Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de urgență (DSU) și seretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a comentat vineri seară, la Digi 24, decizia autorităților de a închide piețele în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de Covid-19.
„Pieţele închise se închid şi rămân cele din spaţii deschise şi deja unele autorităţi locale au mutat tarabele din spaţiile închise din interior afară ca să funcţioneze mai departe”, a spus Raed Arafat, la Digi 24.
Întrebat dacă acest lucru ar putea genera aglomeraţii în supermarketuri, şeful DSU a răspuns: „Este posibil să apară în anumite zone, numai că în supermarketuri sunt mult mai controlate situaţiile de intrare, mască, temperatură, schimbul între oameni, modul în care se cumpără, plata, care este cu cardul. (…) Este posibil să producă o anumită creştere a numărului persoanelor care merg în zona supermarketurilor sau a celorlalte magazine, e posibil, dar acolo lucrurile sunt mai bine controlate”, a adăugat Raed Arafat.
Pentru că în intervalul acesta se mişcă foarte mult tinerii. Poate că acest lucru noi nu-l observăm, dar ei se mişcă, se vizitează, sunt întâlniri în apartamente, în case, sunt tineri care merg mai ales în timpul weekendului”, a spus Arafat.
Acesta a precizat că potrivit unei analize făcute în Spania, aceasta este una dintre modalităţile prin care s-a răspândit virusul. „Închizând barurile, cluburile, tot, tinerii se obişnuiau să cumpere băutură şi să meargă după asta în vizită de la apartament la apartament şi cu asta au răspândit, unii dintre ei, virusul în mai multe locuri”.
Secretarul de Stat Raed Arafat a vorbit, în aceeași emisiune, despre modul în care va trebui să se aplice prevederea care îi obligă pe angajatori să decaleze programul angajaților, începând de luni, 9 noiembrie.
Astfel, companiile și instituțiile au obligația de a organiza muncă fizică în telemuncă sau de a face un program eșalonat astfel încât angajațîi să ajungă la interval cu cel puțin o oră pauză și să plece la fel.
Dacă e o instituție cu peste 50 de angajați, să împartă oamenii în 2 grupe. E o obligație legală. Ca să decalăm programul, ne interesează cei care vin cu mijloacele de transport în comun. Cei care vin pe cont propriu, îi lăsăm deoparte. Cei care vin cu transportul în comun se vor împărți. Un grup care începe la 8, de exemplu, următorul grup minimum o oră decalare, ca să plece mai târziu de acasă. Acest lucru va duce la reducerea numărului de oameni prezenți în mijloacele de transport. Angajatorii trebuie să facă această analiză și să împartă oamenii în două grupe. Depinde de natura instituției și a tipului de activitate, dar trebuie să existe minimum o oră la venire și la plecare”, a detaliat oficialul.
Pieţele Obor şi Cremeniţa îşi vor putea muta imediat activitatea în aer liber, căutăm variante şi pentru Gemeni, Delfinului, dar spaţiul din jur nu e foarte ofertant, a anunţat vineri primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.
Declarația vine în contextul în care premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că Piaţa Obor se va închide, ca urmare a aplicării noilor măsuri.
Măsura închiderii se aplică târgurilor, în special piețelor închise, piețelor agroalimentare închise, a declarat Orban, la Digi 24.