RADET cere intrarea în insolvență. Firea: Regia „se restructurează, se însănătoșește”
Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat, miercuri, proiectul de hotărâre privind mandatarea Consiliului de Administrație RADET București de a lua toate măsurile tehnice, juridice și economice necesare pentru asigurarea continuității activității Regiei, pentru garantarea livrării agentului termic pentru populație și instituții. În proiect a fost introdus un amendament de intrarea a RADET în insolvență, urmând ca instituția să se adreseze unei instanțe.
Primarul General, Gabriela Firea, a precizat că au fost luate în calcul toate măsurile pentru a rezolva situația în care ajunsese RADET, inclusiv insolvența și că, de fapt, astăzi s-a produs intrarea în legalitate a Regiei, printr-o măsură care ar fi trebuit luată de mult timp. Firea nu a uitat să le mulțumească celor de la PSD și de la ALDE pentru votul în favoarea acestei decizii și nici să menționeze că RADET a ajuns într-o asemenea situație din cauza managerilor PNL care au condus-o, în timp, la faliment.
„Le mulțumesc consilierilor generali, pentru că au înțeles că astăzi de fapt am intrat în legalitate. Această măsură trebuia luată cu mult timp înainte, pentru că RADET avea conturile poprite de ELCEN. (…) Este vorba despre o modalitate de a salva această entitate economică, de a reuși continuarea activității pentru a livra continuu și apă caldă și căldură”, a spus Firea.
Primarul Capitalei a apreciat că asistăm la un „moment istoric”, dar nu se pune problema de disponibilizări, și că abia acum poate da garanția că bucureștenii vor avea căldură și apă caldă, pentru că nu se mai află sub presiunea ELCEN care anunța o dată la două-trei zile că oprește furnizarea agentului termic.
„RADET se modernizează, se restructurează, se însănătoșește. (…) Datoria istorică nu a putut fi explicată așa cum ar fi trebuit din punct de vedere legal, în momentul procedurii de insolvență se opresc toate notificările și se analizează fiecare datorie. Tot ceeea ce este eligibil va fi plătit, tot ceea ce nu este eligibil, cea mai mare parte, din punctul meu de vedere, va fi stins, pentru că aceasta este procedura”, a mai explicat Firea.
La rândul său, președintele Consiliului provizoriu de Administrare al RADET a declarat că prin această măsură RADET intră, practic, sub protecția Tribunalului: ,,A fost o hotărâre prin care ne mandatează pentru inițierea procedurii de insolvență a Regiei. Practic, ne punem sub protecția Tribunalului. Noi doar am prezentat situația gravă în care ne aflăm, în care avem 3,9 miliarde lei datorie către ELCEN. Nu avem posibilitatea fizică să o plătim. În ședința de Consiliu de Administrație de mâine (n.r. joi) vom lua act de hotărârea CGMB și vom înainta cerere către Tribunalul București”, a precizat președintele Consiliului provizoriu de Administrare al RADET.
De altfel, în ședința Consiliului General, consilierii PNL, USR și PMP au părăsit sala de consiliu în care se desfășura, miercuri, ședința Consiliului General al Municipiului București, acuzând PSD și ALDE că nu respectă dreptul la dialog.
„PSD și ALDE nu respectă dreptul la dialog pe care trebuie să îl aibă orice consilier general ales. Noi am vrut să discutăm pe marginea mai multor proiecte controversate de-a dreptul pe care le-a propus astăzi majoritatea. Nedându-ne dreptul la dialog și la cuvânt, am decis să ieșim din sală, protestând astfel față de poziția intransigentă și nejustificată a majorității formate de către PSD și ALDE. Protestăm astăzi împreună și domnul Turcescu și domnul Nicușor Dan suntem solidari față de modul în care PSD înțelege să guverneze Bucureștiul astăzi”, a declarat Ciprian Ciucu, consilier PNL.
Președintele USR, Nicușor Dan, a declarat că formațiunea pe care o reprezintă nu vrea altceva decât să poată exprima ideile alegătorilor: „Noi am primit un mandat de la cetățeni ca să îi reprezentăm în Consiliul General și să ne exprimăm opiniile cu care ei ne-au mandatat. Nu am venit aici să fim un fundal pe care doamna primar și consilierii PSD să își exprime idei electorale. Am venit să dezbatem. Cât timp vom avea drept de dezbatere, vom expune ideile cetățenilor care ne-au mandatat. Cât timp nu vom avea acest drept, ne vom retrage de la ședință”, a declarat Nicușor Dan, președinte USR.
Pe de altă parte, Robert Turcescu, consilier PMP, a declarat că ordinea de zi a ședinței CGMB cuprinde aproape exclusiv „măsuri populiste”: „Îi invit pe toți cei care sunt interesați de soarta bucureștenilor să consulte pe site-ul primăriei ordinea de zi supusă astăzi în dezbatere în ședința CGMB. Veți vedea cu toții că avem de-a face aproape exclusiv cu măsuri populiste, cu o agendă bizară, paralelă cu nevoile bucureștenilor. Discutăm despre aprobarea înființării și aprobarea aprobării înființării, în niciun caz despre lucruri concrete, când de fapt ne aflăm într-un București care are probleme de infrastructură grave. Se apropie iarna, când plouă e inundație în toată Capitala. Noi astăzi am fost puși cu toții, ca la școală, să stăm cuminți în băncuțele noastre. Nu cumva să o deranjăm pe doamna primar, nu cumva să îndrăznim să avem opinii contrare față de cele ale doamnei Firea. Nu putem tolera un astfel de lucru. Suntem solidari astăzi, grupurile PNL-PMP-USL în această decizie și nu vom reveni în sala de consiliu decât în momentul în care se va transforma într-un for de dezbatere, în care sunt admise în mod democratic și opinii care nu convin actualului primar general”, a declarat Robert Turcescu, consilier PMP.
În replică, social democratul Honorius Circa a declarat că înaintea ședinței Consiliului au existat ședințe de comisie în care reprezentanții grupurilor și-au spus punctele de vedere: „Au fost ședințe de comisii în care reprezentanții grupurilor și-au spus punctele de vedere, s-au comentat punctele de vedere pe larg. Având o ordine de zi lungă astăzi, la începutul ședinței i-am rugat pe toți colegii mei să ia cuvântul, dacă se poate, pe grupuri politice și dacă mai sunt lucruri de lămurit, să se pună întrebări. Au incercat pur și simplu o diversiune prin faptul că, invocând că nu li se dă dreptul la cuvânt, au căutat un motiv să părăsească sala, fie
pentru a nu vota proiectele care sunt pe ordinea de zi, fie pentru a pune într-o lumină proastă Consiliul General și primarul general. Toată lumea a avut dreptul la cuvânt. S-au discutat în mod liber și democrat toate punctele de pe ordinea de zi. Nu cred că a îngrădit cineva dreptul la cuvânt al nimănui. Nu cred că gestul colegilor noștri le face cinste”, a declarat Honorius Circa, consilier PSD.
RADET are datorii către Electrocentrale București în valoare de peste 3,4 miliarde lei.