Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat vineri seara, la un post de radio, despre protestul din Piața Victoriei, că „astfel de acțiuni sunt riscante pentru societate”, iar oamenii care participă la demonstrații „s-au ghidat după rețelele de socializare, după manipulare și dezinformare”.
„Sunt oameni care s-au lăsat influențați de cei care se declară împotriva vaccinurilor și militează pentru imunizare naturală, dar fac asta tocmai pentru că sunt sănătoși și nu au fost infectați datorită măsurilor impuse de autorități. (…) Au apărut astfel de demonstranți și în Germania și în alte părți. Oameni care s-au ghidat după rețelele de socializare, după manipulare și dezinformare. După oameni care veneau și ziceau că ei pot dovedi că e o conspirație mondială și nu există virus. Din păcate, știrea zilei este că există virus, că este periculos și că dacă ne jucăm cu această situație, se întoarce împotriva noastră. Tot ce am muncit împreună o să pierdem în următoarea perioadă și mai ales la toamnă, dacă nu respectăm regulile”, a spus, vineri seara, la Europa FM, Raed Arafat.
Șeful DSU a punctat că nu dorește ca vreunul dintre participanții la miting să se infecteze cu COVID-19.
„Eu nu doresc vreunuia să ajungă să testeze cum este cu Covid-19. Sau să aibă vreun apropiat care să pățească treaba asta. Abia atunci o să înțeleagă că nu este de glumit. Ei fac pentru că toată lumea se simte protejată și sănătoasă. De ce vrem să ne testăm rezistența până la ultimul moment, să vedem apoi că am pățit-o?”, a mai spus Arafat.
Aproximativ 200 de oameni s-au strâns, vineri, după ora 17.00, în Piața Victoriei, pentru a protesta față de măsurile adoptate de autorități în contextul epidemiei de coronavirus.
Oamenii au strigat, printre altele, „Jos dictatura!”, „Demisia!”, „România, trezește-te”, „Suntem oameni, suntem frați, nu ne vom lăsa cipați!”…
În fața Palatului Victoria s-au aflat tineri, vârstnici și chiar și copii. Printre ei s-au aflat și fostul europarlamentar Adrian Severin, dar și fostul ministru Bogdan Stanoevici.
Mulți dintre cei prezenți la protest nu purtau mască de protecție și nu au păstrat distanța minimă de 1,5 metri. Alții au stat foarte aproape unii de alții, chiar și-au strâns mâna și s-au îmbrățișat.
Protestul a fost anunțat pe Facebook, iar oamenii cer „pedepsirea tuturor făptuitorilor care au încălcat legile și Constituția prin instituirea decretului stării de urgență și a tuturor măsurilor ulterioare acestuia, cu complicitatea Parlamentului. (…) Parlamentarii ar fi trebuit să își ceară scuze imediat poporului pe care îl reprezintă și ale cărui interese trebuia să le protejeze. Cea mai bună cale de a-și cere scuze ar fi fost moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban și suspendarea președintelui Iohannis pentru abuz în serviciu și vătămare gravă a drepturilor și intereselor legitime a cetățenilor români. Nu a făcut-o. Așadar, oamenii cer demisia președintelui, a guvernului și sancționarea parlamentarilor complici la emiterea și impunerea decretelor și OUG-urilor ilegale care au încălcat și confiscat drepturile românilor, permițând abuzurile din perioada stării de urgență”, notează Mediafax.
Autorităţile au decretat stare de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 15 mai, pe o perioadă de 30 de zile.