GÂNDUL LIVE. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca: Medicii vor fi nevoiți să aleagă cine trăiește și cine moare! Presiunea asupra lor va fi uriașă

GÂNDUL LIVE. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca: Medicii vor fi nevoiți să aleagă cine trăiește și cine moare! Presiunea asupra lor va fi uriașă
Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca: Medicii vor fi nevoiți să aleagă cine trăiește și cine moare! Presiunea asupra lor va fi uriașă
Publicat: 09/11/2020, 12:42
Actualizat: 09/11/2020, 13:46

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre eventualitatea în care medicii vor fi nevoiți să aleagă cine trăiește și cine moare la spital, din cauza supraaglomerării generate de criza COVID-19.

„Din ce în ce mai greu rezistăm. Presiunea e uriașă. Paturile care au fost inițiate în paturi Covid au fost ocupate încă de la primele ore ale săptămânii trecute.

În fiecare spital în camerele de gardă sunt pacienți în stare gravă cu Covid care așteaptă să fie mutați în ATI.

„Pandemia a scăpat de sub control”

Lucrurile sunt astfel: am ajuns la 10.000 de cazuri, în contextul în care pandemia a scăpat de sub control. Transmiterea în comunitate e foarte accelerată. S-au implementat anumite măsuri de către guvern, dar acestea este nevoie de o perioadă ca să fie eficiente, 2-3 săptămâni, ca să vedem efecte pozitive, o aplatizare a curbei de îmbolnăviri, lucru care nu este suficient. 10.000 de cazuri vor genera sute de pacienți în stare gravă la ATI, în fiecare zi. Încă mai sunt locuri disponibile, ele sunt la nivelul țării. Mulți pacienți au fost transferați. Unii din Giurgiu la spitalul din Iași, la Lețcani. E un scenariu de care nu suntem departe, când se va depăși capacitatea națională de ATI, va trebui să alegem o soluție.

Medicii vor alege cine trăiește și cine moare: „Presiunea etică va fi uriașă”

Soluția în care alegem cine trăiește și cine moare va crește presiunea pe medici, vor avea o presiune suplimentară generată de etică, morală, pe cine alegi, pe cine lași să moară.

Un astfel de protocol național al ușura foarte mult situația în teritoriu. Ar uniformiza răspunsul, va fi foarte dificil dacă va fi adoptat de fiecare medic în parte, după propria conștiință.

E foarte greu de elaborat. Nicio țară nu a reușit să elaboreze un asemenea protocol, e foarte greu. O variantă ar fi folosirea paturilor în ordinea sosirii. Primii care vin ocupă paturile.

A doua variantă e una în care se analizează anumite sporuri de severitate. Aceste scoruri pot genera o mortalitate predictibilă.

Nu ține doar de patologiile cronice, ci și de evaluarea bolii acute Covid. Ne spun dacă au șansă să supraviețuiască. Un pacient cu mortalitate predictibilă cu 80% nu va supraviețui cu Sars-Cov-2.

Varianta elvețiană spune clar că dacă se depășește capacitatea ATI pacienții peste o anumită vârstă și patologii cronice NU mai pot beneficia de terapie intensivă.

Nu e varianta cea mai bună, nu o susțin, dar în lipsa unui protocol, discuții care să realizeze un pic de claritate va fi extrem de dificil, va fi o presiune uriașă, în care fiecare medic va decide cine intră în ATI și cine nu!

Cea mai dură imagine: „Imploră după aer, simte iminența morții”

Sunt foarte mulți oameni. Cea mai dură imagine ca medic e aceea a unui pacient care nu mai are suficient aer și te imploră să-l ajuți să respire, simte în mod acut iminența morții. Se uită la tine, vezi panica crescândă, ochii tot mai mari, efortul acela extraordinar, transpiră să respire, îți rămân în minte.

Sunt imediat puși pe un aparat de respirație artificială și se liniștesc imediat, ies din starea aceea de panică. Pentru coronasceptici: Fiecare are cunoscuți, rude, cu Coronavirus. Există tineri care fac forme severe. Am văzut tineri de 35-36 ani cu plămâni afectați peste 70%, o imagine albă, bilaterală!

E foarte adevărat. Incidența nu e foarte mare, dar niciunul din tineri nu știe ce formă va avea. Pentru fiecare dintre noi nu e importantă statistică dacă tocmai nouă ni s-a întâmplat forma gravă și am ajuns în ATI. Cei cu forme grave în ATI au mortalitate uriașă. E riscant să ne jucăm cu acest virus. Nu știm dacă ne găsim între cei cu 60-70% mortalitate.”, a declarat medicul Radu Țincu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor