Prima pagină » Știri » Radu Mazăre, CONDAMNAT la șase ani și șase luni de închisoare cu executare

Radu Mazăre, CONDAMNAT la șase ani și șase luni de închisoare cu executare

Radu Mazăre, CONDAMNAT la șase ani și șase luni de închisoare cu executare
Radu Mazăre, condamnat la șase ani și șase luni de închisoare pentru abuz în serviciu

Radu Mazăre a fost condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare într-un dosar cu un prejudiciu de peste un milion de euro, privind vânzarea unor terenuri la prețuri subevaluate în Mamaia.

Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, având drept de apel în termen de 10 zile.

Gina Hortolomei Moscu, o apropiată a lui Radu Mazăre, a primit 2 ani și 11 luni cu suspendare.

Tribunalul Constanța a dispus, miercuri, condamnarea lui Radu Mazăre la trei ani și șase luni de închisoare, respectiv la patru ani și șase luni de închisoare, pentru înstrăinarea unor terenuri din stațiunea Mamaia la prețuri subevaluate. De asemenea, el a mai fost condamnat la pedeapsa închisorii de doi ani și șase luni pentru că nu a luat măsura suspendării unor funcționari publici. Instanța a contopit pedepsele cu închisoarea stabilite și i-a aplicat lui Radu Mazăre pedeapsa cea mai grea, de patru ani și șase luni închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse – de doi ani, în final el având de executat pedeapsa închisorii de șase ani și șase luni, executare în regim de deținere. În plus, în cazul său a fost luată și pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, între care și cel de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei principale. În același timp. El a fost achitat de acuzația de abuz în serviciu. În cazul său, Instanța a mai dispus și obligativitatea la plata către Primăria Constanța a sumei de 774.552 lei, reprezentând salariile plătite funcționarilor publici nesuspendați din funcție.

În același dosar a fost condamnată și Sorina Gina Hortolomei Moscu, la data faptelor reprezentant al societăților comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA și SC Millenium Global Development SA, cercetată pentru săvârșirea a două infracțiuni de spălare a banilor. În cazul ei instanța a dispus condamnarea la doi ani și 11 luni de închisoare, cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani și 11 luni.

În cazul celor trei societăți al căror reprezentant era Sorina Gina Hortolomei Moscu, magistrații Tribunalului Constanța au dispus condamnarea acestora la plata unor amenzi penale, în cuantum de un milion de lei, precum și pedeapsa complementară a interzicerii, pe perioade între un an și trei ani, a dreptului de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziții publice prevăzute de lege.

Instanța de judecată a desființat contractele de vânzare-cumpărare a terenurilor respective și a dispus restabilirea situației anterioare încheierii acestora, în sensul predării terenurilor libere de orice sarcini către Primăria Municipiului Constanța și restituirii prețului vânzării și, drept urmare, a respins cererea formulată de Primărie privind obligarea inculpaților la plata sumelor de 1.104.884,16 euro, 2.971.420 euro, reprezentând diferența între valoarea de vânzare a terenurilor și prețul real al pieței, întrucât s-a dispus anularea contractelor de vânzare-cumpărare și restabilirea situației anterioare comiterii faptelor, precum și cererea de obligare a lui Radu Mazăre la plata sumei de 141.696,14 lei, reprezentând paguba produsă bugetului local prin nepunerea în executare a hotărârii judecătorești de punere în posesie cu privire la cele două terenuri.

Radu Mazăre a mai fost obligat la plata sumei de 10.000 lei, iar ceilalți inculpați la plata a câte 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. Decizia instanței nu este definitivă, având drept de apel în termen de 10 zile.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Constanța, la data de 12 octombrie 2004, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu de 23,56 euro/metrul pătrat, a unui teren în suprafață de 15.465,91 m.p., situat în stațiunea Mamaia. Conform procurorilor, prin aceasta el a provocat Primăriei Constanța o pagubă de 1.104.884,16 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.

La data de 28 februarie 2007, primarul Constanței și-ar fi îndeplinit din nou în mod defectuos atribuțiile de serviciu vânzând, la un preț modest, alte două terenuri aparținând Primăriei Constanța, unul în suprafață de 11.890 m.p., iar celălalt de 502,81 m.p., „faptă prin care a fost provocată municipiului Constanța o pagubă de 2.971.420 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului”, arată procurorii în rechizitoriu.

Concret, Radu Mazăre ar fi stabilit cu intenție o valoare diminuată față de valoarea comercială reală pentru o suprafață de 11.890 m.p. de teren, situată în intravilanul municipiului Constanța, în stațiunea Mamaia, aparținând domeniului privat al municipiului Constanța, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de Sorina Gina Hortolomei-Moscu, inculpată și ea în același dosar.

La data de 31 mai 2007, Sorina Gina Hortolomei-Moscu și SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanța, un alt teren, în suprafață de 502,81 m.p., cunoscând că prețul atribuit era cu mult diminuat față de valoarea comercială reală. Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăților comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) și SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante tot de Hortolomei-Moscu. Tranzacțiile respective s-au făcut prin creșterea succesivă a prețului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piață, fiind disimulată proveniența ilicită a acestora.

De asemenea, Radu Mazăre mai este acuzat și că, după trimiterea sa în judecată, în octombrie 2008, împreună cu Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu, Ion Marica și Nora Alina Chircă – dosar aflat pe rolul Curții de Apel București, primarul Constanței, deși avea obligația legală, nu a dispus suspendarea acestora din funcțiile publice pe care le dețineau în cadrul Primăriei Constanța, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum și obținerea unor foloase necuvenite pentru acestea.

În același dosar, Radu Mazăre mai este acuzat și de faptul că Primăria Constanța nu a executat o hotărâre definitivă a instanței. „În intervalul de timp dintre 17 martie 2009 – data rămânerii definitive a sentinței civile nr. 20821/20.11.2008 – și până în prezent, inculpatul Radu Mazăre, cu știință, nu și-a îndeplinit obligația care decurgea din funcția de Primar al municipiului Constanța privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, care le cumpărase de la Consiliul Local Constanța, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despăgubiri, precum și un avantaj patrimonial pentru persoana care folosește, în prezent, fără drept cele două imobile”, se mai precizează în rechizitoriul procurorilor anticorupție constănțeni.

Citește și