Radulian, despre seismele de la Galați: Nu sunt influențate de exploatări; se pot produce alunecări

Radulian, despre seismele de la Galați: Nu sunt influențate de exploatări; se pot produce alunecări
Publicat: 07/10/2013, 14:46
Actualizat: 07/10/2013, 14:46

Directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) Mircea Radulian a declarat, luni, că nu există o influență a exploatărilor de la Galați asupra activității seismice din zonă, precizând că există posibilitatea producerii unor alunecări de teren.

La finalul unei ședințe care a avut loc luni la sediul INFP de la Măgurele, Mircea Radulian a susținut o serie de declarații alături de Tudor Prisecaru, secretar de stat pentru Cercetare în Ministerul Educației.

Radulian a explicat că forajele din zonă se fac la adâncimi între 100 și 700 de metri, în timp ce cutremurele s-au produs la 5 – 10 kilometri. În plus, exploatările în zonă se fac de aproximativ 40 de ani, perioadă în care nu s-au înregistrat „fenomene speciale”, și există astfel de exploatări din Moldova, în toată Câmpia Română până spre vest, a completat Radulian.

Tudor Prisecaru a spus la rândul său că OMV Petrom, care face exploatări în zonă, nu dispune de o tehnologie care să permită forarea la o adâncime mai mare de 1.000 de metri.

„Toate aceste elemente ne fac să considerăm că nu există o influență a acestor exploatări privind activitatea seismică din zonă”, a declarat Radulian, concluzionând că seismele din Galați au o cauză tectonică.

El a menționat totodată că nu există elemente care să indice vreo corelație între cutremurul din Vrancea, de 5,5 grade, produs duminică dimineață, și cele din Galați, înregistrate zilnic începând cu 23 septembrie.

Radulian a mai spus, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, că există „o oarecare posibilitate” să se producă alunecări de teren în zona afectată de cutremurele din Galați.

La ședința care a avut loc, luni, la INFP, au participat directorul onorific al instituției, Gheorghe Mărmureanu, directorul științific Mircea Radulian, alături de alți specialiști din institut, inclusiv dintre cei care s-au deplasat la Izvoarele, precum și reprezentanți ai unor ministere și ai altor instituții.

Directorul general al INFP Constantin Ionescu a declarat anterior pentru MEDIAFAX că instituția a instalat, în zona localităților Izvoarele, Slobozia Conachi și Negrești din Galați, trei stații seismice portabile, pentru a localiza cu precizie unde se produc cutremurele, precum și echipamente care măsoară deplasarea faliilor cu rezoluție de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informații din toată rețeaua, prelucrate la București de un soft și interpretate de seismologi. Totodată specialiști ai INFP sunt prezenți în zonă în această perioadă, a mai menționat Ionescu.

O echipă de specialiști ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) se află de joi după-amiază, pe termen nelimitat, în localitățile Slobozia Conachi, Schela și Izvoarele din Galați, misiunea principală a acestora fiind consilierea populației și a autorităților locale.

Aproximativ 30 de localnici din Izvoarele au ieșit joi în stradă, cerând autorităților explicații privind cauza cutremurelor. Oamenii au încheiat protestul după ce autoritățile le-au promis că în zonă se va afla un geolog de la INFP, care va rămâne acolo pentru o perioadă și care se va întâlni zilnic cu ei pentru a le oferi explicații.

Satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi s-a numărat și printre localitățile afectate de inundațiile produse în perioada 13 – 14 septembrie în județul Galați.

Din 23 septembrie, în Galați s-au produs peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice au avut 3,9 grade și s-au produs pe 29 septembrie și în 4 octombrie. Ultimul cutremur de peste 2,5 grade în Galați s-a produs duminică, la ora 5.35 și a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs duminică, la ora 4.37, în zona Vrancea, fiind simțit și la București, dar și în nordul Bulgariei și în Republica Moldova. Un alt cutremur în zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 8.10.

Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs șase cutremure cu magnitudinea de cel puțin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) și 6 martie (4,2 grade).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Ajutor de stat pentru montarea repartitoarelor de încălzire, Cine îi primește
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță