Raed Arafat, declarații de ultimă oră! Creșele și afterschool-urile rămân deschise / Cumpărăm trei milioane de teste pentru pacienții simptomatici COVID-19
Raed Arafat, șeful DSU, a făcut ULTIMELE DECLARAȚII cu privire la restricțiile din următoarele 30 de zile, care vor intra în vigoare luni, 9 octombrie.
„Fiecare persoană poate participa la limita răspândirii acestui virus. Fiecare dintre noi, prin gesturi simple, poate să ajute, să fie parte din acest efort major. Cum s-a zis, au fost adoptate un proiect de hotărâre și un proiect de ordonanță a guvernului, sub rezerva observațiilor care urmează să vină. Intră în vigoare de LUNI, efectul lor va avea o durată de implementare de 30 de zile.
La finalul celor 30 de zile va fi făcută o nouă evaluare.
– Măsurile care sunt propuse la nivel național sunt menite să reducă impactul virusului
1. Portul măștii generalizat, indiferent de incidență. Oriunde suntem în spațiu deschis trebuie să fim cu mască. E măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului, dacă va fi respectată. Sunt convins că va fi respectată. Noi suntem la al 16-lea, al-17 lea loc, dar se impun aceste măsuri
2. Închiderea magazinelor la ora 21.00 este a doua măsură națională. Menirea este reducerea riscului de răspândire. Sunt excepții – LIVRAREA LA DOMICILIU rămâne deschisă, FARMACII, BENZINĂRII, rămân deschise.
3. Limitarea deplasărilor între 23.00-05.00. De ce? Pentru că e intervalul în care tinerii, cel mai mult, se deplasează să se viziteze, la petreceri, chiar afară, sunt studii făcute și în alte state, există impact. Sunt mai multe state care au restricționat deplasarea noaptea.
Va fi restricționare cu excepții în baza documentelor justificative. Declarația pe propria răspundere va fi pusă la dispoziția dvs.
4. Interzicerea reuniunilor cu prilejul petrecerilor în spații deschise sau închise. Aici nu vorbim de membri unei familii, care se întâlnesc în casă. Petrecerile, onomasticile se interzic TOT.
5. A mai fost introdusă o clarificare pentru TERASĂ. Unele terase, chiar dacă sunt în afara spațiului unui restaurant, au devenit și ele închise, pentru a păstra căldura. Ele devin însă spații închise. Se definește clar: Se încadrează în legea spațiilor închise, legea cu produsele de tutun, un spațiu închis este cel care are un acoperiș și două lături, indiferent dacă sunt permanente/temporare. Orice asemenea spațiu se aplică regula spațiilor închise după incidență.
6. Interzicerea funcționării piețelor, târgurilor, bâlcilor. Piețele agroalimentare în spații deschise rămân deschise.
7. Decalarea programului de lucru în două grupe, la interval de cel puțin 1h, urmând verificări de la Ministerul Muncii. Devine obligatoriu acest lucru, unde angajații sunt peste 50 la număr. Sub 50 la număr NU trebuie făcut acest lucru. Să reducem impactul asupra transportului public în comun, contactul între persoane
8. A fost emisă o ordonanță privind telemunca acolo unde este posibil. E obligatoriu ca orice instituție publică/privată să facă o analiză, orice activitate să se desfășoare în telemuncă, dacă este posibil.
9. Creșele și afterschool-urile rămân deschise, chiar dacă hotărârea CNSU stipulează ceva general. Ministrul Educației va emite ordinul general pentru clasele online. Mecanismul era până acum pentru școlile individual. Acum fiind o decizie generală de trece la online, e necesară o măsură NAȚIONALĂ. Se creează mecanismul prin care Min. Educației poate emite ordinul.
10. S-a aprobat ordonanța de urgență privind stocurile strategice. S-au adăugat echipamentele: ventilatoarele pentru ventilație non-invazivă, vorbim de 1.500 de bucăți, sisteme de livrare oxigen în flux mare 1.000 de bucăți, concentratoare de oxigen. Vorbim de 3.000 de concentratoare individuale și 50 de mare capacitate. Analizoare portabile pentru gaze sangvine, electroliți, aspiratoare portabile de secreție 500 bucăți, teste rapide antigen pentru simptomatici 3 MILIOANE de bucăți, măști chirurgicale pentru anumite categorii de personal 50 MILIOANE DE bucăți, seringi 10 MILIOANE de bucăți, pentru campania de vaccinare, când începem vaccinarea pentru coronavirus. Suma necesară: 67 milioane de euro, dar este doar o estimare, vom vedea care sunt prețurile în urma negocierilor
11. Hotărârea de Guvern pentru participarea României la dezvoltarea vaccinului antiCovid. Tranșa e de 200.000 de euro din partea României.
Măsurile nu le putem lua singuri, fără participarea tuturor, avem nevoie de dumneavoastră, să putem implementa aceste măsuri. Știu că vor fi nemulțumiri. Trebuia deja să implementăm astfel de măsuri, pentru a limita răspândirea, pentru a nu ajunge în situația să fie prea târziu. Nu ascultați știrile care vor spune că nu e ok să purtăm mască, nu lăsați urechile la campaniile anti-mască, nu accesați site-urile unde nu știți dacă știrea e corectă sau nu, verificați mereu știrea! Vă stăm la dispoziție pentru orice clarificări”, a declarat Arafat.