Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fostul primar PSD al Constanței, Radu Mazăre (luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese), pe omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky (complicitate la luare de mită), pe deputatul PSD Eduard Stelian Martin, patronul Polaris M Holding (complicitate la abuz în serviciu, dare de mită) și firma acestuia, precum și pe viceprimarul Constanței, Gabriel Marius Stan, și alți 5 funcționari din primărie, acuzați de abuz în serviciu.
Radu Mazăre este acuzat că a luat în mai multe rânduri mită de la firme, pentru a le asigura contracte sau documentație legală de la primăria pe care o conducea. Astfel, în perioada 2006-2009, Mazăre este acuzat că a cerut 2 milioane de euro mită, din care a primit 1 milion de euro și peste 2,4 milioane lei, de la două firme, pentru a le asigura emiterea documentației de urbanism, necesară pentru dezvoltarea unor mall-uri în Constanța.
Banii ar fi fost transferați lui Mazăre sub acoperirea unor contracte fictive de publicitate, încheiate între cele două firme și o firmă controlată de Mazăre prin intermediul lui Sorin Strutinsky.
În perioada 2008-2014, Mazăre mai este acuzat că a primit, tot prin intermediul lui Strutinsky, o mită de peste 7 milioane de euro de la firma Polaris M Holding, deținută de colegul său de partid, deputatul PSD Eduard Stelian Martin, pentru a-i asigura câștigarea unei licitații pentru serviciul de salubrizare a municipiului Constanța.
Procurorii DNA arată că firma deputatului Martin a încheiat în 2008 un contract cu primăria Constanța, prin care a primit pentru 25 de ani serviciul de salubrizare al Constanței, precum și un act adițional prin care valoarea contractului ar fi fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.
Mita i-a fost dată lui Mazăre în același mod, prin contracte fictive de publicitate încheiate între Polaris M Holding și firma controlată de Mazăre și de Strutinsky. DNA arată că suma achitată în baza acestor contracte a fost de aproape 34 de milioane de lei.
Contractul de salubrizare acordat firmei lui Martin ar fi prejudiciat Primăria Constanța cu peste 200 de milioane de lei, bani care au devenit folos necuvenit pentru firma Polaris M Holding, contractul de salubrizare fiind supraevaluat, cu complicitatea funcționarilor din Primărie, arată DNA.
DNA susține că Primăria lui Mazăre a încălcat legea achizițiilor publice în următoarele moduri, în cazul acestui contract: nu a impus ofertanților să prezinte dotarea minimală cu utilaje și echipamente, nu a estimat corect valoarea contractului, a ales să delege serviciul public de salubrizare prin gestiune delegată, nu a asigurat numărul minim de oferte la licitație, de două conform legislației până în februarie 2008, apoi de trei conform noii legislații. De asemenea au existat nereguli la tariful de salubritate.
Procurorii DNA îl mai acuză pe Mazăre că a încheiat 12 contracte între Primărie și firma controlată de el, prin Sorin Strutinsky, în valoare de peste 6 milioane de lei. În același timp, Mazăre ar fi beneficiat de la firma respectivă de promovarea imaginii și intereselor sale electorale.
DNA precizează că până acum Primăria Constanța nu s-a constituit ca parte civilă, pentru recuperarea prejudiciului.
Dosarul va fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.