Raed Arafat: „Cazul fetiței de la Bistrița Năsăud, care a murit de septicemie, este, cel mai probabil, unul de malpraxis”
Cazul fetiței, în vârstă de 4 ani, de la Bistrița Năsăud, care a fost diagnosticată inițial cu entorsă, dar care a murit din cauza septicemiei, a intrat în atenția ministerului Sănătății. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că, „cel mai probabil, cazul este unul de malpraxis”.
Reprezentantul Ministerului Sănătății a menționat că, în prezent, cazul este studiat de o comisie din instituție, și ulterior urmează să fie trimis Colegiului Medicilor și altor autorități competente, „pentru dispunerea măsurilor care sunt de competența acestor autorități”.
Cazul inițial nu era unul critic, dar pentru că nu a fost tratat adecvat, starea fetiței de 4 ani s-a agravat. „A apărut problema septicemiei, iar în cele din urmă pacienta a decedat la Cluj. S-a inițiat o anchetă pe acest caz, iar în momentul în care avem rapoartele finale vor fi înaintate Colegiului Medicilor”, a punctat dr. Raed Arafat.
A murit pe masa de operație
Fetița a murit luni, la Cluj-Napoca, în timpul operației, după ce săptămâna trecută a suferit un traumatism la picior, iar familia a dus-o la Spitalul Orășenesc „George Trifon” din Năsăud.
În Bistrița-Năsăud au fost începute, marți, mai multe anchete pentru a se stabili cum a fost posibil ca fetița să moară după ce săptămâna trecută a suferit o entorsă, iar părinții au transportat-o inițial la spitalele din Năsăud și Bistrița, și ulterior la Cluj-Napoca
Copila a decedat într-un spital din Cluj după ce a făcut un șoc toxico-septic, arată concluziile preliminare ale medicilor legiști, cauza decesului urmând să fie stabilită după documentarea cazului și realizarea unor examinări complementare.
„Medicii legiști au formulat concluziile preliminare conform cărora decesul s-a datorat șocului toxico-septic, însă urmează să fie întocmit raportul medico-legal în care va fi precizată cauza decesului, numai după documentarea cazului și efectuarea examinărilor complementare ce se impun”, arătat, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud.
Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Bistrița-Năsăud s-au sesizat din oficiu pentru lămurirea împrejurărilor în care a survenit decesul minorei în vârstă de patru ani din Năsăud. În cauză a fost dispusă efectuarea necropsiei cadavrului, iar cercetările se derulează sub supravegherea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Fetița a fost diagnosticată cu entorsă
Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj, Călin Lazăr, declara, marți, că fetița de patru ani, din Bistrița-Năsăud, a fost dusă la unitatea medicală luni după-amiază, starea ei fiind gravă. „Luni după-amiază s-a prezentat, adusă de părinți, o fetiță de 4 ani, cu stare generală modificată, cu semne de șoc septic, probabil o septicemie, cu punct de plecare un hematom al gambei stângi, suprainfectat. Având în vedere starea gravă încă de la internare, a fost dusă direct în sala de operație, unde, la intrare, a făcut stop respirator. A fost intubată și ventilată, în paralel s-a făcut incizia leziunii la nivelul gambei, de unde s-a observat apariția puroiului și leziunile de fascită necrozantă”, spunea Lazăr.
Directorul Spitalului Orășenesc „George Trifon” Năsăud, dr. Adrian George, declara că familia copilei s-a prezentat cu ea la spital, în cursul zilei de joi. Acesta afirma că fetița a fost diagnosticată cu entorsă și trimisă la un ortoped la Spitalul Județean de Urgență din Bistrița. „Noi nu avem medic ortoped angajat, avem un medic de la Dej, dr. Rusu, care face gărzi la noi la chirurgie. Am aflat că ar fi venit vineri la el și că dânsul i-ar fi pus ceva atelă ghipsată. Mai multe nu știu fiindcă nu figurează nicăieri, nu e înregistrată. Au venit cu o asistentă care lucrează în spital, ceva neam de-al lor, care i-a dus direct pe secție”, spunea dr. Adrian George.
Potrivit acestuia, la Spitalul Județean din Bistrița, copilei i s-a pus același diagnostic, după care ar fi fost trimisă acasă, cu recomandarea să îi fie puse comprese la picior.
Pe de altă parte, managerul Spitalului Județean din Bistrița, Mircea Gelu Buta, susține că după ce a fost consultată, fetița a fost trimisă la spitalul din Năsăud, și nu acasă. „Din datele mele de până acum, fetița de patru ani din zona Năsăudului s-a prezentat la serviciul de urgență al Spitalului Județean de Urgență, trimisă de la spitalul din Năsăud pentru o consultație, în data de 10 ianuarie, la ora 10.30. A fost consultată de medicul ortoped de gardă. S-a pus diagnosticul de entorsă la glezna dreaptă, s-au dat indicații terapeutice și a fost trimisă înapoi la Spitalul Orășenesc Năsăud. Acesta este episodul de la Bistrița. I s-a făcut un consult, s-au dat niște indicații terapeutice. Atât s-a întâmplat aici, la noi”, declara, marți, Mircea Gelu Buta.
Potrivit acestuia, medicii din Năsăud și doctorul de familie ar fi urmat să supravegheze evoluția, în cazul celor de la Bistrița fiind cerută doar o consultație.
„La Bistrița nu i s-a pus ghips. Eu am înțeles că i-a pus altcineva, nu știm cine. Nu știm unde a mai dus-o familia, ce s-a mai întâmplat între timp. Nu putem da vina pe cineva anume atât timp cât nu avem raportul medico-legal ca să știm cauza morții. Sigur că vom lua și noi măsuri dacă se va impune”, adăuga Buta.