Ministrul Mediului, Attila Korodi, a spus că în 2014 se vor aloca 17.000 de tichete pentru persoane fizice și 3.000 de tichete pentru persoanele juridice. Persoanele fizice vor putea merge începând de marți la cei 24 de producători/dealeri autorizați. În program se poate înscrie orice persoană care are domiciliul în România, nu are obligații de plată la adminsitrațiile financiare și afre o mașină beche de cel puțin 8 ani.
În 2014, Administrația Fondului de Mediu alocă 119 miliarde de lei pentru persoanele fizice. „Un tichet valoarează 6.500 de lei și îl acordăm ca primă de casare. La aceasta românii pot acumula câte un ecobonus în valoare de 500 de lei. Un singur client poate acumula maximum două ecobonusuri. Acestea se acordă autovehiculelor noi încadrate în norma de poluare Euro 6, autovehicule noi al căror motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 de grame pe kilometru și autovehicule noi cu sistem de propulsie hibrid”, a spus Attila Korodi.
Cei intreresați de programul RABLA 2014 pot merge la cei 24 de producători autorizați, a căror listă completă se găsește pe site-ul Administrației Fondului de Mediu. Producătorii au peste 230 de puncte de lucru aflate în toată țara.
Pașii pe care trebuie să-i urmeze cei care se înscriu în programul RABLA 2014
În prima fază proprietarul autovehicului uzat va consulta lista producătorilor acreditați de la care dorește să achiziționeze o mașină și îl va alege pe cel care îi convine.
În cel de-al doilea pas, proprietarul autovehicului va merge la dealerul ales pentru a se înscrie în program. În această etapă, proprietarul va declarea dacă va păstra sau nu tichetul electronic pe care îl va primi sau îl va ceda unei alte persoane.
În cel de-al treilea pas producătorul de mașini ales introduce aplicația în sistemul electronic al Fondului de Mediu numele proprietarului și numărul mașinii uzate și va primi o notă de înscriere.
Pasul patru vine după confirmarea corectitudinii datelor de către Fondul de Mediu, când dealerul îi spune proprietarului că a primit acceptul să meargă la un colector autorizat și să caseze autovehiculul în vederea obținerii a certificatului de distrugere și la Poliție pentru radierea autovehiculului. Dacă radierea și casarea nu sunt efectuate în maximum cinci zile proprietarul este eliminat din program și își pierde tichetul.
În pasul cinci proprietarul se prezintă la dealerul auto ca să completeze dosarul de participare cu certficatul de distrugere și de radiere a mașinii uzate. În această etapă proprietarul are la dispoziție 25 de zile să-și finalizeze procedura de achiziție pentru autovehicul. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă tichetul se pierfde și reintră în sistemul național.
Pasul șase constă în emiterea de către dealerul de mașini, în termen de 90 de zile de la încheierea contractului de vânzare cumpărare, factură de livrare a autovehicului nou.
Cum se desfășoară RABLA 2014
Anul acesta, programul RABLA 2014 se va desfășura diferit, pe bază de tichete electronice. Fiecare persoană care vrea să-și dea la REMAT mașina va primi un tichet electronic, pe care îl va putea folosi pentru a-și cumpăra o mașină nouă sau îl va putea vinde în prima zi când îl primește.
Pentru prima dată de la introducerea programului, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, ci electronic. Ministerul Mediului va avea astfel o bază de date unică în care vor fi înregistrați cei care își casează mașinile.
Valoarea unui tichet va fi de 6.500 de lei, iar tichetul va putea fi folosit timp de 30 de zile de când a fost emis. Distribuția tichetelor nu se va mai face pe județe, ci în funcție de cerere, tichetele electronice vor fi extrase dintr-o bază de date națională de dealerii auto, pe măsură ce se înscriu solicitanții.
În 2014, Administrația Fondului pentru Mediu va aloca un număr de 20.000 de tichete.
În 2013, în cadrul programului Rabla au fost alocate 23.000 de tichete, dintre care 20.000 pentru persoane fizice și 3.000 pentru firme și instituții publice. Dintre acestea 13.385 au fost folosite pentru cumpărarea de mașini noi.
Datele de la Administrația Fondului de Mediu arată că în 2010 au fost casate 186.854 de mașini și au fost cumpărate aproape 60.000 de autoturisme noi prin tichete valorice. În 2011, numărul mașinilor scoase din uz a fost de 116.641 de mașini vechi și au fost cumpărate aproximativ 40.000 de vehicule noi. În 2012, 44.857 de mașini vechi au fost casate și au fost cumpărate 15.149 de mașini.
Până în 2012, valoarea unui tichet era de 3.800 de lei, iar cei care își cumpărau o mașină prin programul rabla puteau folosi trei tichete.