Radiografia BACALAUREAT 2017. De la fetele de 10, la localitatea „fără BAC”, unde nici primarul nu a reușit să-l ia: „Sunt un caz fericit”
Rata de promovare înregistrată de absolvenții care au susținut probele Bacalaureatului în sesiunea iunie 2017 este de 71,4%, cu 4,7% mai mare decât rata de promovare din aceeași sesiune a anului trecut. Mai exact, au promovat 91.754 de candidați dintr-un total de 128.503 candidați prezenți.
7.010 candidați au absentat, în timp ce 36.570 de candidați au fost declarați respinși (24.631 din promoția curentă, respectiv 11.939 din promoțiile anterioare). Au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă 179 de candidați. Aceștia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.
Procente de promovare peste 80% s-au înregistrat în județele Sibiu (83,73%). Bacău (83,54%), Iași (82,91%) și Cluj (82,75%). Rata de promovare în Capitală este de 74,09%. Județele în care ratele de promovare au fost sub 55% sunt Ilfov (42,24%), Giurgiu (50,7%) și Teleorman (53,95%).
Ca în fiecare an, există și câteva zeci de mii de elevi care nici măcar nu se înscriu să dea examenul de Bacalaureat. În 2016, cifra absolvenților de liceu era de aproape 153.000, în scădere drastică, cu aproape 20% față de anul precedent, conform Institutului Național de Statistică. Comparând cu cifra celor care au dat BAC-ul anul acesta, se poate observa o lipsă de aproximativ 25.000 de elevi (cifrele absolvenților de liceu din 2017 nu sunt încă disponibile).
REZULTATE BAC 2017 pot fi văzute aici.
Dintr-unul din județele fruntașe, respectiv județul Cluj, vin nouă dintre cei 97 de elevi care au obținut medii de zece la examenul de Bacalaureat din acest an. Trei dintre absolvenți doresc să devină medici și spun că vor urma facultatea în țară.
Din cei nouă absolvenți de liceu care au obținut media zece la examenul de bacalaureat, trei sunt de la Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, doi de la Liceul „Pavel Dan” Câmpia Turzii și câte unul de la Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Al. Papiu Ilarian” Dej. Cinci dintre aceștia vor rămâne să urmeze cursurile universitare în țară.
Luca Simionescu, elev la „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, provine dintr-o familie de medici și a decis să meargă pe urmele părinților, astfel că se pregătește să susțină examen de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
„Nu mă așteptam la media zece, știam doar că am făcut lucrări bune. Eu voi susține examen la UMF și probabil că, așa își explică toată lumea, capul meu este obișnuit cu un volum mare de învățat. Chiar dacă pe parcursul anului nu am învățat constant la română și matematică, probabil că, având creierul antrenat, am reușit să asimilez rapid informațiile. Vreau să fac chirurgie estetică, voi vedea dacă am calitățile necesare să ajung chirurg. Probabil voi face rezidențiatul în Franța, vom vedea”, a spus tânărul.
Acesta a subliniat că a fost felicitat de părinți, de colegi și de profesori.
Oana Șuță, de la Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai”, crede că performanța înregistrată se datorează faptului că și-a ales profilul de liceu care să o avantajeze, materiile sale preferate fiind istoria și filosofia.
„Nu am avut nevoie de o pregătire intensă pentru obținerea acestei medii de zece, cred că am ales ce-mi place și acest lucru m-a dus către succes. Voi da admitere la Facultatea de Drept a UBB Cluj-Napoca și, probabil, din anul II, voi urma și altă facultate, în paralel. Nu vreau să merg în străinătate”, a spus Oana.
Eleva a precizat că a fost sprijinită de familie, dar și de profesorii de la liceu care au avut încredere în ea.
„Nu am avut nevoie de meditații la nici o materie, tot ce am realizat a fost pe cont propriu”, a mai spus absolventa de zece.
Vlad Racolța, a terminat Liceul „Al. Papiu Ilarian” Dej. Consideră că a fost o surpriză plăcută pentru el obținerea mediei zece la Bacalaureat în condițiile în care a studiat la un liceu care nu este în Cluj-Napoca.
„Secretul acestei medii a însemnat o muncă și o învățare constantă, m-am pregătit pe tot parcursul liceului. Cu câteva zile înainte de Bac nu a mai învățat, dar cunoștințele erau sedimentate deja. Mă pregătesc mai departe să dau admitere la UMF Cluj-Napoca, nu mă gândesc să studiez în străinătate, cel puțin nu în acest moment”, a spus Racolța.
Elevul a fost sprijinit de părinți și profesori și susține că, după examen, a venit și recompensa.
Și Daria Răduțiu a obținut media 10 la Bacalaureat, fiind elevă la Liceul „Pavel Dan” din Câmpia Turzii. Ea spune că nu și-a propus să ia media 10, ci a dorit doar să nu fie dezamăgită de ea însăși, pentru că a învățat în toți anii de liceu.
„Secretul unui astfel de rezultat cred că este învățatul constant pe parcursul celor 4 ani de liceu și odihna de dinaintea examenului. Cu o săptămână înainte de Bacalaureat m-am relaxat, m-am deconectat, nu m-am mai uitat peste notițe și nu am avut nicio emoție. Vreau să dau admitere fie la UMF Cluj-Napoca, fie la Facultatea de Psihologie, încă nu am luat o decizie”, a spus absolventa.
Colega sa de la Liceul „Pavel Dan”, Diana Mureșan, a luat meditații la matematică înainte de examenul de Bacalaureat și se pregătește să dea admitere la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), nefiind tentată să-și continue studiile în străinătate.
„M-am pregătit constant în anii de liceu, nu trebuie lăsat totul înainte de examen. Mă așteptam să iau note bune la fizică și matematică, nu și la română, dar totuși am luat”, a subliniat eleva.
O altă elevă care a luat media zece la Bacalaureat este Maria Chiorean, de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, olimpică națională la română și engleză, aceasta câștigând, anul trecut, concursul de traducere „Juvenes Translatores” organizat de Direcția Generală pentru Traduceri a Comisiei Europene.
„Știu foarte bine să mă autoevaluez și eram conștientă că am făcut bine”
Ansira Dinu a terminat liceul la Colegiul Național Bănățean, la specializarea Matematică-Informatică. Tânăra este singurul absolvent din județul Timiș cu media 10 la examenul de Bacalaureat.
Ansira Dinu a declarat, corespondentului Mediafax, că s-a așteptat să obțină nota maximă doar după ce a susținut toate probele examenului de Bacalaureat, despre care spune că nu i s-a părut foarte greu.
„Sincer, mă așteptam să iau 10 după ce am susținut probele. Știu foarte bine să mă autoevaluez și eram conștientă că am făcut bine. Oricum, nota mea tindea către 10, depindea doar de corectori. BAC-ul ca și nivel de dificultate nu mi s-a părut foarte greu, dimpotrivă, mi s-a părut chiar accesibil și notele au fost pe măsură, consider eu”, a explicat Ansira Dinu.
Eleva de 10 a precizat că în cei patru ani de liceu a învățat cam tot ce trebuia pentru Bacalaureat și că nu a luat deloc meditații pentru materiile din care a susținut probele.
„Nu știu exact când am început să învăț pentru Bac, pentru că pur și simplu a fost o muncă pe parcursul celor patru ani de liceu, și nu numai. Strict, să știu că învăț numai pentru o probă, am început cu două, trei săptămâni înainte de Bac. Nu foarte devreme, pentru că eu deja știam cam tot ce trebuie pentru Bacalaureat. Nu am luat meditații pentru materiile de Bacalaureat”, a afirmat Ansira Dinu.
În ceea ce privește planurile de viitor, absolventa de liceu a declarat că vrea să se înscrie la Universitatea de Medicină din Timișoara, la Medicină Generală, visul ei fiind să devină chirurg.
„Mă pregătesc la Biologie pentru admitere, pentru că vreau să dau la Facultatea de Medicină. Rămân în țară, sper să intru la Medicină, iar după cei șase ani de studiu, sper să urmez chirurgia, dar nu știu exact. La admiterea la Medicină e testul suprem, pentru mine cel puțin”, a povestit Ansira.
Absolventa Colegiului Național Bănățean spune că a fost mereu a doua din clasă și că nu a „alergat” niciodată după cele mai bune note, iar la Bacalaureat crede că pur și simplu s-a descurcat mai bine decât ceilalți candidați.
„Nu am fost niciodată prima din clasă, ci a doua, pentru că nu am făcut sport și mereu eram cu câteva sutimi la medie în spate, având o materie în minus. Nu am fost niciodată elevul care să alerge după note, să ies în evidență, pur și simplu am vrut să fiu evaluată ca și restul. La Bacalaureat, așa a fost să fie, aparent m-am descurcat mai bine decât ceilalți. Am fost într-o stare de șoc când am aflat că am luat 10, pentru câteva secunde. Părinții mei sunt despărțiți, eu sunt navetistă, locuiesc în Giarmata, stau în chirie în Timișoara. Nu au avut niciodată o posibilitate financiară extraordinară încât să zic că îmi permit orice. În schimb, mama mea fiind învățătoare și tatăl meu o persoană pasionată de așa ceva, au pus accent pe educația mea. Nu știam bine să citesc și făceam integrame cu bunicul meu”, a declarat Ansira Dinu.
„Sincer, nu mă așteptam. Mă gândeam că o să fie o notă mare, pentru că știam că făcusem, dar e greu totuși să iei 10″
De partea cealaltă, în Gorj, singura elevă care a obținut 10 pe linie la Bacalaureat, Raluca Dogaru a spus că nu a învățat extrem de mult, dar a lucrat constant. „Îmi voi continua studiile în România, afară doar câștigi bani mai mulți, dar împlinirea sufletească nu cred că o ai”, spunea aceasta.
Raluca Dogaru a absolvit Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, profilul matematică – informatică, cu media 10.
Tânăra de 18 ani este singura elevă din județul Gorj care a obținut media 10 la prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an.
„Sincer, nu mă așteptam. Mă gândeam că o să fie o notă mare, pentru că știam că făcusem, dar e greu totuși să iei 10 la toate, mai ales la română, pentru că este foarte subiectiv. Chiar nu mă așteptam. Cu atât mai mult cu cât sunt singura cu 10 pe linie”, declară tânăra.
Ea spune că nu a lucrat niciodată extrem de mult, dar a muncit constant și a încercat mereu să învețe la toate materiile importante.
„Din clasa a noua, de când am intrat la liceu, am învățat mereu, pentru că nu cred că poți să ai rezultate extraordinare dacă te apuci doar la sfârșit, în clasa a XII-a. Eu am vrut medie bună. Nu aveam pretenții neapărat să iau media aceasta. Părinții mei mereu au investit și au mers cu mine, oriunde am avut nevoie și am fost la pregătiri. Chiar mi-au asigurat tot ce am avut nevoie. A fost susținut și de ceilalți efortul meu. Mama lucrează la spital, în medicină, este asistentă la laborator și tatăl inginer la Complexul Energetic Oltenia”, a declarat, corespondentului Mediafax, Raluca Dogaru.
Raluca vrea să urmeze Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Politehnică din București.
Nici după ce va finaliza studiile nu dorește să plece din România.
„Clar o să rămân în țară, voi continua studiile aici, pentru că mă simt foarte legată de țară și chiar nu vreau să plec. Aici am familia, prietenii și mi se pare că afară doar câștigi bani mai mulți, adică împlinirea sufletească nu cred că o ai dacă pleci din România, doar materială. Voi merge la Politehnică, la Calculatoare, la București, cred că voi rămâne în Capitală, pentru că în IT nu cred că am atâtea posibilități în Gorj”, afirmă Raluca Dogaru.
Aceasta este din comuna Bumbești-Pițic, iar în perioada liceului a locuit la Târgu-Jiu.
În județul Gorj, promovabilitatea în prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an este, înainte de contestații, este de 58.85%.
„Nu cred că munca, factorul indispensabil al performantei, este vreun secret”
Ioana Zah, absolventă a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, care a obținut media zece la examenul de Bacalaureat 2017, susține că vrea să studieze și să rămână în țară, deoarece avem „un pământ bogat” ce trebuie descoperit, iar în străinătate va merge doar în vizită.
Ioana Zah este unul dintre cei cinci absolvenți din județul Alba care a luat media zece la examenul de Bacalaureat și crede că munca susținută a dus-o la acest rezultat.
„Nu cred că munca, factorul indispensabil al performantei, este vreun secret. În anii de liceu am învățat cu scopul de a ști și de a lua note bune, iar astfel am pus baze solide, necesare acestor rezultate. Le mulțumesc din tot sufletul profesorilor de la clasă pentru acest aspect! E drept că în ultimele trei săptămâni am învățat temeinic doar pentru Bacalaureat, în special la limba română și biologie, unde e mai mult de memorat”, a declarat, corespondentului Mediafax, Ioana Zah.
Ea a terminat Colegiul „HCC” din Alba Iulia, specializarea matematică-informatică, iar acum are un singur țel: să urmeze Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca.
„Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca este prima mea opțiune și sper să nu mai fie nevoie de alta. Din toamnă, de când m-am decis, am descoperit cât sunt de pasionată atât de artă, cât si de muncă și că nu aș dori să profesez în niciun alt domeniu. O pasiune născuta cam târziu, dar pe viață”, spune absolventa.
Întrebată unde vrea să muncească în viitor, în țară sau străinătate, Ioana a răspuns: „Aș vrea să cunosc viața altor țări, cât mai multe, însă doar temporar. Patria mea rămâne România. Consider că avem o mulțime de aspecte ce așteaptă sa fie dezvoltate, în acest sens țara noastră fiind > ce trebuie descoperit de noi, românii”, a mai spus eleva.
Ioana Zah nu a avut nevoie de ore suplimentare pentru pregătirea examenului de Bacalaureat, „informația de la clasă fiind consistentă”.
„Sunt fascinată, dacă se poate spune așa, de ceea ce urmează să studiez: Arhitectura. Mă pasionează mișcarea, natura în puterea ei, desenul și pictura”, a răspuns Ioana, întrebată de pasiunile sale.
La proba la alegere a profilului și specializării, ea a susținut examenul la biologie vegetală și animală.
Primar fără Bac, într-o comună unde liceul are promovabilitate zero: „Până acum terminam 10 facultăți”
Dacă au existat licee cu rata de promovabilitate 100%, în unele unități de învățământ niciun elev de clasa a XII-a nu a reușit să obțină o medie de trecere la examenul de Bacalaureat. Este vorba, în mare parte, despre licee cu profil tehnologic și cu puțini candidați înscriși în această sesiune, în unele județe existând chiar mai multe școli aflate în situația de a raporta promovabilitate 0 la BAC.
Niciun absolvent al Liceului Tehnologic Turburea, din Gorj, nu a promovat bacalaureatul. Ion Bîrcă, primarul din localitate, nu a reușit să obțină diploma, deși are 53 de ani, dar le transmite celor mai tineri să nu îi urmeze exemplu, pentru că la el „a fost un caz fericit”.
Ioan Bîrcă, primarul din Turburea are 53 de ani și nu a reușit să obțină diploma de bacalaureat, iar anul acesta, niciun absolvent de la Liceul Tehnologic din localitate nu a luat Bac-ul. Edilul dă vina pe profesori, pentru că nu au făcut meditații cu elevii și le transmite liceenilor să nu-i urmeze exemplul, ci să învețe și să promoveze la sesiunea următoare.
Toți cei 16 absolvenți ai Liceului Tehnologic Turburea au fost respinși la examenul de Bacalaureat 2017, un singur candidat obținând media 5,86, iar în urma contestației ar putea fi declarat admis.
Primarul din localitate susține că vina le aparține exclusiv profesorilor.
„Aceasta este nota profesorilor din comuna Turburea. Este nota profesorilor care își desfășoară aici activitatea, la liceul din Turburea, nu este nota copiilor. Eu trag un semnal de alarmă: de trei ani, în continuu strig să facă meditații, prezența la ore. De câte ori am fost pe la ore, nu am găsit decât șase-șapte elevi din câți erau în clasă. Delăsarea profesorilor este aici. Nu știu decât să ceară salarii, bani de navetă. Avem liceu făcut cu fonduri europene, care a costat 33 de miliarde, baze sportive, terenuri sintetice cum nu există la multe licee. În 2012 a fost finalizată lucrarea. (…) Am primit trei microbuze școlare la Turburea, să aducem elevi din toate localitățile. Copiii să pună mâna pe muncă și să facă ceva să-și ia bacalaureatul în toamnă, profesorii să termine cu concediile (…), cred că nici nu-i mustră conștiința că elevii nu au luat Bacalaureatul. Aici se văd roadele muncii”, a declarat, corespondentului Mediafax, Ion Bîrcă, primarul comunei Turburea.
Aflat la al treilea mandat, edilul Ion Bârcă îi sfătuiește pe elevi să-și termine studiile, deși nici el nu a reușit acest lucru. După absolvirea liceului, în urmă cu 30 de ani, acesta nu a promovat examenul, însă a mai încercat când avea 47 de ani, iar ulterior a amânat susținerea probelor, pentru a se ocupa de campania electorală.
„Eu când a fost să dau bacalaureatul, acum vreo 30 de ani, nu l-am luat. Pentru mine a fost o șansă, pentru că eu mi-am făcut activitatea mea, muncile mele în comună. Că l-am luat, că nu l-am luat, ce importanță mai are pentru mine, când eu mai am câțiva ani și pot să ies la pensie, ce mai este pentru mine bacalaureatul? Copiii trebuie să pună mână să învețe (…). E greu să ajungi să ai o șansă ca aceasta, trebuie să muncești zi de zi și nu prea trebuie să miroși a prost. Trebuie să ai o situație, să pui mâna pe muncă, să știi ce înseamnă”, a spus primarul.
Acesta a adăugat că el a făcut o școală profesională, „știe ce e aparatul de sudură, primarul Bârcă știe ce este strung, freză, raboteză”.
„La mine a fost un caz fericit, că până acum luam 10 bacalaureate sau terminam zece facultăți, cum se fac în ziua de azi. Facultățile acum, cine are bani, ăla le face. Poți să faci și 30 de facultăți. Pot să stau în față cu un tânăr să-i demonstrez că poate pe undeva nu știe nimic. Pentru funcția de primar, cred că nu există facultate de primar. Aici trebuie să fii un om gospodar, un om bun, un om să te pricepi, că dacă ajungi acolo și nu știi ce-i cu tine, te duci la pușcărie”, spune primarul comunei Turburea.
La rândul său, Lucia Călinoiu, directorul Liceului Tehnologic Turburea, susține că elevii au lipsit la meditații, iar acesta este motivul pentru care niciunul nu a promovat bacalaureatul.
„Rezultatele sunt ale elevilor, în niciun caz ale profesorilor. Profesorii, de fiecare dată, au fost dornici să facă pregătire cu ei, surprinzător, ei nu veneau la pregătire. În ultima săptămână, când au văzut că se îngroașă gluma, erau disperați, au venit peste noi, înainte veneau doi-trei, nu îi interesa. Eu am fost de câteva ori și am cerut dascălilor să facă procese verbale, de fiecare dată când merg la astfel de pregătiri și să semneze elevii. Nu știu dacă m-au ascultat, dar de fiecare dată găseam doi-trei copii, profesorul lucra și cu ei”, a declarat corespondentului Mediafax, Lucia Călinoiu, directorul Liceului Tehnologic Turburea.
Potrivit directorului, o altă cauză a rezultatelor slabe la examenul de bacalaureat este aceea că la acest liceu se intră cu medii de 2 – 3.
„Mai există o cauză generală: la noi se intră cu trei, cu doi la liceu. Cât poate un profesor să lucreze cu un elev, să-l aducă la 6, ca să promoveze Bacalaureatul, dacă el nu vrea? Eu nu pot să-mi acuz colegii de aceste rezultate, vina este în totalitate a elevilor”, a mai spus Călinoiu.
Întrebată ce părere are de acuzele primarului, Lucia Călinoiu a răspuns că „sunt problemele domnului primar”, afirmând că nu se așteaptă ca edilul să înțeleagă situația.
Situația „promovare zero” se repetă și în alte licee din țară
Potrivit Ministerului Educației, în Prahova, în trei licee niciun elev care a susținut examenul de Bacalaureat nu a fost declarat admis. La Liceul Tehnologic din Cerașu, din cei patru elevi care au dat probele niciunul nu a promovat.
La Liceul Tehnologic din Sângeru un singur elev a susținut examenul, dar nu a reușit să-l și promoveze. Aceasta a fost declarat respins după ce a luat 4.25 la Limba și Literatura Română, 1.75 la Matematică și 2.8 la Biologie vegetală și animală.
La Liceul Tehnologic din Bălțești cei patru elevi înscriși și care au dat probele de Bacalaureat au fost declarați respinși.
La polul opus este Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, unde a fost înregistrată o promovabilitate de 100 la sută, urmat de Colegiul „Nicolae Grigorescu” din Câmpina, cu 99.44 la sută.
La nivel județean, rata de promovabilitate la Bacalaureat, înainte de contestații, este de 76,58 la sută. În Prahova, doar doi elevi au obținut media finală 10.
Situație similară și în județul Olt, unde niciun absolvent de clasa a 12-a nu a reușit să promoveze examenul de Bacalaureat la trei licee din județul Olt. Liceele din Olt cu promovabilitate zero la Bacalaureat sunt Liceul Tehnologic Crîmpoia, Liceul Tehnologic Izvoarele și Liceul Tehnologic Drăgănești-Olt.
63,11% dintre absolvenții clasei a XII-a din județul Olt au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat, doi dintre aceștia reușit să ia media zece.
În județul Alba, la Colegiul de Afaceri Alba Iulia și Liceul Tehnologic Jidvei niciun absolvent nu a trecut examenul.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Alba, rata de promovabilitate la Bacalaureat, la nivelul județului, înainte de contestații, este de 79,76 la sută, mai mare față de anul trecut, când a fost 72,73 la sută, transmite corespondentul Mediafax. La examen s-au înscris 2.620 de elevi, dintre care au fost prezenți 2.520, iar promovați 2.010, cinci cu media zece.
Tot două licee au înregistrat promovabilitate 0 și în judetul Timiș. Este vorba despre Liceul Tehnologic Agricol din Orțișoara și Liceul Teoretic Socrates. Rata de promovabilitate a examenului de Bacalaureat în județul Timiș este de 71,93%.
Secretul succesului: 4 ore de învățat pe zi, dar și distracție
Unul din cei doi tineri din Prahova care au obținut media 10 la Bacalaureat, Mihai Ioan Constantin, spune că s-a pregătit pentru exament patru ore pe zi. „Îi sfătuiesc pe toți cei care susțin un examen să lucreze mult, dar să nu uite să se mai și odihnească și să mai iasă și prin oraș”, spune el.
Mihai Ioan Constantin este unul dintre cei doi elevi care au obținut media 10 la Bacalaureat, în Prahova.
El a absolvit Colegiul „Nicolae Grigorescu” din Câmpina cu media generală 9.86, la profilul matematică – informatică.
Când a aflat că a obținut media generală 10 la Bacalaureat, a „sărit în sus de bucurie”. Întrebat dacă a avut emoții, Mihai a spus că a avut la la Limba și Literatura Română.
„Am sărit în sus de bucurie când am aflat rezultatele. A fost destul de greu la română. La mate și fizică a fost ușor pentru mine. La română era mult de învățat. La restul era de lucrat mult, dar aici era mai ușor decât să învăț pentru română. E foarte mult subiectivism la română. Trebuie să placă profesorului ce scriu eu acolo și nu sunt sigur niciodată”, a declarat Mihai Ioan Constantin.
Elevul de 10 a povestit că s-a pregătit pentru acest examen aproximativ patru ore pe zi.
„Am făcut pregătire la română și fizică, iar la matematică mă ajută mama care este profesoară de matematică și a fost un efort destul de mare, efort pe care îl cunosc cu siguranță absolut toți cei care voiau să obțină note mari la acest examen. La acest examen e imposibil să nu ai emoții oricât de bine pregătit ai fi”, a adăugat Mihai.
Tânărul a spus că profesorii l-au ajutat foarte mult, cu sfaturi, dar și corectându-l atunci când era cazul.
Acum, tânărul își îndreaptă pașii spre Facultatea de Automatică.
„Mă duc la Automatică, la UPB București. Iar pe viitor vreau să rămân în țară. Nu plec în străinătate. Sunt mai idealist. Sunt o persoană modestă, ambițioasă și care își urmărește scopul”, a afirmat Mihai.
Potrivit acestuia, este esențial ca elevii să se și relaxeze. Chiar dacă era în febra examenului de Bacalaureat, Mihai tot și-a găsit timp să iasă cu prietenii.
„Îi sfătuiesc pe toți cei care susțin un examen să lucreze mult, dar să nu uite să se mai și odihnească și să mai iasă și prin oraș. Asta e esențial. Contează să ai o stare bună în timp ce înveți și înainte de examen”, a susținut Mihai.
Mihai Ioan Constantin a obținut mențiuni și un premiu 3 la olimpiade de fizică și matematică.
Inspectorul șef al ISJ Prahova, Nicolae Angelescu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că rezultatele celor doi elevi cu media zece bucură enorm instituția pe care o conduce.
„Ne bucură nespus această performanță. Doi elevi au avut 10, media finală. Este vorba despre o fată de la Colegiul