„Când venim cu concluzii, nu putem spune ce va fi adoptat la nivel de Parlament sau de Guvern, aceasta este o decizie politică, dar trebuie să semnalăm care sunt problemele. Una din problemele identificate este probelema cartelelor prepay. 70% – 72% din apeluri sunt false sau abuzive la 112 și sunt făcute de pe telefoane fără număr, si atunci înseamnă că nu poți lua nicio măsură. La Bihor, ieri (marți, n.r.) , a sunat o persoană la 112, zicând că se sinucide și a dat diferite indicii.(…) Și-a bătut joc de ei de pe o cartelă, nu știm a cui este”, a explicat Raed Arafat.
Potrivit acestuia, în momentul în care este cunoscut posesorul cartelei prepay, autoritățile îl pot localiza.
„Dacă știm a cui este cartela, imediat poți lua legătura cu persoana. Vorbim strict din punct de vedere al apelării la 112, nu pe alte aspecte. (…) Apeluri false sunt tot timpul (la 112, n.r.). Dar nu poți lua nicio măsură împotriva acelei persoane. (…) Operatorul nu poate face nimic. (…) Ia din timpul celui care are urgență reală. (…) Suntem obligați să reacționăm chiar dacă apelul e fals”, a mai explicat Arafat.
Șeful DSU a mai atras atenția că, în cazul în care o persoană este conștientă de faptul că numele său este legat de cartela de pe care sună, nu va apela abuziv la 112.
„Ei sună bazându-se pe faptul că nimeni nu știe cine este în spatele cartelei”, a punctat Raed Arafat.
Guvernul a înființat un comitet interministerial condus de Raed Arafat, pentru a îmbunătăți sistemul de urgență 112 și sistemul de localizare, arată un comunicat PSD. Comitetul va prezenta un plan de modificări legislative prin OUG care vor fi adoptate prin lege de Parlament.
Comitetul a avut deja întâlniri, iar în cursul zilei de miercuri va participa la alta.
„Astăzi (miercuri, n.r.) va fi a treia întâlnire, participă STS, participă IGSU, ANCOM, Ministerul Comunicațiilor și alți specialiști. Azi urmează să vină cu propuneri concrete, cu texte – cu texte propuse pe parte legislativă, cu ce trebuie să facem pe partea tehnică. Dacă sunt costuri pentru implementarea AML. Până mâine au termen. Vom discuta toate aceste aspecte și vom vedea ce va fi mâine. Intenția este să terminăm raportul cât mai repede”, a explicat Arafat.
Acest comitet este condus de secretarul de stat din MAI, Raed Arafat și are în componență reprezentanți ai IGSU, ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Serviciului de Telecomunicații Speciale, și ai Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.