Radu Beligan și-a sărbătorit ziua de naștere pe scena Teatrului Metropolis, în „Lecția de violoncel”
Radu Beligan și-a sărbătorit, sâmbătă seară, cea de-a 95-a aniversare, pe scena Teatrului Metropolis din București, unde a jucat în spectacolul „Lecția de violoncel”, fiind astfel alături de publicul care l-a aplaudat în cei 75 de ani de carieră, dar și de prieteni, colegi și membri ai familiei.
Radu Beligan, cel mai longeviv artist al scenei românești, a jucat în spectacolul în premieră „Lecția de violoncel”, scris de Mona Radu special pentru el și pentru fiica lui, Lamia, și regizat de Felix Alexa.
Distribuția spectacolului este completată de Lamia Beligan, Marius Manole și Tania Popa/ Rodica Ionescu.
După 20 de ani de căsnicie, Eva (Lamia Beligan) o fostă vedetă de film, trăiește suspiciunea că soțul ei, politicianul George Popa (Radu Beligan), îi este infidel. Rănită profund în orgoliu, participă la un casting unde obține un rol într-un film american, dar pentru interpretarea lui ea trebuie să învețe să cânte la violoncel în doar trei luni. În felul acesta, îl cunoaște pe tânărul profesor Radu Manoliu (Marius Manole), care este însurat cu Gabi (Tania Popa/ Rodica Ionescu), cu care are doi copii.
Dacă la început profesorul de violoncel i se pare Evei dezagreabil, treptat se îndrăgostește de acesta și fără scrupule îl seduce, negândindu-se la consecințele care nu întârzie să apară.
Astfel a decurs firul narativ al spectacolului, la finalul căruia, Radu Beligan a fost aplaudat de colegi din lumea teatrului, printre care Ileana Stana Ionescu, Marin Moraru, Oana Pellea, Alice Barb, George Ivașcu, dar și de soprana Mariana Nicolesco, care au urcat pe scenă pentru a-l felicita pe marele actor.
Radu Beligan a primit un tort în forma unei scene, iar publicul i-a cântat „La mulți ani!’, fiind aplaudat minute în șir
„Ajuns la vârsta la care fiecare zi e un dar ceresc, pot spune, cu toată sinceritatea, că este minunat să ai 95 de ani și să fii pe scenă alături de crema tinerei generații. «Lecția de violoncel» mi-a oferit prilejul unor întâlniri profesionale extraordinare: de la textul scris special pentru mine, cel mai bun text pe care l-am citit în ultimii 20 de ani, la plăcerea de a juca, încă o dată, alături de talentata mea fiică, Lamia, cu care mă mândresc și pe care o prețuiesc pentru calitățile ei umane și profesionale, de la întâlnirea pe care mi-o doream de mult cu strălucitul regizor Felix Alexa, la bucuria de a împărți scena cu Marius Manole, de care nu se poate vorbi ca de o speranță a tinerei generații, ci ca de unul dintre cei mai mari actori români ai secolului, fără a uita să le amintesc pe mai tinerele mele colege Tania Popa și Rodica Ionescu, care m-au impresionat prin seriozitatea și profesionalismul lor. Pentru toate acestea și pentru multe altele, pot numi «Lecția de violoncel» «mon chanson de cygne» (cântecul lebedei, n.r.), un cântec pe care sper că o să-l cânt multă vreme”, a declarat Radu Beligan, potrivit Teatrului Metropolis.
Întrebat cum a fost să colaboreze cu Radu Beligan, Marius Manole a spus că a fost emoționant. „Te întâlnești cu istoria teatrului și n-are cum să fie altfel decât emoționant. Frică n-am avut, mie mi-e foarte drag de el și nu am avut niciun sentiment de teamă sau să-mi fie frică să vin la repetiții. E un mare om”, a declarat Marius Manole pentru MEDIAFAX.
De asemenea, Marius Manole a spus că de la Radu Beligan a învățat să aibă răbdare. „Să știi să nu te bagi acolo unde nu e treaba ta, să stai la distanță și să ai noblețe și stil”, a mai spus Marius Manole despre lucrurile pe care le-a învățat de la Radu Beligan.
Pentru George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis, seara de sâmbătă a fost una plină de emoție. „Faptul că maestrul Radu Beligan a venit alături de cel mai tânăr teatru, a tăiat panglica acum șase ani de zile, iar sub steaua asta norocoasă ne-a purtat noroc, ba mai mult ne-a purtat de grijă aproape ca un părinte. Simți foarte multă iubire, nu neapărat mărturisită, doar prin fapte. Astăzi e un fapt istoric”, a declarat Geroge Ivașcu pentru MEDIAFAX.
Totodată, directorul Teatrului Metropolis a amintit de inaugurarea „Gongului Thaliei” de pe Aleea Celebrităților din Capitală, care a avut loc în prima parte a zilei de sâmbătă. „Gongul Thaliei” reprezintă un simbol al teatrului ce semnifică longevitatea și evoluția spirituală a slujitorilor scenei și marchează 200 de ani de istorie a teatrului în București.
„Noi niciodată nu ne-am putut mândri cu alt tip de fenomen decât, iată, acest miracol numit Radu Beligan, atât pentru vârsta domniei sale, dar și pentru construcția pe care a făcut-o în teatrul românesc. Câți oameni a școlit – la actori mă refer în primul rând -, cât public a putut să bucure în acești 75 de ani de când e pe scenă. A fondat Teatrul de Comedie, a fost peste 20 de ani directorul Teatrului Național (…), a tăiat panglica acestui teatru, cel mai tânăr”, a mai spus George Ivașcu despre Radu Beligan.
De asemenea, directorul Teatrului Metropolis a precizat că de la Radu Beligan a învățat ce înseamnă generozitate. „Această generozitate de care, dacă toți am fi capabili, cred că lumea asta ar fi foarte frumoasă și foarte bună. Asta am învățat. Nu costă nimic să fii generos”, a declarat George Ivașcu pentru MEDIAFAX.
Actrița Ileana Stana Ionescu, prezentă la spectacolul „Lecția de violoncel”, s-a arătat copleșită „de tot ce trăiește”.
„Sunt copleșită de tot ce trăiesc… de azi dimineață, din Piața Timpului (când a avut loc inaugurarea „Gongului Thaliei”, n.r.) și de la toate gândurile care s-au acumulat în creierul meu de când știu că voi lua parte la această sărbătoare, încât am urmărit cu inima la gură tot ce s-a întâmplat. Sunt foarte încântată că Teatrul Metropolis a făcut o astfel de pregătire, o astfel de aniversare ultra-binemeritată. (…) Nu vreau mai mult și mai mult – profesional vorbesc – decât să mă mai întâlnesc o dată cu maestrul Beligan pe scenă în această viață”, a declarat Ileana Stana Ionescu pentru MEDIAFAX.
De asemenea, regizoarea Alice Barb a spus că Radu Beligan a fost „perfect” în „Lecția de violoncel”.
„A oferit un recital de actorie de zile mari, pe care l-am văzut cu plăcere și o savoare absolut nebună. Sunt foarte încântată că am participat la acest eveniment, sunt foarte încântată că avut loc un asemenea eveniment. Sunt ferm convinsă că spectacolul va avea mare succes. Este scris impecabil și jucat impecabil. Cred că va fi bătaie la bilete și sărbătorirea unui uriaș actor într-un asemenea fel este cel mai frumos mod de a-l sărbători. Începând cu evenimentul de azi dimineață, cu dezvelirea gongului, și continuând cu premiera din această seară de la Tearul Metropolis, cred că este o zi cu totul și cu totul specială pentru un om cu totul și cu totul special, pentru un artist cu totul și cu totul special. Am dat tonul când a început să se cânte «La mulți ani», mă bucur că am fost aici să îi pot ura și eu «La mulți ani» din tot sufletul. Îi urez foarte multă sănătate, că în rest le are pe toate”, a spus Alice Barb.
Duminică, la Teatrul Național București, imediat după spectacolul „Egoistul”, jucat și regizat de Radu Beligan, acesta va primi titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records. Spectacolul va începe la ora 19.00.
Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităților – Piața Timpului, spațiul bucureștean dedicat marilor valori ale filmului și scenei românești.
Radu Beligan împarte de 75 de ani bucurii, emoții și sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm sălile de spectacole.
Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune și radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române și universale, piese semnate, printre alții, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Mușatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum „Egoistul” de Jean Anouilh, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, „Doctor fără voie” de J. B. P. Molière, „Străini în noapte” de Eric Assous.
Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din București, între anii 1961 și 1969, și director al Teatrului Național București, între 1969 și 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru și Film, între 1950 și 1965, și a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaștere a activității sale în domeniul artei.
A fost decorat, printre altele, cu Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur și colan și Ordinul Național al Legiunii de Onoare în grad de Ofițer, din partea Franței. Este Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.
(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)