Declarația a fost susținută după ce agenția MEDIAFAX a relatat că Regia Patrimoniului Protocolului de Stat a eșuat și la a treia încercare de a vinde imobilele din portofoliu, cedând un singur apartament din aproape 30 active ofertate în prima decadă a lunii iulie, astfel că are acum cale liberă, oferită legal de Guvern, pentru a începe negocieri directe.

Noul cadru legal introdus de Guvern în primăvara anului trecut prevede că, în cazul în care cea de-a treia licitație a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puțin prețul de pornire al licitației, imobilul va putea fi vândut prin negociere, pe baza unei oferte de cumpărare care va putea fi mai mică cu până la 30% decât prețul de pornire, dar nu mai mică decât „valoarea de inventar” a imobilului.

Întreaga operațiune a fost pregătită în contextul în care singurele variante viabile indicate de consultanți imobiliari pentru un câștig mai bun al statului sunt înființarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir­me private.

Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.170 de angajați, cu un câștig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, deține aproximativ 650 locuințe de protocol și de serviciu, peste 75 de vile și mai mult de 250 hectare teren, moștenite de la fosta gospodărie de stat a PCR și ocupate de actuali sau foști demnitari, ori chiar de rudele lor.

Acestora li se adaugă zeci de spații comerciale, ferme și unități turistice, dintre care hotelul Triumf din București, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviștea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat că întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim...
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cu cât s-a vândut la licitație un ceas de buzunar dăruit căpitanului care a salvat...